Küresel Kölelik Endeksi’nin bu yılki raporunda, dünyada 45 milyon insanın bir tür köleliğe mahkum olduğu belirtildi. Hindistan ve Özbekistan hem oran, hem de toplam rakam olarak köleliğin çok sık rastlandığı ülkeler olarak öne çıkıyor. Özbekistan vatandaşlarına devlet zoruyla pamuk toplatılıyor.
Kuzey Kore de mahkumların zorunlu işçi olarak çalıştırılmasıyla öne çıkıyor. Ayrıca hükümet kadınları zorla evlendiriyor ve seks işçisi olarak çalışmaya zorluyor.
Varlıklı ülkelerde bu soruna genel olarak daha az rastlanıyor. En az soruna sahip 12 ülkeyi Avrupa ülkeleri, Amerika, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda oluşturuyor.
Çalışmada insan haklarına saygı, fiziksel güvenlik, su, gıda ve sağlık hizmetleri gibi temel hizmetlere erişimin yanı sıra göç ve savaş nedeniyle iltica etme gibi unsurlar incelendi.
167 ülkeyi kapsayan çalışmaya süregelen savaşlar nedeniyle Irak, Libya, Somali, Suriye ve Yemen dahil edilmedi.
Türkiye de Listede
Köle olarak çalıştırılan insanların sayısının tahmininin zor olduğuna dikkat çekilen araştırmada Türkiye’deki köle işçi oranının yüzde 0,6 kadar olduğu, bunun da yaklaşık 480 bin kişinin bu koşullarda çalıştığı anlamına geldiği görülüyor.
Farklı ülkelerin kölelikle mücadele için aldığı önlemler de değerlendirmeye alınmış. Türkiye’nin bu konudaki notu “B”. Kölelikle mücadelede “A” alan Hollanda dışında aralarında Avrupa ülkeleri de olan birçok ülke “BBB” “BB” notları almış.
Ancak Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, Japonya, Yunanistan gibi varlıklı ülkeler, yeterince önlem almamaları ve “CCC” ya da altı aldıkları notlarla göze çarpıyor.