Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlık sisteminin onarılmaması halinde Gazze Şeridi'nde bombardımanlardan çok hastalıklardan dolayı daha fazla insanın ölebileceğini bildirdi. Örgüt, bulaşıcı hastalıkların ve çocuklarda ishalin artacağı uyarısında bulundu.
Hamas yönetimindeki Gazze’nin sağlık yetkilileri, İsrail'in bombardımanında 15 binden fazla kişinin öldüğünün doğrulandığını, bunların yaklaşık yüzde 40'ının çocuk olduğunu ve çok daha fazlasının enkaz altında olmasından korkulduğunu söylüyor. BM, bu sayıları güvenilir kabul ediyor.
WHO sözcülerinden Margaret Harris Cenevre'de düzenlenen BM brifinginde "Eğer bu sağlık sistemini yeniden toparlayamazsak, önünde sonunda bombardıman nedeniyle gördüğümüzden daha fazla insanın hastalıktan öldüğünü göreceğiz" dedi.
Başta bebek ve çocuklarda ishal olmak üzere bulaşıcı hastalıklardaki artışla ilgili endişelerini yineleyen Harris, beş yaş ve üzeri vakaların Kasım ayı başlarında normal seviyelerin 100 katından fazla arttığını belirtti.
İlgili Haberler ABD’den İsrail'e Gazze'nin güneyine yapılacak herhangi bir saldırıda sivillerin korunması çağrısıWHO sözcüsü, "Şu anda her yerde herkesin ciddi sağlık ihtiyaçları var çünkü açlık çekiyorlar, temiz suları yok ve kalabalıkta sıkışmış durumdalar" dedi.
İsrail, çatışmalara ara verme koşulları altında Gazze'ye gıda, su ve ilaç dahil daha fazla yardımın girmesine izin verdi. Ancak yardım kuruluşları bunun muazzam ihtiyaçları karşılamak için yeterli olmadığını söylüyor.
Gazze'deki BM Çocuk Ajansı (UNICEF) sözcüsü James Elder, video bağlantısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki hastanelerin yanık ve şarapnel yaraları bulunan, kirli su içmekten gastroenterit olan çocuklarla dolu olduğunu söyledi.
Elder "Çok sayıda ebeveynle tanıştım. Çocuklarının neye ihtiyacı olduğunu çok iyi biliyorlar. Güvenli suya erişimleri yok ve bu onları mahvediyor" dedi.
UNICEF sözcüsü, bacağının bir kısmı olmayan bir çocuğun, sağlık personeli olmadığı için tedavi edilmeden birkaç saat boyunca hastanenin zemininde yattığını gördüğünü anlattı. Diğer yaralı çocukların ise dışarıdaki otoparklarda ve bahçelerde derme çatma şilteler üzerinde yattığını belirtti.
Sözcü, "Her yerde doktorlar kime öncelik verecekleri konusunda korkunç kararlar vermek zorunda kalıyorlar" dedi.
WHO’dan Margaret Harris, Gazze'nin kuzeyinde yerinden edilenlerin yaşam koşullarına ilişkin bir BM raporuna atıfta bulunarak, "İlaç yok, aşılama faaliyetleri yok, güvenli su ve hijyene erişim yok, gıda yok" dedi.
Gazze’deki Şifa Hastanesi'nin çöküşünü bir "trajedi" olarak nitelendiren Harris, WHO'nun tahliye konvoyu sırasında bazı sağlık personelinin İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmasından duyduğu endişeyi de dile getirdi.
Harris, Gazze'deki hastanelerin yaklaşık dörtte üçünün, yani 36 hastaneden 26'sının, bombardımanlar ya da yakıt yetersizliği nedeniyle tamamen kapandığını hatırlattı.