Demokrat Parti Kurultayında Sanders Protestosu

Hillary Clinton'ın kurultayda Demokrat Parti adayı olarak ilan edilmesinden kısa süre sonra bazı Bernie Sanders destekçileri, kurultayı takip eden gazetecilerin bulunduğu medya çadırında oturma eylemi düzenlediler. Ağızlarını bantlarla kapatan Sanders taraftarları sessiz gösterilerini sürdürürken, polis güvenlik önlemleri aldı, medya çadırına giriş-çıkışları kapattı. Girişlerin kapatılması üzerine diğer Sanders destekçileri kurultayın yapıldığı kongre merkeziyle medya çadırı arasındaki alanı doldurdular. İçerdeki göstericilerle dışarıda kalan göstericiler camların ardından birbirlerine destek verdiler.

Barışçıl bir şekilde yapılan gösteriye yerli ve yabancı medya büyük ilgi gösterdi. Göstericiler, medya mensuplarıyla görüşmeler yapıp, ardından "Demokrasi bu değil" sloganları atarak alanı terkettiler.

Your browser doesn’t support HTML5

Demokrat Parti Kurultayında Sanders Protestosu


Washinton eyaletinden gelen bir yedek delege gözyaşlarını saklayamayarak tepkisini şu şekilde dile getirdi: "Açıkcası gözyaşlarıma hakim olamadım. Hepimiz çok üzgünüz. Bu, seçmenin sesinin en fazla kısıldığı bir seçim süreci oldu. Amerikan tarihinin tanık olduğu, deyim yerindeyse, oyların çöpe atıldığı belki de ilk seçim. Ana akım medya bunları söylemiyor. Başka ülkelerdeki seçim skandallarını konuşuyor, başka ülkelerde seçime hile karıştırılmasından bahsediyoruz, çöplere atılan oylardan bahsediyoruz. Ama eğer burada adil bir seçim yapılmış olsa Bernie Sanders kazanırdı. Burada yaptığımız gösteriyle, ön seçim sonucundan memnun olmadığımızı, sistemden memnun olmadığımızı gösteriyoruz. Demokrasinin ne olduğunu unutmuş gibi görünüyoruz. Ama bizim sesimiz duyulmalı."

Idaho eyaletinden gelen Bill Safford isimli delege de adil olmayan seçim sürecini protesto ettiğini söyledi: "Ön seçimler hileliydi ve ben bunu protesto için buradayım. Ben Bernie Sanders destekçisi eski bir savaş muharibiyim ve Sanders, Amerikan askerlerinin Afganistan ve Irak'tan çekilmesine destek verdi, bu yüzden destekliyorum. Ama izin verirseniz bir şey söylemek istiyorum, polis bugün burada son derece profesyonel davrandı. Hiç kimse dayak yemedi. Öfkemizi dile getirmemize izin verdiler. Buna çok memnun olduğumu belirtmeliyim."

Kentucky eyaletinden katılan delege Christine Duque ise herşeyden önce temsil ettiği eyalet seçmeninin hayalkırıklığını dile getirmek için protestoya katıldığını belirtti: "Bu önseçim sonucu bizim için acı bir reçete oldu. Süper delegelerin nasıl oy kullandığını bile anlamadık. Son dakikada taraf değiştiren oldu mu, olmadı mı bilmiyoruz. Biz delegeler olarak bizi buraya gönderen seçmenin haklarını korumak, seslerini duyurmak zorundayız. Ben 200 bin Kentucky'li seçmeni burada temsil ediyorum. Bu insanlar Bernie Sanders'a oy verdi. Sanders da şimdi bize Hillary'e oy vermemizi istiyor, bu son derece çelişkili bi mesaj. Biz Sanders'ı seviyoruz, o benim için her zaman bir kahraman olacak ama ben bir delege olarak beni seçenlerin haklarını korumak istiyorum.Bu seçmenler de benim burada siyasi değişim için, siyasi devrim için mücadele etmemi bekliyor, Hillary Clinton adına mücadele etmemi beklemiyorlar. Hillary'nın siyasi platfromu için çalışmamı istemiyorlar. Hillary Clinton, sık sık pozisyon değiştiren, yalan söyleyen bir politikacı. Bernie Sanders'ı ne kadar seviyor olsak da Hillary'e oy vermemiz çok zor. Donald Trump kazanırsa, kazansın umurumda değil. Korkuyla verilen oy gerçek oy değildir. Kötünün iyisini seçmek gerçek bir seçim değildir."

Massachusetts eyaleti delegelerinden Anderea Burns de protestoya son anda, delege olarak böyle bir sorumluluğu olduğunu düşündüğü için katılmış: "Göstericilerin toplandığını gördüğümde onlara katılmanın en doğru şey olduğunu düşündüm. Çünkü kurultaydaki düzensizlikten çok rahatsız oldum. Ben hayatım boyunca Demokrat Parti'li oldum. Biz kurultaya buraya delege olarak bizi gönderen seçmeni temsil etmek için geldik ama bu kurultayda sesimizi duyuramadık çünkü burada insanların oyu değil partinin geleceği öncelik yapıldı."

Kurultayın yapıldığı ve göstericilerin işgal ettiği alanda bulunan Hillary Clinton destekçisi Marilyn Sephocle, göstericilere hak verse de Cumhuriyetçi aday Trump düşünüldüğünde Clinton'a oy verilmesinin gerektiğini söylüyor: "Ben Bernie Sanders'ı destekleyenlerin duyduğu hayal kırıklığını anlayabiliyorum. Ama Trump ile Clinton arasındaki büyük farkları düşünürsek Demokratlar olarak Hillary'e oy vermemiz gerekir. Hillary Clinton, kadın hakları, çocuk hakları için mücadele veren bir politikacı. Trump'ın ise bu tür bir kaygısı yok. Kampanyası boyunca Meksikalıları, Müslümanları hedef alan açıklamalar yaptı. Elbette Sanders destekçileri kendi adaylarını Beyaz Saray'da görmek isterdi ama artık bundan sonra ortak hareket etmemiz gerekiyor."

Kathleen Burke isimli protestocu ise Hillary Clinton'ın adaylığını kabullenmiyor: "Hillary Clinton'ın 2016 başkanlık yarışı için aday gösterilmesini protesto ediyorum. Biz Bernie'nin adaylığı için çok çalıştık. Bu önseçim sürecinde düzensizlikler olduğunu düşünüyoruz. Bu bilgiye de ana medyada rastlamıyorsunuz. Biz Hillary Clinton'ı seçilmiş bir aday olarak değil partinin tayin ettiği bi isim olarak görüyoruz."

Josephine Piarulli adlı Californialı delegesi de ön seçim sürecinin adil olmadığı görüşünde: "Sanders kampanyası için bir yıldır çalışıyorum, oylama sürecinde hile yapıldığını düşünüyorum, bazıları bizim komplo teorileri ürettiğimizi düşünüyorum ve bence çok sayıda insan bu seçimde sesini duyuramadı."

Clinton'ın aday gösterilmesinden hayal kırıklığına uğrayan göstercilerin bundan sonrası için umut ettikleri ise aynıydı: Bernie Sanders'ın başlattığı siyasi değişim sürecine, bu yoldaki mücadeleye devam etmek.