ABD’li bilimadamlarının açıklamalarına göre, geçen yıl son 90 yılın en sıcak beşinci yazı olarak kayda geçti. Ayrıca son 9 yıl da endüstri öncesi dönemden bu yana en sıcak 9 yıl oldu. Bu durum 2015 yılında Paris İklim Anlaşması kapsamında hedeflenen küresel ısınmanın 1,5 derecede kalması hedefini de ciddi anlamda tehlikeye sokuyor.
ABD Uzay Araştırmaları Dairesi NASA da geçen yılın hava sıcaklığı ölçümlerinin başladığı 1880 yılından bu yana kayda geçen en sıcak beşinci yıl olduğunu açıkladı. Uzmanlar geçen yıl sıcakların düşüşüne neden olan La Nina hava olayına rağmen bu durumun ortaya çıktığına dikkat çekiyorlar.
Dünyada ortalama hava sıcaklığının endüstri öncesi döneme göre 1,1 ila 1,2 derece daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Benzer şekilde ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi ve Avrupa Birliği uzmanları da 2022 yılının kayda geçen en sıcak beşinci yıl olduğunu açıklamıştı.
NASA, dünya genelinde ortalama sıcaklıkların her 10 yılda 0,2 derece arttığını ve 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’nda açıklanan en fazla 1,5 derecelik artış hedefini riske attığını belirtti.
NASA Goddard Enstitüsü Uzay Araştırmaları Birimi Direktörü Gavin Schmidt, “Bu hızla devam edersek 1,5 derecelik artışa ulaşmamız 20 yıldan az sürecek. Bunu engellememizin tek yolu atmosfere sera gazı salmayı bırakmamız” değerlendirmesini yaptı.
İlgili Haberler Copernicus EU: 2022'de Avrupa Isınma Rekoru KırdıSchmidt, La Nina’nın soğutucu etkisine karşın 2023’ün 2022’den daha sıcak olmasını beklediğini belirtti.
ETH Zürih İklim Uzmanı Sonia Seneviratne de küresel alanda sıcaklıkların önümüzdeki 10 yılda daha da artacağına dikkat çekti.
Sıradışı hava olayları
Küresel ısınma 2022 yılında dünya genelinde sıradışı hava olaylarını da tetikledi. Avrupa’da rekor düzeyde sıcakların görüldüğü bir yaz mevsimi yaşandı. Aynı esnada Pakistan’da seller nedeniyle bin 700 kişi hayatını kaybetti. Uganda ve birçok Akdeniz ülkesinde de sıradışı sıcaklıklar ve orman yangınları görüldü.
Gelişmiş ve önde gelen birçok ülkenin emisyon oranlarını sıfıra düşürme taahhütlerine karşılık küresel alanda karbondioksit oranı artmaya devam ediyor. Schmidt, atmosferde geçen yıl ölçülen karbondioksit miktarının 3 milyon yıldır görülmemiş bir seviyeye ulaştığını söyledi.
Bu yıl yapılacak COP28 İklim Konferansı’nda ülkelerin Paris’te varılan 1,5 derecelik artış hedefine dair değerlendirmeler yapacakları belirtiliyor.