Türkiye’nin üçüncü büyük işçi konfederasyonu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK, 55. yaşını İstanbul Cemal Reşit Rey konser salonunda kutladı.
1967’de kurulan ve 1970’li yıllarda Türkiye’nin en etkili işçi örgütü olan DİSK, 12 Eylül darbesinde sonra 12 yıl süre ile kapatıldı. Liderleri idamla yargılanan işçi konfederasyonu son 30 yılda özellikle belediyelerde, metal ve lastik iş kollarında daha etkili.
Çerkezoğlu: ‘‘Emeğin Türkiyesi için ayağa kalkıyoruz’’
Sık sık ‘‘işçiyiz haklıyız kazanacağız’’ ve ‘‘inadına sendika inadına DİSK’’ sloganlarının atıldığı törende konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, neoliberal kapital sistemin yalnız Türkiye’yi değil dünyayı da iklim felaketinin eşiğine getirdiğini söyledi.
Çerkezoğlu, ‘‘Kapitalizm piyasaları, ayrımcı, otoriter ve faşizan rejimlerle ayakta durabiliyor. Dünyanın ve ülkemizin geleceği artık ‘bu böyle gitmez’ diyenlerin ve ‘kurtuluş kendi kollarımızda’ diyenlerin gücüne ve iddiasına bağlı. Lafı eğip bükmeden söyleyeyim DİSK olarak görevimiz nüfusunun dörtte üçü asgari ücret ile geçinen Türkiye’de ülkemizi üretenlerin yöneten olduğu bir emeğin Türkiye’si olarak tepeden tırnağa yeniden kurmaktır. Sabahın sahibi var diyor ya usta sabahın da memleketin de sahibi var. Bu memleket yağmacı sermayenin, faizci bankerlerin, boğazlarına kadar yolsuzluğa hırsızla bulaşanların mafyanın çetelerin değil; bu memleket İstanbul Sözleşmesi’nden nafaka hakkına kadar tüm kazanımları ortadan kaldırmaya çalışan kadın düşmanlarının değil; bu memleket bu ülkenin değerleri olan tüm güzelliklerini üretenlerin ucuza haraç mezat satmakla alın terimizi uluslararası sermayeye peşkeş çekmekle görevli olanların değil; bu memleket bizim. Bu memleketin ve emeğin Türkiye’si için hep birlikte ayağa kalkıyoruz’’ dedi.
‘‘Asgari ücreti güncelleyin, memleket büyüyorsa hakkımızı verin’’
Büyük umutlar ve iddialarla açıklanan asgari ücretin son iki aydaki enflasyon verileriyle artık yetersiz kaldığına dikkat çeken Arzu Çerkezoğlu, işçilerin demokrasi ve adalet için artık ayağa kalktığını dile getirdi.
Your browser doesn’t support HTML5
DİSK Genel Başkanı, ‘‘Asgari ücreti güncelleyin diyoruz. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz. Memleket büyüyorsa hakkımızı vereceksiniz. And olsun hakkımızı alacağız. Demokrasi olmadan emeğin hakları olmaz. Demokrasi ve adalet için ayağa kalkıyoruz. Bu karanlık zulüm günlerinde bir çıkış arıyorsak bu Türkiye işçi sınıfının eseri olacak. Ülkemizin aydınlık geleceği bizim ellerinizdedir. Hayatın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzene karşı ayağa kalkıyoruz. Biz kazanacağız’’ diye konuştu.
Serdaroğlu: ‘‘Sömürü düzeninin derinleştiği cumhuriyet değerlerinin sinsice saldırıya maruz kaldığını görüyoruz’’
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu işçilerin tarihi nitelikte zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi.
Serdaroğlu, ‘‘Biz yılmadan usanmadan kavga etmeye devam edeceğiz. Havanın giderek ağırlaştığı bugünlerde sömürü düzeninin derinleştiği cumhuriyet değerlerinin sinsice saldırıya maruz kaldığını görüyoruz. Ama bilinsin ki emekçilerin bütün kazanımlarına ve memleketimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bütün direnenlere bayrak ve yoldaş olmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda patronlarına karşı eylemlerini sürdüren Farplas işçilerine mücadelelerinde başarılar diliyoruz’’ dedi.
Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Farplas işçileri ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) da törende sloganlar attılar.
‘‘22 yıllık bir esaretin altındayız, üzerimize yıkılan enkazı kaldırmaya çalışıyoruz.’’
EYT’lilerin sayılarının 4 milyon 800 bini aştığını söyleyen İstanbul EYT’liler Dernek Başkanı Arzu Lastikçi, yer aldıkları her platformda haklarını aradıklarını ve seslerini duyurduklarını söyledi.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Lastikçi, ‘‘Bugün önce Türkiye İşçi Partisi’nin programı vardı, oradan buraya geldik. EYT’lilerin sesini, mağduriyetini her platformda anlatıyoruz anlatmaya devam ediyoruz. Yasanın çıkmasını ve mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. 22 yıldır devam eden bir esaretin altındayız. Üzerimize yıkılan bu dev enkazı kaldırmaya çalışıyoruz. Çalışanlarımız da mağdur çalışanlar hayatlarına idame ettirmek zorundalar. İşsiz olanlarımız, aşsız olanlarımız var. Çalıştıkça düşürülen emekli maaşlarımız var. Çalışan da çalışmayan da her alanda mağdurlar. İşverenin yaşlısın diye işe almadığı bir kesim de var. 35 yaşından sonra devlet de işe almıyor. 50 55 yaşlarında işe giriş çok zor’’ dedi.
DİSK’in 55. yıldönümü töreninde Nazım Hikmet’in ‘‘Türkiye İşçi Sınıfına Selam’’ şiirini besteleyerek bir nevi DİSK’in gayri resmi marşı haline getiren Timur Selçuk’un kızı Mercan Selçuk’un topluluğu modern dans gösterileri yaparken Mor ve Ötesi grubu da konser verdi.