Bir zamanlar hızla büyüyen Miami ‘büyülü kent’ lakabıyla anılıyordu. Mali kriz nedeniyle birkaç yıldır darboğazda olan kentteki emlak sektörü şimdi yeniden canlanmaya başladı. Amerika’da emlak piyasasındaki durgunluk hala sürerken Miami’deki konut satışları bu yıl %50 oranında artış gösterdi. Bu eğilimde yabancı alıcılar etkili oldu. Miami deniz manzaralı lüks evleriyle biliniyor.
Ancak ekonomi birkaç yıl önce durgunluğa girdiğinde apartman dairelerinin satışı da düşmüştü. Şimdi ise yeniden hareketlilik var.
Emlakçı Oliver Ruiz, “İnsanlar ‘Miami’deki şu boş apartmanlara bakın’ derdi. O boş apartman daireleri artık dolu,” diyor.
Emlakçı Oliver Ruiz, Miami’deki konut piyasasının hızla iyileştiğini, yabancıların en büyük alıcı olduğunu söylüyor: “Hemen hemen her ülkeden alıcı var.”
Fiyatlar düştükten sonra emlakçılar pazarlama stratejilerini yabancılar üzerinde yoğunlaştırmış.
Satış temsilcisi Rafael Gonzales, “Tüm dünyadan alıcılarımız var. Brezilya, Arjantin, Venezuela, İtalya…Kısacası aklınıza gelen her ülke…” şeklinde konuşuyor.
Kolombiyalı Jaime Mejia iki daire için bir milyon dolardan fazla ödemiş: “Miami Güney Amerika’ya açılan kapı. Biz Latin Amerikalılar için Miami, diğer kentlerde olmayan bir çekiciliğe sahip.”
Doların değerinin düşük olması da yabancıları cezbediyor. Miamili emlakçılar kent merkezindeki satışların %90’ının nakit ödeyen yabancılara yapıldığını söylüyor.
Ancak Florida’nın güneyindeki emlak piyasası yalnızca lüks evlerden ibaret değil. Miami Üniversitesi’nden emlak finansı uzmanı Andrea Heuson anlatıyor: “Bazı bölgelerde piyasa iyice kızıştı, ancak merkezin dışında o kadar çok konut var ki, bu bölgelerin toparlanması yıllar sürecek, o da toparlanabilirlerse.”
Emlakçı David Dweck, “Pompano Beach’teki bu haciz gelen konutu banka satıyor. Konutun gördüğünüz gibi tadilata ihtiyacı var. Tadilat bittiğinde 100 ila 110 bin dolara satılır," diyor.
Emlakçı David Dweck, Miami’ye 45 dakika uzaklıktaki Pompano Beach’i, Güney Florida’daki emlak krizinin merkezi olarak tanımlıyor. Ancak Dweck, en kötü günlerin geride kaldığını söylüyor: “Yatırımcıların pazarı körüklediğine şüphe yok. Nakit parası olanlar hızla konut satın alıyor, aldıklarını tadilattan geçiriyor, sonra ya satıyor ya da kiraya veriyor.”
Dweck yabancıların icrayla satılan konutlara da ilgi gösterdiğini, ancak bunların kent merkezindeki ışıltıdan yoksun olduğunu söylüyor.