Global nüfusun yüzde 8’ini; yüzölçümünün yüzde 15'ini oluşturan Latin Amerika, dünya üzerindeki her üç cinayetten birinin işlendiği dünyanın en tehlikeli bölgesi.
Ciddi ekonomik, sosyal ve siyasi sorunların yaşandığı Latin Amerika’da, başta uyuşturucu kartelleri olmak üzere organize suç örgütlerinin, bölge ülkelerindeki etki alanlarını artırmaya yönelik çabalarının sonuçlarından biri de yüksek cinayet oranları.
Dünya Bankası verilerine göre, her üç cinayetten birinin işlendiği Latin Amerika ve Karayipler’de, nüfusa göre cinayet oranı Kuzey Amerika’nın 5, Asya’nın ise 10 katına ulaşıyor.
Küresel organize suçlar üzerine araştırmalar yapan Kolombiya merkezli İnsight Crime verilerine göre, geçen yıl en az 117 bin 492 cinayetin işlendiği Latin Amerika’da, şiddetten en çok etkilenen kesimler yoksullar, gençler, kadınlar, etnik azınlıklar ve LGBTQ+ kesimler oluyor.
Birleşmiş Milletler verileriyse, işlenen cinayetlerin yarısının, ana faaliyet alanları gecekondular ve kırsal bölgeler olan organize suç örgütleri eliyle işlendiğini ortaya koyuyor.
“Sorunun kaynağı uyuşturucu kartelleri”
VOA Türkçe’nin ulaştığı El Salvadorlu güvenlik uzmanı Ricardo Sosa’ya göre, yüksek cinayet oranlarının arkasında temel gelir kaynağı uyuşturucu trafiği olan organize suç örgütleri bulunuyor.
Sosa “Bu örgütler uyuşturucu trafiğinin yanında silah kaçakçılığı, fidye için adam kaçırma, insan kaçakçılığı, uyuşturucu dağıtımı gibi işler yapıyor. Bu örgütlerin etki alanlarını ve gücünü arttırmasında derin sosyal adaletsizliklerin yanı sıra zırhlı araçlar, GPS sistemleri, dronlar gibi teknolojik gelişmeler de etkili oldu” diyor.
Insight Crime araştırmasında bölgede geçen yıl cinayet oranlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında her 100 bin kişide 60,9’la Jamaika, Ekvador (44,5), Haiti (40,9), Honduras (31,1), Venezuela (26,8) yer alıyor.
Bölgede geçen yıl en çok cinayet işlenen ülkeyse 216 milyon nüfusa sahip Brezilya oldu. Brezilya Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanlığı verilerine göre, 2023’te işlenen cinayet sayısı bir önceki yıla nazaran yüzde 4,17 azalsa da, toplamda 40 bin 429 maktulle bölgede işlenen tüm cinayetlerin neredeyse üçte birini oluşturuyor.
Dünya Bankası raporları, Latin Amerika’da cinayetlerin önüne geçebilmek için gerekli koşullar arasında organize suç örgütlerine karşı verilen mücadelenin arttırılması, güvenlik görevlilerinin eğitiminin iyileştirilmesi, işleyen bir adalet sistemi ve suçla mücadelede uluslararası koordinasyonun geliştirilmesi gibi başlıklar bulunuyor.
CARACAS —