DİYARBAKIR —
Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören binlerce binanın yıkımı devam ederken uzmanlar, asbest tehlikesine dikkat çekiyor. Binaların yönetmeliklere göre yıkılmadığına dikkat çeken uzmanlar, yıkım yapılan alanlara kimsenin sokulmaması gerektiğini söylüyor.
Yetkilileri önlem almaya çağıran platform, açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Ağır hasarlı binaların yıkımı esnasında güvenlik ve sağlık riskleri ciddi tehdit yaratmaktadır. Bunun en somut örneği son yaşanan Serin-2 Apartmanı yıkımında bir kez daha açığa çıkmıştır Yıkımların başka felaketlere yol açmaması için yetkilileri gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz”
Ancak sadece maddi değeri olan malzemelerin söküldüğüne vurgu yapan Korkmaz, “Ama mevcut yıkımlarda parasal bir ekonomiye dönüştürebilecek bu malzemeler çıkarılıyor. Mesela bir kapı, pencerenin sonrasında geri dönüşümü olabilir diye onlar sökülüyor. Ama bunlar dışında herhangi bir kaplama malzemesi çıkarılmıyor. Çünkü onların bir geri dönüşümü parasal olarak çok olmadığı için onlar orada yerinde kalıyor ve bu da tabii büyük bir soruna orada sebep oluyor” dedi.
Şimdiye kadar 100’e yakın binanın yıkıldığını anlatan Korkmaz, “Elbette bina sayısı fazla, bunun farkındayız. Ancak sayı fazla diye bir tehlikeden kurtulurken başka bir tehlikeye insanları maruz bırakmak doğru değil. Zemin kattaki kolonlar ve taşıyıcı elemanları yıkarak binanın, kontrollü yıkımından çok, çökmesine sebep olmaya ve daha çabuk işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Hem asbest durumu hem de binanın bu yıkım metodu, ikisi de yönetmenliğe aykırı yapılıyor” diye konuştu.
Yıkım alanlarında çalışanların evlerine gitmeden önce temizlenmesi gerektiğini ifade eden Turan şunları söyledi: “Çalışanlara gerekli koruyucu ekipmanlar sağlanmalı. Eldiven, gözlük, maske hatta tek kullanımlık koruyucu giysilerin olması önemli. Bu sağlanamıyorsa bile giydiği kıyafetle eve gitmemeli. Sosyal ortamına gitmemesi sağlanmalıdır. Yemeden, içmeden, eve gitmeden önce kişinin yıkanması sağlanmalı. Çünkü onların sağlığı önemli ve bunu korumakla yükümlüyüz toplum olarak.”
Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören binlerce binanın yıkımı devam ederken uzmanlar, asbest tehlikesine dikkat çekiyor. Binaların yönetmeliklere göre yıkılmadığına dikkat çeken uzmanlar, yıkım yapılan alanlara kimsenin sokulmaması gerektiğini söylüyor.
Diyarbakır’da kent genelinde 3 bin 200 civarında ağır hasarlı binanın yıkımı devam ederken, ortaya çıkan toz, asbest riskini bir kez daha gündeme getirdi.
Bu tehlikeye ilk olarak, Diyarbakır’da, 100’e yakın sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü tarafından kurulan Kent Koruma ve Dayanışma Platformu dikkat çekti.
Your browser doesn’t support HTML5