Ankara’da depremzede aileler, kayıp yakınlarını halen bulamamalarına rağmen, TBMM’de araştırma komisyonu kurulması önergelerini iktidardaki AK Parti ile MHP’nin reddetmesine tepki gösterdi. Aileler, cenazeler konusunda, kendilerine artık yanıt verilmesini istedi.
Hatay’da kızı ve iki torununu kaybettiğini söyleyen Suna Öztürk, “12 ay olmasına rağmen, kızımın bir tek saçını bile bulamadım. Bir tek dişine muhtacım. Fethi kabirlerin yapılmasını istiyoruz” dedi. Fethi kabir, defnedilmiş olan cenazelerin otopsi için mezardan çıkarılması anlamına geliyor.
Resmi açıklamalar itibariyle 50 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat ve Hatay merkezli 20 Şubat depremlerinin ardından neredeyse bir yıl geçmesine rağmen hala bulunamayan “kayıplar” var.
Your browser doesn’t support HTML5
Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’da kayıpları olan depremzedeler, bugün başkentte Ulus Meydanı’nda seslerini özellikle TBMM’deki iktidar milletvekillerine duyurmaya çalıştı.
Aileler, Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmamasına ve muhalefet partileri tarafından cenazelerine ulaşılamamış kayıplarla ilgili soru önergelerine yanıt verilmemesine tepki gösterdi.
Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAK) Başkan Yardımcısı Sema Güleç, depremde Antakya’da 20 yaşındaki oğlunu kaybettiğini söyledi; kayıp yakınları adına ortak basın açıklamasını okudu.
Açıklamada, “Birkaç gün sonra depremin üzerinden bir yıl geçmiş olacak ve 11 ilde 38’i çocuk olmak üzere hala kayıp olan 145 kişinin akıbetini hala bilmiyoruz. Bu 145 kişi bizim evlatlarımız, annelerimiz, babalarımız, eşlerimiz. Kimileri için bir rakamdan ibaret olan bu 145 kişi bizim canlarımız. Bizler her yol ve yöntemi denememize rağmen hala kayıplarımıza ulaşamadık” denildi.
AK Parti ve MHP’nin TBMM’de reddettiği önergeleri işaret eden açıklamada, “Dernek olarak ilk talebimiz TBMM’de kayıplarımızın bulunması için bir komisyon kurulması oldu. Konuya ilişkin Meclis’e iki kere önerge verildi ancak reddedildi. Bizler söz konusu önergenin neden reddedildiğine dair bir açıklama bekliyoruz. 11 ilden kayıp ailelerinin ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu açıklamada, tüm kamuoyuna ve yönetenlere sesleniyoruz; lütfen sesimize ses olun, bizi yalnız bırakmayın. Bizler evlatlarımızın, eşlerimizin, annelerimizin, babalarımızın, kardeşlerimizin bir tırnağına, bir kemik parçasına bile razı olacak hale getirildik. İnsan yakınının ölüsünü bulduğuna sevinir mi? Sevinecek hale getirildik. Bizler, her şeye rağmen gidecek bir mezar taşımızın olmasını istiyoruz” ifadeleri yer aldı.
“Cenazeleri teslim edilmeden kayıplarımız nüfustan silinemez”
Aileler, depremlerin ardından yaklaşık bir yıl geçtiği için İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün kayıpları nüfus kütüğünden sileceği iddiasına karşı da tepkiliydi.
Açıklamada, “Biz kayıp yakınları nüfustan düşürülme işlemlerinin isteğe bağlı olmasını talep ediyoruz. Canlarımızın kayıp olarak nüfustan düşürülmesini istemiyoruz. Canlarımızı nüfustan düşürmek istiyorlarsa cenazelerini bulup bize versinler. Aksi halde kayıp olarak aranan canlarımızın nüfustan düşürülmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” tepkisi gösterildi.
Kimsesiz cenazeleri gündeme getirdi
Depremde Hatay’daki Rönesans Rezidans’ta kızı ve iki torununu kaybeden Suna Öztürk, gözyaşları içinde yaptığı açıklamada, tüm kayıp yakınları adına kimsesiz olarak gömülenler için “fethi kabir” talep ettiklerini söyledi.
Öztürk, “TBMM milletvekillerine sesleniyorum. 12 ay oldu, gözümüzün yaşlarını dindirin artık. Fethi kabirlerin yapılmasını istiyoruz” dedi.
Malatya’da oğlunu kaybettiğini belirten Havva Özgür de oğluyla birlikte enkaz altında kalmış yedi kişiden altısının sağ salim çıkmasına rağmen oğlundan haber alınamadığını anlattı.
Özgür, VOA Türkçe’ye “Sadece mezarların açılmasını, çocuklarımızın bulunmasını istiyoruz. Yaklaşık bir sene oldu. Hiç çocuklarımızdan bir haber yok, bir ipucu yok. Ölüyse ölüsünü versin, diri ise dirisini versin bize” diye konuştu.
“Sağlık kuruluşuna gönderildi” denilenler de bulunamadı
Kahramanmaraş’ta depremde kızı Aybüke Körük’ü yitirdiğini söyleyen Fadime Gökçe de VOA Türkçe’ye, enkaz başında 10 gün beklediğini ancak İzmir’de hastane bilgisi gelmesine rağmen sonrasında kayıp denildiğini anlattı.
Gökçe, “Önce İzmir Tepecik Hastanesi’nde kaydı çıktı. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü kaynaklı resmi çıktı. Sevindim ama gittiğimde yok dediler. Devletten istediğimiz Meclis’te komisyon kurulsun, lütfen bir önergeyi kabul etsinler. Bizim çocuklarımızı bulsunlar. Başka hiçbir dileğimiz yok” dedi.
Serdar Korkmazarslan da VOA Türkçe’ye, “Devletin ambulansıyla giden yaralılar ortada yok. Yani hastanelere gidiyorlar, hastanelerde kayıt yok. Yaralı çıkıyorlar enkazdan ama yoklar. Gönderilen hastalar nerede, bu kayıplar nerede? Birçoğu ambulanslarla gidip de kaybolan insanlar, bunlar nerelerde?” diye sordu.
Basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ve Kahramanmaraş’a bağlı Nurhak ilçesi Belediye Başkanı İlhami Bozan da katılarak, depremzedelere destek verdi.