Mısır’da hükümet ve muhalefet arasında yapılan ilk görüşmelerden sonra da protestolar devam ediyor. Diplomasi cephesindeyse Mübarek sonrası dönemin senaryoları netleşiyor. Almanya’nın konuya giderek ağırlığını koyduğu dikkati çekiyor. Cem Dalaman Berlin’den bildiriyor.
Almanya’nın en çok satan gazetelerinden biri olan Rheinische Merkur, Mısır’daki gelişmelerle ilgili dünkü yorumunda, ülkedeki protestoların, 21’inci yüzyıl tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olacağını ve Almanya’nın bu süreçte siyasi aktör olarak yerini alması gerektiğini yazdı. Berlin’deki siyasi çevreler de, sanki bu yorumdaki dileği yerine getirmek istercesine, Mısır konusundaki gelişmeleri çok yakından takip ediyor, uluslararası alanda ağırlığını hissettirmeyi amaçlıyor.
Son yıllarda başta Mısır olmak üzere tüm Arap dünyası ile ticari ve siyasi ilişkilerini sıklaştıran, Mısır’a en fazla ekonomik yardım sağlayan ülkelerden biri olarak, rejimin ayakta kalmasına ve Kahire’de de bir Alman Üniversitesi kurarak yeni siyasi elitlerin oluşmasına katkıda bulunan Almanya, Mübarek'in Mısır politika sahnesinden çekilmesi sürecinde kilit rol almaya hazırlanıyor.
Der Spiegel dergisinin duyurduğu ve Berlin’deki siyasi kulislerde de siyasilerden destek gören bir habere göre, 82 yaşındaki Mübarek’in ‘sağlığının da bozulduğu’ gerekçesiyle ülkesinden ayrılarak Almanya'da tedaviye getirilmesi planlanıyor. Zaten sağlık problemleri olan ve son olarak geçen yıl Almanya'da safra kesesi ameliyatı geçiren Mübarek'in sağlık kontrolü, söz konusu senaryoya göre, bu kez daha uzun sürecek ve Mübarek ülkesine geri dönmeyecek.
Hükümetteki Birlik Partileri’nin önemli isimlerinden, dış politika sözcüsü Andreas Schockenhoff bu olasılığı, Almanya’nın Mısır'daki barışçıl değişime katkısı olarak tanımlarken, Angela Merkel’in sözcüsü ise hükümetin resmi olarak böyle bir planı olmadığını, ancak gerekirse Hüsnü Mübarek’i konuk edebileceklerini açıkladı. Rosa Lüksenburg Vakfı’ndan Murat Çakır, Almanya’daki Mübarek’e yönelik senaryoyu ülkenin yeni uluslararası politikaların bir göstergesi olarak tanımlıyor.
Bu arada Berlin’de büyük yankı uyandıran başka bir gelişme ise, Alman yetkililerin Kahire’de Mübarek sonrası kurulacak hükümette yer almasına kesin gözüyle bakılan Müslüman Kardeşler örgütünün temsilcileri ile dolaylı olarak temas kurduğu yönündeki haber oldu. Birlik Partileri’ne yakın Konrad-Adenauer ile liberal FDP’ye yakın Friedrich-Naumann vakıflarının Kahire’deki temsilcilerin örgütle günlerdir diyalog halinde olduğu öne sürülürken, Almanya'nın Mübarek sonrası 'ılımlı' bir iktidarın kurulması için çabaladığı yorumu yapılıyor. Rosa Lüksenburg Vakfı’ndan Murat Çakır, Almanya’nın bölgedeki kendi çıkarlarını korumayı ve geliştirmeyi amaçladığını savunuyor.
Bu arada muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti SPD ile Yeşiller, Mübarek’in Almanya’ya gelmesine prensipte evet diyebileceklerini, ancak Mısır’da hakkında dava açılması durumunda ülkesine geri gönderilmesinden yana olduklarını açıkladı.