DEM Parti’nin İmralı heyeti Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı ziyaret edecek

DEM Parti heyetinin Demirtaş ve Yüksekdağ’ı haftasonu ziyaret etmesi planlanıyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti, İmralı Adası’nda hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmeyi anlatmak üzere siyasi partilere yaptığı ziyaretlerin ardından bu kez eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı ziyaret edecek.

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan ile bir süre önce görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ten oluşan heyetin Demirtaş ve Yüksekdağ’ı haftasonu ziyaret etmesi planlanıyor.

DEM Parti’den yapılan açıklamada, ziyaretlerle ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

“DEM Parti İmralı Heyeti, 11 Ocak Cumartesi günü önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı Edirne Cezaevi’nde, 12 Ocak Pazar günü ise önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ı Kandıra Cezaevi’nde ziyaret edecektir.”

Ziyaret saatlerinin daha sonra açıklanacağı duyuruldu.

Sosyal medyada Selahattin Demirtaş sorusu

TBMM’de İmralı heyeti ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tokalaşması görüntüsü üzerine Türkiye’de sosyal medyada Kürt seçmenler başta olmak üzere pek çok kesim tarafından “Selahattin Demirtaş neden halen tutuklu ve süreç dışında?” eleştirisi gündeme gelmişti. Demirtaş’ın kendisi veya ailesiyle ilgili görseller eşliğinde yapılan paylaşımlarda, Figen Yüksekdağ gibi HDP’li isimlerin halen cezaevinde olmasına karşın bugünkü İmralı heyeti temaslarına tepki gösterildi.

İlgili Haberler CHP’den İmralı heyetine “Sadece Öcalan ile olmaz” itirazı ve “şehitler” mesajı

Demirtaş’ın, geçen yıl Kasım ayında kendisini ziyaret eden Avukat Sıdkı Zilan ile yaptığı görüşmede, çözüm süreci de gündeme gelmişti. Ziyaret ile ilgili açıklama yapan Zilan, Demirtaş’ın barış sürecinde rol almaya hazır olduğunu belirterek, "Demirtaş süreci desteklemeye hazır. Kürt sorununu müzakere etmek için serbest bırakılması gerektiği ve cezaevinde bu sürece katılamayacağı mesajını iletmek istediği izlenimi edindim" demişti.

Heyet Öcalan ile yapılan görüşmeyi siyasi partilere anlattı

Bahçeli’nin Ekim ayındaki çağrısının ardından 26 Kasım’da "İmralı'yla DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz" demesiyle, heyetin İmralı’ya gitmesi sözkonusu olmuştu. DEM Parti görüşme için Adalet Bakanlığı’na başvurmuş ve yılın son haftasında görüşme izni çıkmıştı. Görüşmenin ardından heyet bu kez siyasi partileri ziyaret ederek, bilgi verdi.

Ahmet Türk İmralı’ya gitmese de siyasi partilere yapılan ziyaretlere katıldı. Heyetin ilk durağı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş oldu. Yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından kısa bir açıklama yapan Önder, görüşmenin iyi geçtiğini söyledi.

İlgili Haberler DEM Parti’den “çözüm süreci” mesajları: “Görüşme yetmez, İmralı’nın kapıları açılmalı”

Heyetin sonraki görüşmesi, açıklamalarıyla İmralı ziyaretinin önünü açan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle oldu. Heyet Bahçeli’yi, TBMM’deki odasında ziyaret etti. Bahçeli DEM Parti heyetini kapıda karşıladı. Bahçeli ve heyetin görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Bahçeli heyetle kapıya kadar geldi.

CHP’nin heyete randevu verip vermeyeceği ise günlerce merak konusu oldu. CHP, Pazartesi günkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısından önce DEM Parti'ye randevu talebi konusunda geri dönüş yapmadı. CHP içinde “AK Parti’de genel başkan olarak İmralı heyetiyle Erdoğan görüşmezken, neden Türkiye’nin birinci partisi konumundaki CHP'nin görüşmesi genel başkan düzeyinde olsun?” görüşü gündeme geldi.

Bu görüşün ortaya çıkma nedeni, İmralı heyetinde DEM Parti'nin eş genel başkanlar düzeyinde temsil edilmemesi, sadece iki milletvekili olarak Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder'in ve artık DEM Partili olmak dışında siyasi bir kimliği olmayan eski vekil Ahmet Türk'ün bulunması ve özellikle Erdoğan'ın bu heyetle görüşmeme tutumu oldu.

Heyet görüşme trafiğinin devamında Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler ile görüştü. Davutoğlu, ziyaretten sonra yaptığı açıklamada, bölgede Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün ekseninde yaşanan hızlı değişime uyum bağlamında “Türkiye’nin kendi iç bünyesini tahkim etmesinin büyük önem taşıdığını” söyledi.

Görüşmeden sonra kısa bir açıklama yapan Güler ise, “Olumlu bir şekilde sohbet ettik, daha sonraki günlerde gerekli açıklama yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Heyetin, günlerdir konuşulan, CHP ziyareti Salı günü gerçekleşti. Heyet üyeleri CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile 1 saat 35 dakika görüştü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Özel, yeni sürece ilişkin endişeleri, olumlu ve olumsuz yönleri hep birlikte konuştuklarını söyleyerek, “şehitler” vurgusunda bulundu ve sürece ilişkin “yeni anayasa pazarlığı” şüphesi olmaması gerektiğini işaret etti.

İlgili Haberler Öcalan’ın mesajı yeni bir süreç başlatır mı? DEM Parti umutlu, bazı Kürt siyasetçiler temkinli

Heyet DEVA, Saadet ve Yeniden Refah partileriyle de görüştü. İmralı heyetinin parti genel merkezinde görüştüğü DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise, “Bizim şu anki yönetim sistemimizi dikkate aldığımızda, Sayın Erdoğan’ın bütün bu süreçte kendi durduğu noktayı bir an önce netleştirmesi gerekiyor” dedi.

İmralı ziyaretinde Öcalan ne demişti?

İmralı’daki görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Öcalan’ın pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazır olduğu belirtilerek, “yaklaşımının genel çerçevesi” olarak adlandırılan bölümde önerileri şu şekilde sıralanmıştı:

“Türk-Kürt kardeşliğini yeniden güçlendirmek tarihi bir sorumluluk olduğu kadar tüm halklar için de kader belirleyici bir önem ve aciliyet kazanmıştır.”

“Sürecin başarısı için Türkiye’deki tüm siyasi çevrelerin dar ve dönemsel hesaplara takılmadan inisiyatif alması, yapıcı davranması ve pozitif katkı sunması elzemdir. Bu katkıların en önemli zeminlerinden biri de şüphesiz TBMM olacaktır.”

“Gazze ve Suriye’de yaşanan hadiseler göstermiştir ki, dışarıdan müdahalelerle kangrenleştirilmeye çalışılan bu sorunun çözümü artık ertelenemez bir hal almıştır. Bunun ciddiyetiyle doğru orantılı bir çalışmayı başarıya ulaştırmak için muhalefetin de katkı ve önerileri değerlidir.”

“Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim.”

“Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım.”

“Bütün bu çabalarımız, ülkeyi hakettiği düzeye taşıyacak ve aynı zamanda demokratik bir dönüşüm için de çok kıymetli bir kılavuz olacaktır.”

“Devir Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devridir.”

İmralı’ya son ziyaret yaklaşık 10 yıl önce yapılmıştı

Kürt siyasetçilerin son İmralı ziyareti 2015’te gerçekleşmişti. HDP'nin sık sık yaptığı çağrı ve başvurulara rağmen o tarihten sonra siyasetçilerin adaya gitmesine izin verilmemişti. DEM Parti heyetinin geçen hafta İmralı’ya gitmesiyle Kürt siyaseti 10 yıl sonra Öcalan’ı parti olarak ilk kez ziyaret etmiş oldu.