Diyarbakır’da gözaltına alınan dokuz gazeteci ve yazar serbest bırakıldı

Diyarbakır’da gözaltına alınan dokuz gazeteci ve yazar, nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve 30 ili kapsayan soruşturma kapsamında Diyarbakır’da gözaltına alınan dokuz gazeteci ve yazar, nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Başka illerde gözaltına alınarak Eskişehir’e götürülen sekiz gazeteci de savcılığa çıkarıldı.

Dokuz gazeteci ve yazar, “PKK/KCK terör örgütünün siyasi alan ve basın yayın alanı yapılanmaları içerisinde terör örgütü adına faaliyet yürütme” şüphesiyle yürütülen soruşturma kapsamında, 26 Kasım sabahı Diyarbakır’da evlerine düzenlenen baskınlarda gözaltına alınmıştı.

Dokuz şüpheli, emniyetteki ifadelerinin ardından savcılığa sevk edilmiş ve savcı, ifadelerini aldığı Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) Başkanı Roza Metina, Karikatürist Doğan Güzel, Yazar-Çevirmen Ömer Barasi ve Berfin Atlı’yı adli kontrol talebiyle, Yönetmen Ardin Diren, Abdurrahman Aydın, Şair-Yazar Ahmet Hicri İzgören, Fotoğrafçı Emrah Kelekçiler ve Gazeteci Ahmet Sünbül de tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etmişti. Dokuz kişi gece geç saatlerde çıkarıldıkları mahkemeye tarafından, adli kontrol şartıyla, serbest bırakıldı.

Bu arada başka kentlerde gözaltına alınarak Eskişehir’e getirilen sekiz gazetecinin emniyetteki ifade işlemleri tamamlandı. Gazeteciler Mehmet Uçar, Erdoğan Alayumat, Bilal Seçkin, Suzan Demir, Tuğçe Yılmaz, Havin Derya ile Mehmet Yaşar Abatan, Serap Güneş adliyeye sevk edildi. Şüpheliler savcıya ifade vermeye başladı.

İlgili Haberler Yedisi gazeteci 231 kişinin gözaltına alındığı operasyonlara Diyarbakır’dan tepki

Suçlama: "Yeni Özgür Politika Gazetesi’ne haber ve yazı göndermek yoluyla örgüt üyeliği"

VOA Türkçe’nin adliye kaynaklarından aldığı bilgiye göre şüpheliler “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla gözaltına alındı. Hem Diyarbakır'dakiler hem de diğer illerde gözaltına alınarak Eskişehir'e getirilen gazeteci, yazar ve karikatüristlerin ortak özelliği Kürt siyasetine yakınlığı ise bilinen Yeni Özgür Politika gazetesine yazı, haber ve karikatür göndermeleri.

Yeni Özgür Politika’nın bağlı bulunduğu şirket, gönderilen fikir ürünlerine karşılık her ay telif ücreti gönderiyordu.

Soruşturmayı yürüten savcılar, bu durumun örgüt üyeliği için gerekçe olduğuna kara vererek, şüpheliler hakkında gözaltı kararı verdi. Ancak şüpheliler haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.

Uluslararası ve ulusal basın örgütlerinden tepki

Gazetecilerin gözaltına alınmasına uluslararası ve ulusal basın örgütlerinden tepki gelmişti.

Aralarında Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), DİSK Basın-İş ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), ARTICLE 19, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Freedom House gibi kurumların da bulunduğu 15 ulusal ve uluslararası basın örgütü ortak bir açıklama yayınlayarak, gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Açıklamada gazetecilerin gözaltına alınmasının endişe verici olduğuna vurgu yapılarak, “Türkiye, Basın Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden (AİHS) doğan yükümlülüklerini yerine getirmeli ve gazeteciler üzerindeki baskılara son vermelidir. Gazetecilere yönelik süregelen sistematik taciz ve gözdağı verme politikalarına derhal son verilmesi gerekmektedir” çağrısı yapılmıştı.

Öte yandan operasyonda gözaltına alınan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ, Peyas (Kayapınar) Belediye Eşbaşkanı Cengiz Dündar’ın da aralarında bulunduğu 11 şüpheli adliyeye sevk edildi.

İlgili Haberler Gazeteciler Yeni Yaşam gazetesine baskıları ve Furkan Karabay’ın tutuklanmasını protesto etti: “Gazetecilik suç değildir”

231 kişi gözaltına alınmıştı

26 Kasım sabahı 30 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 231 kişi gözaltına alınmıştı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından operasyonlarla ilgili şu bilgileri paylaşmıştı:

“Yakalanan şüphelilerin ifade ve teşhislerinde adlarının geçtiği ve PKK/KCK terör örgütünün siyasi alan ve basın yayın alanı yapılanmaları içerisinde terör örgütü adına faaliyet yürütmek, terör örgütüne finans sağlamak, sosyal medya hesapları üzerinden PKK/KCK terör örgütü propagandası yapmak, yasa dışı sokak olaylarına katılmak, kamu mallarına zarar vermek suçlarından Savcılıklarımızca haklarında soruşturma başlatıldı. Operasyonlar sonucunda ruhsatsız tabancalar, ruhsatsız av tüfekleri, kurusıkı tabancalar ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.”