İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava, 14 Aralık’a ertelendi.
İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcı, İmamoğlu hakkındaki hapis ve siyasi yasak talebini tekrarladı. İBB Başkanı’nın 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapsi isteniyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Daha önceki celselerde olduğu gibi bugün de duruşmaya katılmayan Ekrem İmamoğlu, davanın görülmeye başladığı saatlerde Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’yla görüştü.
İmamoğlu: “Allah memleketimizi adalet yoksunlarının şerrinden korusun”
Daha sonra Şehzadebaşı Camisi’nde Cuma namazını kılan İmamoğlu, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün mahkemenin kendisine beraat vermesini beklediğini ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi.
İBB Başkanı, “Mahkemenin hakimi sözlerimin muhatabının Sayın Bakan olduğunu ısrarlı bir biçimde dile getirmiştir. Bu ısrarlı tarife rağmen savcının en üst noktadan ceza ile ilgili mütalaa bildirmesi, beyanda bulunması şaşırtıcıdır ve üzücüdür. Bugün yaşananlar ve bugüne kadar olanlar toplumun vicdanında bence yerini bulmuş, kararı verilmiştir. Bugün elbette ki ben net olarak beraat beklerdim. Mahkemenin bugün sonlanmasını beklerdim. Yargı süreci devam ediyor, mahkeme ile ilgili daha fazla bir beyanda bulunmak istemiyorum. Allah memleketimizi ve memleketimizin insanlarını vicdan yoksunu, ahlak yoksunu ve adalet yoksunu insanların şerrinden korusun. Adaletsizliğe uğrayan, hukuksuzluğa uğrayan kim var ise hepsinin hakkında en yakın zamanda adalet, hukuk yönündeki hususlar ve kararlar verilsin” dedi.
İlgili Haberler İmamoğlu: ‘‘Boş İşlerle Uğraşmasınlar’’“Dünyada bu sözlerin İçişleri Bakanı’na söylendiğini kabul etmeyen bir kişi varsa gelsin buraya”
Önceki duruşmada mahkemenin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan ve Adalet Sarayı’nı İmamoğlu davasını izlemek isteyenlere kapatan İstanbul polisi bu kez böyle bir önleme başvurmadı.
20 kişilik izleyici kapasitesi bulunan salona büyük çoğunluğu ayakta yaklaşık 150 kişi alındı. Duruşmada ilk kez bir tanık dinlendi. Fox TV muhabiri Gülşah İnce, İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasına ve bu bağlamda davaya konu olan soruyu kendisinin sorduğunu ve İBB Başkanı’nın YSK üyelerine değil İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu kastederek yanıt verdiğini ifade etti.
7. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, İmamoğlu’nun dava konusu olan “Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı diye” sözlerinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya söylendiğinin “açık” olduğunu söylemesinin ardından, İmamoğlu’nun avukatları bu ifadenin kayıtlara geçirilmesini istedi. Önce bunu kabul etmeyen hakim, sonunda kendi sözlerini de tutanağa geçirirken, “Dünyada bu sözlerin İçişleri Bakanı’na söylendiğini kabul etmeyen bir kişi varsa gelsin buraya” ifadelerini kullanınca salonda gülüşmeler oldu.
Savcı siyasi yasak ve hapis cezası talep etti
Hakimin bu sözleri önce “beraat” beklentisini güçlendirdi ancak daha sonra savunma avukatlarının yeni tanık dinleme ve mütalaa talebini reddedince mahkemede gerilim arttı. Avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Ancak hakim bu talebi reddetti.
Hakimin bu kararı sonrası duruşma savcısı daha önce hazırladığı esas hakkında mütalaasını açıkladı. Savcı, TCK 125/2, TCK 43/2 ve TCK 54 uyarınca siyaset yasağı ve hapis yasağı talep etti. Hakim bunun üzerine duruşmayı önce 25 Kasım’a erteledi ancak savunma avukatlarından gelen “yangından mal mı kaçırıyorsunuz, bu ne acele” itirazlarından sonra 14 Aralık’a erteleme kararını açıkladı.
Avukat Gökhan Günaydın: “Siyasi yasak talep ediliyor”
Duruşma sonrası VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İmamoğlu’nun avukatlarından CHP Parti Meclisi üyesi Gökhan Günaydın, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, yargılamanın haksız olduğunu ifade etti.
Avukat Günaydın, “Hakimin normalde görüş açıklamaması lazım. Ancak görüşünü açıklayarak, bu sözlerin Süleyman Soylu’ya yönelik olduğunu düşündüğünü söyledi. Hakim bu davanın İmamoğlu ile Soylu arasında bir hakaret davası olabileceği konusundaki kanaatini açıklamıştır” diye konuştu.
Yeni tanık dinleme taleplerini davanın uzatılması yönünde bir tutum olarak değerlendiren hakimi eleştiren Günaydın, “bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiş bir hakim üzerinden bu davanın yürütülmesinin mümkün olmadığını” belirterek, “Savcı, üst sınırı 4 yıl 1 ay olan hapis cezası talep etmektedir, bununla birlikte siyasi yasak da talep edilmektedir” dedi.
“Burada yargılanan Ekrem İmamoğlu değildir, 16 milyon İstanbullu’nun iradesidir”
Aralarında TBMM Meclis Grup Başkanı Özgür Özel, milletvekilleri Zeynel Emre, Seyit Torun, Yunus Emre, Aykut Erdoğdu, Erdoğan Toprak, belediye başkanları Şerdil Dara Odabaşı, Erdem Gül, Muammer Keskin gibi isimlerle duruşmayı takip eden CHP TBMM Grup Başkanı Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi
Altay, “31 Mart 2018'de ve sonra 23 Haziran 2018'de 16 milyon İstanbulludan yediği şamarı, Ekrem İmamoğlu'nu yargılayarak, ona siyasi yasak getirerek o şamarın acısı hafiflemez Erdoğan. Bunu da aklından çıkarma. Burada yargılanan Ekrem İmamoğlu değildir, 16 milyon İstanbullu’nun iradesidir”
İmamoğlu davasının geçmişi
Ekrem İmamoğlu hakkında, 4 Kasım 2019'da yaptığı basın açıklamasında, “Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret” suçundan İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 9 Kasım 2021’de yapıldı. İmamoğlu, sözleriyle YSK üyelerini değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu hedef aldığını söyledi. 20 Nisan 2021’de yapılan dördüncü duruşmada savcı, esas hakkında mütalaasını sundu. Savcı mütalaasında, İmamoğlu için siyaset yasağı ve tutuklama talep etti.
1 Haziran 2021’deki beşinci celsede karar bekleniyordu. Ancak duruşma hakimi Hüseyin Zengin, savunma avukatlarının tanık dinleme talebini dikkate alarak, duruşmayı 21 Eylül’e erteledi.
Ancak bu karar sonrası yaz kararnamesiyle Zengin davadan alınarak, Samsun’a tayin edildi.