Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump, bir yıldır siyasi kampanyalarında yerden yere vurduğu, sınırına duvar döşeyip masrafını devletindençıkartacağını söylediği Meksika’ya gitti.
Trump Mexico City’de Devlet Başkanı Pena Nieto’yla görüştü. Nieto, Trump’ın ziyaretinin iki ilkenin birbirine verdiği önemin göstergesi olduğunu söyledi.
Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Meksika Devlet Başkanı, ikili ilişkilerin karşılıklı saygı temeline oturtulması gerektiğini açıkladı.
Cumhuriyetçi Parti’nin milyarder emlakçı adayı, başkanlık yarışına girmesinin başından bu yana Meksika’nın Amerika’ya tecavüzcüleri ve suç işleyen göçmenleri gönderdiğini iddia etmiş, hükümetini de 20 yıldır devam eden NAFTA ticaret anlaşmasını kullanarak Amerikalı işçilerin zor durumundan çıkar sağlamakla suçlamıştı. Trump ayrıca Meksika sınırına büyük bir duvar inşa ederek kaçakların girişini önleyeceğini ve duvarın parasını da Meksika hükümetinden çıkaracağını söylemişti. Pena Nieto bu açıklamaları reddetmekte gecikmemişti.
Bununla birlikte Meksika Devlet Başkanı, Donald Trump’la “açık ve yapıcı görüşme” yaptığını, kendisine Meksikalılar’ın Amerika’ya yaptığı çok yönlü katkıları, dürüstlük ve çalışkanlıklarını açıklama fırsatı bulduğunu bildirdi.
Donald Trump ise, Amerika’da yaşayan Meksikalılar hakkında muazzam duygulara sahip olduğunu, onları olağanüstü ve çok çalışkan bulduğunu söyledi. Ancak Trump, yalnızca Meksika’dan değil, başka ülkelerden de Amerika’ya kaçak girişlerin önlenmesi gerektiğine dikkati çekti, kaçak girişlerinin önlenmesi için iki tarafın da sınırına fiziksel bir duvar çekme hakkı bulunduğunu belirtti.
Meksika Devlet Başkanı, bir gün önce hem Donald Trump’u, hem de Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton’u ülkesine davet etmiş, Donald Trump bu davete derhal karşılık vermişti.
Amerikalı Cumhuriyetçi adayı, daha önceki açıklamalarına tepki olarak Hitler ve Musollini’ye benzeten Devlet Başkanı Pena Nieto, Trump’ı davet etmesinden dolayı çok fazla tepki aldı. Donald Trump Meksikalılar arasında sevilmiyor. Meksika’nın eski Devlet Başkanı Vicente Fox da CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Nieto’nun neden Trump’ı davet ettiğini anlamadığını, Cumhuriyetçi Partili başkan adayının Meksika’da istenmediğini söyledi.
Donald Trump, seçimlere iki aydan biraz fazla süre kala anketlerde Demokrat Partili Hillary Clinton’un gerisinde kalmış durumda. Yitirdiği desteği yeniden toparlamaya çalışan Cumhuriyetçi aday, Meksika sınırında bulunan Arizona eyaletinde göçmenlik konulu bir konuşma yapmaya hazırlanıyor.
Amerika’da 11 milyonun üzerinde kaçak yabancı yaşıyor. Donald Trump kaçak yabancıların durumuyla ilgili verdiği birçok vaatten geri adım atmış, ancak bu kişileri ülkeden çıkarmak için bir ‘sınır dışı polisi’ kurmaktan vazgeçmeyeceğini söylemişti.
Trump, Amerika’da suç işleyen ve vize sürelerini aşan kaçakları sınır dışı etmekte kararlı. Ayrıca ilk kez siyasi bir makama seçilmeyi hedefleyen Trump, yasalara saygılı kaçaklara vatandaşlık yolunu açma konusunda isteksiz, ama buna rağmen bu kişilerin geriye dönük vergi borçlarını ödemesini şart koşuyor.
Meksika Devlet Başkanı Pena Nieto, Trump’a yaptığı davetiyeyi Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’a da göndermişti, ancak Clinton’dan davetiyeye yanıt gelmedi. Nieto bu davetle, “nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar, Meksikalılar’ın çıkarlarını korumayı amaçladığını” söyledi.
Meksika Cumhurbaşkanı Nieto’nun davetine Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton cephesinden ise henüz bir yanıt gelmiş değil.
Clinton’ın iletişim direktörü Jennifer Palmieri, Trump’ın daha önceki Meksika’yı hedef alan açıklamalarını eleştirdi.
Palmieri, yazılı açıklamasında, “Nihayetinde önemli olan Donald Trump’ın Meksika değil Arizona’daki seçmenlere ne dediği ve ailelerin bölünmesini, milyonların sınır dışı edilmesini savunmaya devam edip etmediği” ifadesini kullandı.
Clinton da, katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Trump’ın Meksika ziyaretini yererek, “Liderlik, bir yıldır sarf edilen hakaretler ve kötü sözleri telafi etmeye çalışmak için birkaç saatliğine komşularımıza uğrayıp, sonra da eve geri dönmekten kesinlikle çok daha fazlasını gerektirir” dedi.
Trump’ın ülkenin başkomutanı olacak kapasitede olmadığı görüşünü tekrarlayan Clinton, Trump’ın kişilere lakap takma huyu ve öfkeli tavırlarına dikkati çekerek, “Washington’da en son ihtiyacımız olan şey bu” ifadesini kullandı.
Clinton, sınırın korunmasının yanında, ülkedeki kaçak göçmenlere vatandaşlık yolunu açan kapsamlı göçmenlik reformunu da savunuyor. Ancak bunu öngören bir düzenleme, Cumhuriyetçilerin engellemeleri nedeniyle Kongre’de takılmış durumda.
ABD’nin ilk kadın başkanı olmak isteyen Clinton, son anketlere göre yarışta Trump’ın yüzde 5,3 önünde görünüyor.