Diyarbakır’da kadınlar şiddete dikkat çekmek için pedal çevirdi
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım’da, Diyarbakır’da kadınlar, şiddete dikkat çekmek için bisiklet turu attı. Başka bir grubun yapmak istediği yürüyüş ise valilik tarafından yasaklandı.
Your browser doesn’t support HTML5
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Diyarbakır Kadın Bisiklet Grubu üyeleri, hemcinslerine yönelik şiddete karşı seslerini duyurmak için bisiklet turu etkinliği düzenledi.
Kayapınar ilçesindeki Eğitim-Sen Şubesi’nde bir araya gelen kadınlar önce yanaklarına kadınların sembolünü çizdiler. Kadın mücadelesinin sembolü olan mor renkli kıyafetler giyen kadınlar daha sonra bisikletlerini süslediler. Bisikletlere günün anlamına ilişkin mesajlar yazılı olan dövizler astılar.
Bisiklet turu öncesi grup adına açıklama yapan Leyla Çite, hükümetin kadın politikalarını eleştirdi. Kadınların bu politikalara karşı mücadele ettiklerini ifade eden Çite, “Mevcut iktidarın kadına yönelik şiddeti önlemek bir yana, kadın kazanımlarına yaşamsal haklara yönelik saldırılara radikal dinci grupların eylemlerini artırarak kadını kuşatmaya alan kirli planlarına karşın, biz kadınlar yıllar süren mücadele ile elde ettiğimiz kazanımlarımızı egemene teslim etmiyor ve direniyoruz” dedi.
Açıklamanın ardından kadınlar, sloganlar eşliğinde yola çıktı. Polisin çevresinde güvenlik önlemi aldığı konvoy, sloganlar eşliğinde yol aldı. Kadınlar, Kayapınar ve Bağlar ilçelerinden geçtikten sonra turu Yenişehir ilçesinde sonlandırdı.
Tura başlamadan önce VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan kadınlar, seslerini pedal çevirerek duyurmak istediklerini söylediler. Kadın haklarında geriye gidildiğini savunan kadınlar, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele edeceklerini belirtti.
Kadınların yürüyüşü valilik tarafından yasaklandı
Bu arada Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) isimli grup tarafından düzenlenmek istenen yürüyüş valilik tarafından yasaklandı. Bir gece önce açıklama yapan valilik, “Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu göz önüne alındığında can ve mal güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanmasının güçleşeceği gerekçesiyle, ‘öncesinde veya sonrasında herhangi bir yürüyüş etkinliği olmaksızın basın açıklaması yapma hakkı’ saklı kalmak kaydı ile” yürüyüşün yasaklandığını duyurdu.
Ancak buna rağmen kadınlar Dünya Kavşağı’nda toplandı. Yürüyüşe izin verilmeyince kadınlar, basın açıklaması yaptı. Kadınlarla polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.
Diyarbakır Barosu, valiliğin yasak kararına karşı ‘keyfi ve hukuka aykırı’ olduğu gerekçesiyle Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açtı.
Bin 499 kadın Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı’na başvurdu
Her yıl kadına yönelik şiddetle ilgili rapor açıklayan Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, son bir yılın verilerini paylaştı. Ağın bileşenlerinden olan Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği Kadın Komisyonu, Dayanışmanın Kadın Hali Derneği verilerinden derlenen rapora göre, son bir yılda bin 499 kadın şiddet gördü.
Bin 410 başvuru ile psikolojik şiddet ilk sırayı alırken ekonomik şiddet gördüğü gerekçesiyle bin 275 kadın ağa başvurdu. Raporda ekonomik şiddetin önceki yıla göre arttığına dikkat çekildi.
İHD “Son bir yılda bölgede 34 kadın şüpheli şekilde öldü”
Kadına yönelik şiddete ilişkin bir rapor da İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından yayımlandı. Bölgede yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarından derlenen raporda yer alan verilere göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde son bir yılda en az 34 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. En az 7 kadın intihara sürüklenerek yaşamına son verdiğine vurgu yapılan raporda, şu bilgiler yer aldı
“-Bölgede aile içi şiddet sonucu en az 37 kadın yaşamını yitirirken, en az 7 kadın yaralanmış, en az 1 kadın ise cinsel saldırıya uğramıştır.
-Bölgede toplumsal alanda şiddet sonucu en az 8 kadın yaşamını yitirirken, en az 6 kadın yaralanmıştır.
-Bölgede en çok Diyarbakır, Antep ve Urfa’da kadın cinayetleri gerçekleşirken, kadınlar mekânsal olarak en çok ev içinde katledildi.
-Şüpheli kadın ölümleri en çok Hakkari, Van ve Urfa’da gerçekleşmiştir.”