Türkiye’de döviz kuru artışı nedeniyle yaşanan ilaç sıkıntısı başta olmak üzere ekonomik koşulları ve hak kayıplarını gündeme getirmek amacıyla 14 yıl sonra eczacılar meydana çıktı.
Your browser doesn’t support HTML5
Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) çağrısıyla 81 ilden yaklaşık 5 bin eczacı, “Dur de! Tükeniyoruz” sloganıyla başkentte kamuoyuna ve hükümete seslendi. TEB’in davetiyle eczacı odaları üyeleri, eczacılık fakülteleri öğrencileri ve çok sayıda yurttaş, sağlık sistemindeki “döviz kuru kaynaklı ilaç sıkıntısı”, “doktor muayene ücreti ödemesini eczanede tahsil etme” gibi pek çok sorunu gündeme taşıdı. Çankaya ilçesinde Anıtpark’ta düzenlenen “Büyük Eczacı Mitingi”ne eczacı kökenli siyasetçi CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile sağlık alanından hekim veya eczacı kökenli milletvekilleri de destek verdi.
Eczacılar, “İlaç yokluğuna dur de”, “Eczanelerdeki ekonomik çıkmaza dur de”, “İlaç fiyat farklarına dur de” ile “Kamu eczacılarının hak kayıplarına dur de” pankartlarıyla ekonomik sorunlarına dikkat çekti. Bunun yanı sıra açılabilecek eczane sayısı ve istihdam edilebilecek eczacı sayısı sınırlı olmasına rağmen ülke genelinde yeni eczacılık fakülteleri açılmasına “Kontrolsüz açılan fakültelere dur de” pankartıyla da tepki gösterildi.
Üney: Eczanelerde ciddi ekonomik çıkmaz var
TEB Başkanı Arman Üney, mesleklerine karşı yapılan haksızlıklara karşı durmak için mitingi düzenlediklerini belirterek, salgın sürecinde kesintisiz sağlık hizmeti verdiklerini ve bu süreçte 77 eczacı, 24 eczane teknisyeni ile 2 eczacı odası personelini kaybettiklerini söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ilaç alım protokolünde sıkıntılar yaşandığını ve bunun piyasada ilaç sıkıntısını tetiklediğine dikkat çeken Üney, SGK’nın ilaç fiyatlandırması çerçevesinde yılda iki kez döviz kuru tespiti yapmasıyla ekonomik koşullara uygun fiyat politikası izlenemediğini ifade etti.
Üney, Türkiye’deki 46 bin eczacıyı temsilen taleplerini sıralayarak, “İlaç yoklukları son bulsun istiyoruz. Halkımız her ilaca her eczaneden kolayca ulaşsın istiyoruz. İlaç fiyat farkları olmasın, hastalarımızın cebinden para çıkmasın istiyoruz. Artık daha fazla eczacılık fakültesine ihtiyacımız yok diyoruz. Kamu eczacılarını görmezden gelemezsiniz, onları yok sayamazsınız diyoruz. Kamu eczacılarına hak ettiği değer verilsin diyoruz. Eczanelerde çok ciddi ekonomik çıkmaz var. Yapılan düzenlemeler yeterli değil diyoruz. SGK ilaç alım protokolünde, yaşadığımız ekonomik darboğaza çözüm üretecek iyileştirmeler istiyoruz. İlaç fiyat kararnamesindeki güncellemeler artık bir standarda bağlansın diyoruz. Birinci basamak sağlık çalışanları olarak meslek hakkımızı istiyoruz. Herkes bilsin ki biz eczacılar, hak ettiğimiz değeri alana kadar durmayacağız. Buradan bir kez daha hep birlikte haykırıyoruz. Artık sözün bittiği yerdeyiz! Son kez alanlardan haykırıyoruz. Eczacıya hak ettiği değer verilsin diyoruz” açıklaması yaptı.
Miting meydanında VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı eczacılar da, özellikle nöbetçi eczane olduklarında hastalara “ilaç yok” dediklerinde sıkıntı yaşadıklarını hatta bazen şiddetli tepkiler ile karşılaştıklarını dile getirdi. Eczacılar, ilaç almaya gelmiş yurttaşlardan devlet adına muayene ücreti tahsil etmek istemediklerini de belirterek, bunun hastalar ile aralarında gerilime yol açtığını ve her seferinde bu parayı devletin aldığını anlatmak durumunda kaldıklarını belirtti.