Colorado eyaletine bağlı Denver kenti birçok Amerikan şehri gibi güney sınırından iltica başvurusunda bulunmak için gelenlerin akınına uğramış durumda. Sınırdan 1000 km uzakta olan kentin yetkilileri acil durum ilan etti.
Denver sokakları, 21 yaşındaki Venezuelalı’ya tam bir şok yaşattı.
Your browser doesn’t support HTML5
İsminin Alex olarak kullanılmasını isteyen ve gerçek adını vermeyen Venezuelalı genç, kentin çok soğuk olduğunu vurguluyor.
Uzun bir yolculuğun ardından Amerika’ya ulaşan Alex, “Ormanda günlerce yürüdüm, yemek yemeden, kıyafetim olmadan, duş almadan ve uyumadan. Sokaklarda uyudum. Çok zor oldu. Bundan sonraki amacım çalışmak ve Amerika’da kendimi geliştirmek” diyor.
Alex, 1000 kilometre güneydeki Amerika-Meksika sınırından Denver’a otobüslerle taşınan 1500 sığınmacıdan biri. Belediye Başkanı Michael Hancock, güney sınırından gelenlerle ilgilenmek için 2 milyon dolar harcandığını belirtiyor.
Hancock acil yardıma ihtiyaç duyduklarını vurguluyor ve “Kongre’den ve yönetimden hızla harekete geçmesini istedim. Bugün cesur, acil adımlara ihtiyacımız var. Göçmenlikle ilgili uzun vadeli stratejimiz, planımız ve politikamız da olmalı” diyor.
Belediye Başkanı Hancock, olağanüstü hal ilan etti ve Denver spor salonu da dahil birçok yerde geçici barınaklar açtı. Sıcaklığın sıfırın altına düştüğü bu dönem Noel ve yılbaşı tatiliyle de birleşince yardım kuruluşları zorlandı.
Buna rağmen sadece bir gecede 6 kamyon bağışlarla doldu.
Yardım edenlerden biri de Stan Holtan. Holtan, “Birçok insanın geldiğini görmenin çok iyi olduğunu düşünmüyorum, ama bu durum dünyanın halini de gösteriyor” diyor.
Denver iltica başvurularına kapılarını açan bir kent. Kentte iltica başvurusunda bulunmak isteyenlerin çoğu ekonomik krizden kaçan Venezuelalılar.
Göçmenlik avukatı Catherine Chan, “Dikkatlerin ülkelerini terk eden Venezuelalılar üzerinde olduğunu biliyorum. Ama yıllarca Honduras, Guatemala, El Salvador hatta Meksika’yla sorun yaşadık. Göçmen akınının azalacağını düşünmüyorum çünkü o ülkelerdeki ekonomi ve istikrar unsurları göçü durduracak güce sahip değil” diyor.
Amerika’ya Güney Amerika’dan akını durdurmak isteyenler Denver gibi kentlerdeki duruma dikkati çekiyor. Ira Mehlman, Amerikan Göçmenlik Reform Federasyonu’yla çalışıyor.
Mehlman, “Sınırsız kaynağımız yok. Eğer sınırsız kaynağımız olsaydı bunlar hiç sorun olmazdı” ifadelerini kullanıyor.
Sadece bir gecede Denver’a 175 kaçak göçmen ulaştı. Kentteki barınaklar bu denli hızlı göçmen akınına yanıt vermekte zorlanıyor.