Dünya liderleri Pazar günü New York'ta buluşuyor

BM Zirvesi 79. kez New York'ta düzenleniyor.

Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu çalışmaları kapsamında yarın başlayacak ''Geleceğin Zirvesi'ne'' katılmak üzere dünya liderleri New York'ta biraraya geliyor. BM 79'uncu Genel Kurulu’na 193 ülke katılacak.

Bu yıl 79'uncu BM Genel Kurul çalışmalarına 140’a yakın devlet başkanı ya da başbakanın katılması bekleniyor. Gazze'de 11 aydır süren savaş, son gelişmelerin ardından bölgeye yayılma riskinin arttığı çatışmalar ve Rusya'nın Ukrayna'da devam eden işgali, bu yılki genel kurul çalışmalarının öncelikli gündem maddeleri olacak.

Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu dünya liderlerinin yapacakları ikili ve çoklu görüşmelerde, Gazze ve Ukrayna'daki çatışmaların öncelikli olarak ele alınması bekleniyor. Liderler, 24 Eylül Salı gününden itibaren BM Genel Kurulu’na hitap edecek. Liderlerin genel kurula hitapları, 30 Eylül tarihine kadar sürecek.

BM'de reform tartışması

Liderler, 79'uncu BM Genel Kurulu'nun üst düzey çalışmaları öncesinde yarın başlayacak ve iki gün sürecek Geleceğin Zirvesi'ne katılacak. Zirvede, bugün ve gelecekte daha iyi bir yaşamın sağlanması için uluslararası bir mutabakat amacıyla için adımlar atılacak.

BM'nin yapısının değiştirecek yeni reformlar, Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul’un daha etkin bir yapıya dönüştürülmesi de zirvede tartışılacak. Zirve, çok taraflı sistemi yeniden canlandırıp, dünyayı sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma yolunda ilerletmek üzere nasıl daha iyi işbirliği yapılabilir sorusuna yanıt arayarak küresel bir mutabakat sağlanmasını amaçlıyor. Zirvede, uluslararası sistemin mevcut ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılaması konusunda yeni bir küresel fikir birliği üzerinde uzlaşı aranacak.

BM Genel Kurul Salonu

Zirvede yeni anlaşmalar imzalanacak

Zirve, daha iyi bir dünyanın nasıl sağlanacağı ve geleceğin nasıl korunacağı konusunda yeni bir uluslararası mutabakat oluşturmak üzere dünya liderlerini biraraya getirecek. “Geleceğin Zirvesi”nde imzalanması beklenen 'Gelecek Paktı'nda sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma , finansman, ekonomi, uluslararası barış, küresel güvenlik, bilim, teknoloji, inovasyon ve dijital işbirliği gibi başlıklar yer alıyor. Zirvede imzalanması beklenen diğer bir anlaşma da küresel dijital konusunda olacak. Ayrıca gençlere daha iyi bir gelecek sunulması için devletlerin neler yapması gerektiği konusunda fikir birliğine varıp bir başka uzlaşı metninin de imzalaması bekleniyor.

BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları 30 Eylül'e kadar devam edecek

BM 79'uncu Genel Kurul çalışmalarında liderlerin konuşmaları 24 Eylül'de başlayıp 30 Eylül'e kadar sürecek. BM Genel Kurulu kapsamında liderlerin katılımıyla 25 Eylül'de deniz seviyesinin yükselmesinin yarattığı tehditlerin ele alınmasına ilişkin üst düzey genel kurul toplantısı yapılacak.26 Eylül'de Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü'nü anmak ve teşvik etmek için üst düzey genel kurul toplantısı yapılacak. Çok sayıda yan etkiliğin de düzenleneceği çalışmalarda, uluslararası birçok panel, konferans ve toplantı gerçekleşecek.

New York'ta olağanüstü güvenlik tedbirleri

New York'ta şimdiye kadar düzenlenen Filistin ve İsrail yanlısı gösterilerin kritik liderler haftasında kentin her tarafına yayılacağı, New York Polis Teşkilatı, federal güvenlik ve kolluk güçlerinin, şimdiye kadar kentte görülmedik düzeyde emniyet tedbiri alacağı belirtiliyor.

New York Emniyet Müdürü Thomas Donlon

New York'un yeni Emniyet Müdürü Thomas Donlon, BM Genel Merkezi önünde düzenlediği basın toplantısında, önümüzdeki iki haftada kentte tüm güvenlik tedbirlerinin en üst düzeyde uygulanacağını, halkın göremeyeceği çok sayıda yeni tedbirler aldıklarını, başta ABD Gizli Servisi olmak üzere tüm eyalet ve federal güvenlik güçleriyle hem liderlerin hem de kent sakinlerinin güvenliğini sağlayacaklarını kaydetti.

BM çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınıyor.

New York Emniyet Müdürü Donlon, şu anda ne kente ne de liderlere yönelik bir spesifik tehdit olmadığını belirterek,'' Protestolar ollacak. Anayasal haklar çerçevesinde yapılacak gösterilerde hukukun dışına çıkanlar, vandallar ve kent sakinlerine rahatsızlık verenleri tutuklamak için her şeyi yapacağımızı bilmenizi isterim'' diye konuştu.

İlgili Haberler Erdoğan BM Genel Kurulu için ABD’ye uçtu: “Biden ile planlanan ikili görüşme yok”