ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Pazar günü Dominik Cumhuriyeti'nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceği açıklandı. Pompeo bugün de Avusturya'nın başkenti Viyana'da Yunanistan Dışişleri bakanı Nikos Dendias ile görüşmüş, görüşmede Doğu Akdeniz'deki durum ele alınmıştı
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Pompeo ile biraraya gelen Dendias, görüşmenin yapıldığı otelden ayrılırken gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.
Dendias, Türkiye konusunda ABD Dışişleri Bakanı ile bir anlaşmaya varılıp-varılmadığı sorusuna, “Bu konuda açıklama yapmayacağım ancak sıcak bir görüşme oldu, neler yaşandığı açıkça ortaya konuldu. Benim için, Bakan Pompeo ile tanışmak ve Doğu Akdeniz’de neler olduğunu masaya getirmek açısından harika bir fırsattı’’ yanıtını verdi.
Yunan Dışişleri Bakanı’na Doğu Akdeniz’de bir çatışma olasılığı olup-olmadığı da soruldu. Dendias, ‘’Eğer herkes uluslararası deniz hukukunu aklından çıkarmaz ve buna uygun hareket ederse, bir çatışma olmayacağını umuyorum. Her şeyin bir çözümü vardır ancak bu soruyu Türkler’e sormalısınız’’ diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan kısa açıklamada da, ''Bakan Pompeo ve Dışişleri Bakanı Dendias, güçlü ABD-Yunanistan ikili ilişkilerini ve Doğu Akdeniz'de gerilimin acilen düşürülmesi ihtiyacını ele aldılar'' denildi.
İlgili Haberler AB Dışişleri Bakanları Doğu Akdeniz İçin ToplandıYunanistan hükümeti, Türkiye’nin Doğu Akdeniz sularındaki sondaj faaliyetlerine karşı yaptırım planına AB ülkelerinden destek almaya çalışıyor.
Yunanistan hükümetine şu ana kadar sadece Fransa’dan destek geldi. Doğu Akdeniz’de askeri varlığını arttırma sözü veren Fransa, Yunan donanmasıyla ortak tatbikat için bölgeye Perşembe günü iki savaş gemisi gönderdi ve Yunanistan’ın güney adalarından Girit’e iki savaş uçağı sevketti. Fransa ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, Türkiye’nin Libya’ya müdahalesi nedeniyle bir süredir olumsuz yönde ilerliyor.
İlgili Haberler ABD'li Senatörlerden Türkiye'ye Yaptırım ÇağrısıTürkiye’nin, Atina’nın Doğu Akdeniz’de kendi suları olarak iddia ettiği bölgeye sismik araştırma gemisiyle beraber savaş gemileri göndermesinin ardından Yunanistan, donanmasını harekete geçirerek Girit Adası’yla Kıbrıs arasındaki sulara savaş gemileri gönderdi ve Türkiye’nin gemilerini geri çekmesini talep etti.
Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetleri yürütme hakkı olduğu iddiasında olan Türkiye ve Yunanistan, konuyla ilgili barışçı diyalog kurulma kararı almıştı. Ancak son günlerde yaşanan gerginliklerin bunu zorlaştırdığı gözlemleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü yaptığı açıklamada, bölgeye petrol ve doğalgaz arama amaçlı gönderilen Oruç Reis araştırma gemisiyle ilgili olarak ‘‘ ‘Oruç Reis'imize saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz’ dedik ve ilk cevabı aldılar’’ ifadelerini kullandı.
Yunan yetkililerse, Erdoğan’ın ima ettiği durumdan haberdar olmadıklarını ileri sürüyor. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan Dendias’ın Viyana’da, sorunun yaşandığı bölgede “son günlerde gerçekleşen asıl olaylarla ilgili” bilgi vereceği belirtilmişti.