Mexico City şehir merkezi Dünya Uyku Günü’nü yüzlerce kişiyle sokakta uyuyarak kutladı, dünya çapındaki “uyku eşitsizliğine” dikkat çekildi.
15 Mart, Dünya Uyku Günü olarak kutlanıyor.
Mavi yoga matları, uyku maskeleri ve seyahat yastıklarıyla dinlenen yüzlerce Meksikalı, şehrin simgesel Devrim Anıtı'nın yanıbaşında uyumak için yere uzandı. "Toplu siesta" adı verilen etkinlik, Dünya Uyku Günü’nü kutlamak için düzenlendi.
Bazı katılımcılar kendilerini battaniyelere sararken, diğerleri uyurken rahatlatıcı müzik çalmak için telefonlarını hazırladılar.
Uyuyanlar arasında, karısının yanında kulaklık takan 52 yaşındaki müzisyen Manuel Magana ve el ele tutuşarak uyuyakalan dokuz yaşındaki kızı da vardı. Magana, torunuyla yapacak eğlenceli bir şeyler ararken bu olayı haberlerden duydu.
Bir mariachi müzisyeni olarak uzun ve düzensiz saatler çalıştığını, çoğu zaman güneş doğduğunda yatağa gittiğini söyleyen Magana, “Bir müzisyen olarak geceleri çalışıyorum ve gündüzleri nadiren iyi uyuyorum. Bazen de tek yaptığımız biraz kestirmek oluyor” dedi.
Etkinlik, Uyku ve Sinir Bilimleri Merkezi'yle Meksika Tıp ve Uyku Araştırma Derneği (SOMIMS) tarafından düzenlendi.
Katılımcılar uykuya dalmaya başladıkça, sahnedeki organizatörler ilahiler söyleyerek katılımcıları meditasyona yönlendirdiler. Ayrıca gün boyunca bol miktarda doğal ışık almak ve geceleri telefonlarını kapatmak gibi insanların uykuya dalmasına yardımcı olacak ipuçlarını da sıraladılar.
Etkinliğin yöneticisi ve SOMIMS başkanı Oscar Sanchez Escandon, etkinliğin dünya çapındaki "uyku eşitsizliğine" dikkat çekmeyi amaçladığını söyledi.
Escandon, “Ekonomik, sosyal ve politik taahhütlerle dolu, dinlenme dışında her şeyin önemli olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Bunun sağlık üzerinde güçlü bir etkisi olabilir” dedi.
Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Meksikalıların neredeyse yarısının uyku sorunu yaşadığı bildiriliyor.
Meksika, gezegendeki düzinelerce ülkenin çalışma saatlerini karşılaştıran 2019 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü raporuna göre dünyanın en fazla aşırı çalışan ülkesi olarak nitelendi.
Geçtiğimiz yıl Meksika kongresi, haftalık çalışma saatlerinin resmi olarak birçok Latin Amerika ülkesinin ortalaması olan 48'den dünyanın büyük bir kısmı için standart olan 40'a düşürülmesi yönünde önerilen bir reformu tartıştı. Girişim Meksika'nın iktidar partisi Morena tarafından gündeme getirildi ancak tartışma 2024'e ertelendi.
49 yaşındaki hemşire Gabriela Filio, Meksika'nın genç nesillerinin daha iyi bir iş dengesi için çaba göstereceği umuduyla 25 yaşındaki kızını da yanında getirdi.
“Maaş çeklerinin çoğu zaman toplanamadığı bir ülkedeyiz. Bazen iki işte birden çalışmamız gerekiyor ama aynı zamanda uyku kalitemize de dikkat etmemiz gerekiyor” diyen Filio, biraz dinlenmek için uzananlardan biriydi.