Dünya genelinde üretimde ciddi gerilemeler görülüyor

Dünya genelinde üretim süreçlerinde yavaşlama görülüyor.

Dünya genelinde üretimde gerileme Temmuz ayında daha da kötüleşti. Son verilerin ortaya koyduğu bu durumun dünya genelindeki yavaşlayan büyüme ve Çin’deki zayıflamanın küresel ekonomiye etkisi olarak yorumlanıyor.

Bu durum dünya genelinde bir yanda enflasyonu dizginlemeye çalışan diğer yanda da olası durgunlukları önlemek için çaba sarf eden politika yapıcılar açısından ikilemi daha da derinleştiriyor.

Avrupa bölgesindeki Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, fiyatların düşürülmesine rağmen talebin Temmuz ayında sert biçimde azaldığına işaret ediyor. Bu durum COVID-19 salgınından bu yana görülen en sert daralmaya işaret ediyor.

Bir yanda Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da daralmalar görülürken diğer yandan onu takip eden Fransa ve İtalya’da da benzer şekilde ekonomide kötüye gidiş göze çarpıyor.

Endüsriyel üretimdeki gerileme Avrupa'dan Asya'ya kadar çok sayıda ülkede etkili oluyor.


S&P Global tarafından hazırlanan Avrupa bölgesi PMI verisi Temmuz ayında bir önceki ay görülen 43,4 seviyesinden 42,7’ye geriledi. Bu Mayıs 2020’den beri görülen en düşük değer olarak kayda geçti. Söz konusu PMI değerinin 50’in altında olması ekonomik faaliyetlerde daralmaya işaret ediyor.

Perşembe günü açıklanacak olan bileşik PMI verisi de 44,2’den 42,7’ye gerilemiş ve son 3 yılın en düşük seviyesine düşmüştü.

Öte yandan son ekonomik veriler Almanya’da üçüncü çeyrekte siparişlerin sert biçimde düştüğünü gösteriyor. Fransa’da da fabrikalarda üretim Temmuz ayında da geriledi ancak en azından tahminlerin altında kaldığına işaret ediliyor. Accenture’nin küresel endüstri lideri Thomas Rinn, "Bugünkü PMI sonuçları, Euro bölgesi imalat sektörünün karşı karşıya olduğu belirsizliğin devam ettiğinin bir göstergesidir" dedi.

Rinn’e göre bir yandan talepte sarsıcı bir azalma görülürken diğer yanda enflasyonun etkileri, işgücü konusundaki sorunlar ve müşterilerin değişen tercihleri sorunu daha da arttırıyor.

Aldığı kararla Avrupa Birliği dışına çıkan İngiltere’de de durum farklı değil. Temmuz ayında İngiltere’de de fabrikalarda üretimlerde ciddi bir gerileme yaşandı. Uzmanlar artan faiz oranları ve azalan siparişlerin etkisine işaret ediyor.

Asya’da da durum farklı değil

Son anketler Japonya, Güney Kore ve Tayvan’da da fabrika üretimlerinde yavaşlamaları işaret ediyor. Bu Çin’de durgunlaşan talebin bölgeye etkisini de gösteriyor.

Çin'deki gerileme diğer Asya ülkelerini de etkiliyor.


Çin’in PMI değeri de Haziran ayındaki 50,5’lik değerinin ardından Temmuz’da 49,2’ye geriledi ve beklentilerin altında kaldı. Bu durum Nisan ayından bu yana ilk kez gerilemeyi gösteriyor. Uzmanlar da mevcut durumun daha da fazla bir daralmaya işaret ettiğine vurgu yapıyor.

Japonya’da PMI verisi Temmuz ayında 49,6’ya gerilerken Güney Kore’de 47,8’e düştü. Benzer şekilde Tayvan ve Vietnam’da da PMI verileri geriledi.

Bir başka ekonomi devi Hindistan’da da üretim faaliyetlerinin art arda ikinci ayda da gerilediği belirtiliyor.

İlgili Haberler Türkiye’de imalat Temmuz'da daralma eğilimi gösterdi