Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail'e roket ve sızan militanlarla düzenlediği saldırıdan sonra İsrail’in Gazze’yi hedef aldığı hava saldırılarının ardından çeşitli ülkelerde hem Filistin hem de İsrail yanlısı gösteriler düzenlendi.
Your browser doesn’t support HTML5
Başta İngiltere’nin başkenti Londra olmak üzere çok sayıda ülkede Filistin yanlısı göstericiler sokaklardaydı.
Binlerce Filistin yanlısı gösterici İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Oxford Circus’ta bulunan merkezinden başlayan yürüyüşe katıldı.
Göstericiler Hamas’ın saldırısının ardından İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırıları durdurması çağrısında bulundu.
Ellerinde Filistin bayrağı ve Filistinliler’e destek mesajı yazılı pankartlar taşıyan göstericiler zaman zaman İngiltere ve ABD hükümetini hedef alan sloganlar attı.
Londra’daki gösteriler sırasında güvenliği sağlamak için binden fazla polis görev yaptı.
Gösteri öncesinde, Hamas’a destek veren ya da yürüyüşün rotasından çıkanların gözaltına alınma riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu.
Gösteriler sırasında İngiliz yayın kuruluşu BBC binasının girişi kırmızı boyayla boyandı.
Eylemi yayın kuruluşunun taraflı yayın yaptığını iddia eden Palestine Action adlı aktivist bir grup sosyal medya hesabından üstlendi.
Almanya’da Filistin ve İsrail yanlısı gösteriler
Almanya’nın Frankfurt kentinde Filistin yanlısı göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.
“Filistin’e Özgürlük” yazılı pankartların taşındığı eylemde polis gösterinin izinsiz olduğunu söyleyerek göstericilerin alandan ayrılmasını istedi.
Eylemcilerle polis arasında zaman zaman arbede yaşandı. Bazı göstericiler gözaltına alındı.
Frankfurt’ta bulunan St. Paul Kilisesi’nde de İsrail yanlısı gösteri düzenlendi. Gösteriye Frankfurt Belediye Başkanı Mike Josef de katıldı.
2006’daki seçimlerden bir yıl sonra Gazze Şeridi’nin kontrolünü uluslararası toplumun tanıdığı Filistin Yönetimi’nden çatışmaların ardından alan Hamas 1997’den bu yana ABD’nin terör örgütü listesinde.
Your browser doesn’t support HTML5
Avrupa Birliği de Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor.
İsrail Hamas militanlarının 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde sivillerin arasına karıştığını ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını savunuyor.
Latin Amerika’da İsrail ve Filistin’e destek gösterileri
Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’deki saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler Latin Amerika’nın da gündeminde.
VOA Türkçe’nin Venezuela'daki muhabiri Mustafa Özdemir, bölge genelinde hem İsrail hem de Filistin yanlısı gösterileri her ülkenin demografik yapısına ilişkin verilerle birlikte derledi.
Yaklaşık 500 bin nüfusla Ortadoğu ülkeleri dışında en çok Filistinli göçmene sahip ülke olan Şili’de, 12 Ekim’de başkent Santiago’da yapılmak istenen kitlesel eyleme izin verilmemişti.
Filistin Büyükelçiliği’nin yanı sıra Şili 1. liginde Filistin Spor Kulübü adında şu anda dördüncü sırada yer alan futbol takımına sahip olan Filistinlilerin, Pazar günü yapılması planlanan eyleme kitlesel katılımı bekleniyor.
Meksika’da 11 Ekim’de Yahudiler ve Hristiyanlar tarafından İsrail Büyükelçiliği önüne bırakılan ve barışı simgeleyen beyaz çiçeklerse ertesi gün Meksikalılardan oluşan protestocu grup tarafından yakıldı. Göstericiler, Meksika’nın Filistin’i bir devlet olarak tanınması ve ölümlerin önüne geçmek için hareket geçme çağrısı yaptı.
Your browser doesn’t support HTML5
Meksika Devlet Başkanı, İsrail ve Filistin vatandaşlarının yaşam hakkını garanti altına alacak barışçı bir çözüm için çaba harcadıklarını söyledi.
Arjantin 1992 ve 1994 yıllarında, sırasıyla İsrail büyükelçiliğine ve Arjantin Yahudi Yardımlaşma Derneği’ne yapılan 107 kişinin öldüğü ve 500 kişinin yaralandığı bombalı saldırılardan dolayı Orta Doğu’daki şiddetin sıçradığı ülkeler arasında yer alıyor.
Yaklaşık 250 bin kişiyle bölgede en fazla Yahudi nüfusa ev sahipliği yapan Arjantin’de hem Hamas’ın saldırısını kınayan gösteriler hem de Filistin’e destek amaçlı kitlesel eylemler düzenlendi.
Arjantin hükümeti Hamas’ın saldırısını terörist bir eylem olarak nitelemiş ve İsrail’e insani yardım teklif etmişti.
Latin Amerika’da Filistin’i devlet olarak tanıyan ilk ülke olan Venezuela’da da Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Başkent Caracas’ta düzenlenen gösteriye çoğu Venezuelalı yaklaşık 200 kişi katıldı.
Venezuela’da iktidarda bulunan Nicolas Maduro İsrail’i “soykırım yapmakla” suçladı.
İsrail’de 14 bin, Filistin topraklarında 6 bin vatandaşı bulunan Brezilya’da hem Hamas’ın hem de İsrail’in saldırılarının kınandığı etkinlikler düzenlendi.
70 bin Yahudi nüfusla, Latin Amerika’da Buenos Aires’ten sonra en çok yahudinin yaşadığı şehir olan Sao Paulo’da, Pazartesi günü İsrail’in Filistin’e; Salı günü de Hamas’ın İsrail’e yaptığı saldırılar protesto edildi.
Başkent Brasilia’da da siyasi hareketler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri saldırıların bir an önce durdurulması, adil bir barış, geri dönüş hakkı, işgal edilen toprakların geri iade edilmesi gibi taleplerle bir gösteri düzenledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı yapan Brezilya’da devlet başkanı Lula da Silva, Filistin’deki hastanelerdeki su, ilaç ve elektrik ihtiyacının karşılanması ve Mısır’dan insani yardım koridorunun açılması için İsrail cumhurbaşkanı ile görüştüğünü duyurdu.
Latin Amerika’da Uruguay, Ekvador, Bolivya, Kolombiya gibi ülkelerde de Filistin’e ve İsrail’e destek gösterileri düzenlendi.