BM İklim Değişikliği Konferansı COP28’in başkanı, dünya ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda hedefleri yakalamakta başarız olma yolunda olduğunu söyledi. Öte yandan Afrika ülkeleri de adaletsiz bir sistem olduğu gerekçesiyle iklimle mücadele konusunda yardım çağrısında bulunuyorlar.
Kasım ayının sonlarında Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak olan COP 28 Konferansı Başkanı olan Sultan El Caber, Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen Afrika İklim Zirvesi’nin açılışında konuştu ve değerlendirmelerde bulundu. El Caber "İhtiyacımız olan sonuçları ihtiyacımız olan zamanda elde edemiyoruz" ifadelerini kullandı. Pazartesi günü başlayan zirve, Afrika'nın iklim değişikliğiyle mücadelesi için finansmanı harekete geçirmeye odaklanıyor.
Öte yandan BM’nin de ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele çabalarında ne durumda olduklarına dair bir değerlendirme olan ilk "küresel envanterini" bu hafta yayımlaması bekleniyor
İlgili Haberler “Karada yaşadığımız felaketlerin esas nedeni denizlerin tahribatı”Araştırmalara göre, iklim değişikliğinden en çok etkilenen kıta olan Afrika, iklim değişikliğiyle başa çıkabilmek için ihtiyaç duyduğu mali yardımların sadece yüzde 12’sini alabiliyor. Kenya’daki konferansta bu noktada Afrika ülkelerine verilecek yeni destekler açıklandı. Buna göre konferansın ilk günü olan Pazartesi günü sürdürülebilir kalkınma projelerine yüz milyonlarca dolarlık yeni yatırımlar yapılacağı açıklanırken ikinci günde de Caber, BAE'nin 2030 yılına kadar Afrika'da 15 GW temiz enerji geliştirmek için 4,5 milyar dolarlık taahhütünü açıkladı. Afrika’nın hali hazırda 60 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesi bulunuyor.
Ülkelerden Afrika’ya yeni destek açıklamaları
Son olarak Almanya Kenya'daki bir yeşil hidrojen projesi için harcayacağı 60 milyon euro da dahil 450 milyon euro finansman sağlayacağını açıkladı. ABD de iklim direnci ve gıda güvenliği çabalarını desteklemek üzere 30 milyon dolar destek taahhüt etti.
Yeni yardımlara rağmen Afrikalı yetkililer mevcut durumun kıtadaki ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu dile getiriyorlar. Afrika ülkeleri COP28'de özellikle Uluslararası Para Fonu'ndan 500 milyar dolara kadar ulaşabilecek nitelikte destek sağlanması konusunda yardım talep ediyor. IMF’in Afrika ülkelerine özel krediler kullanma hakları sağlaması isteniyor.
Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto, özel kredi kullanma haklarının en çok ihtiyaç duyan ülkelere sunulması gerektiğini ve daha önce böyle bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi.
Karbon vergisi
Ruto ayrıca karbon vergisi konusunun da gündeme gelmesini istediğini ifade etti. Ruto, "Çöpü üretenler faturalarını ödemeyi reddediyor" dedi. Kenya Cumhurbaşkanı gelişmiş ülkelere yönelik önerisi olan karbon vergisi konusunda ayrıntı vermedi.
Afrika Kalkınma Bankası Başkanı Akinwumi Adesina da kıtanın doğal zenginliklerinin, özellikle de ormanlarının, ekonomik çıktı hesaplanırken hesaba katılması çağrısında bulundu.
Adesina bu şekilde bir hesaplama yapılması halinde pek çok Afrika ülkesinin borçlarının azalacağını ve kalkınma amaçlı daha fazla finansman bulabileceklerini dile getirdi.
Geçen yıl düzenlenen COP27 Konferansı’nda iklim felaketlerinden zarar gören yoksul ülkelere yardım etmek üzere bir kayıp ve zarar fonu kurulması kararlaştırılmıştı ancak COP28'in genel müdürü Mecid El Suwaidi fonun nasıl uygulanacağına ilişkin müzakerelerin yeterince hızlı ilerlemediğini söyledi.
Reuters'a konuşan Suwaidi, "Ülkelere erken taahhütte bulunmaları çağrısında bulunuyoruz çünkü fonun faaliyete geçmesi yeterli değil, sermayeye dönüştürülmesi gerekiyor" dedi.
İlgili Haberler “Karada yaşadığımız felaketlerin esas nedeni denizlerin tahribatı”