Davutoğlu ve Merkel’in Gündemi Mültecilerdi

Your browser doesn’t support HTML5

Türkiye-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi iki ülkenin başbakanlarının yönetimde ve dışişleri, içişleri, savunma, kalkınma bakanlarının katılımıyla Berlin’de toplandı.

Türk-Alman ilişkilerinde bir ilki ifade eden ve iki yılda bir düzenli olarak yapılması hedeflenen hükümetlerarası istişare toplantısının odağında mülteci krizi ve terörle mücadele yer aldı.

Askeri tören sonrası yapılan toplantıda Merkel ve Davutoğlu ikili ilişkileri kapalı kapılar ardında değerlendirirken, aynı saatlerde bakanlar düzeyinde de bir görüşme gerçekleşti.

İki başbakan daha sonra tüm bakanlarla birlikte Federal hükümetin toplandığı salonda biraraya geldi. Toplam dört saate yakın süren toplantı maratonunun ardından Merkel ile Davutoğlu görüşmelerin sonuçlarını basın toplantısıyla açıkladı.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın haberi

Yoğun bir gündemle biraraya geldiklerini belirten Merkel, istişarelerde göçmen krizinin en önemli nokta olduğunu söyledi. Türkiye’nin son yıllarda 2,5 milyonun üzerinde sığınmacı kabul ettiğini ve büyük bir yük aldığını aktaran Merkel, bunun beraberinde getirdiği mali ağırlığın eşit şekilde dağıtılmasının şart olduğunu ve Türkiye’ye vaad edilen 3 milyar Euro’nun ödeneceğini bildirdi. Yaşadışı göçün ve insan kaçakçılığının engellenmesi için daha yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini savunan Almanya Başbakanı, önümüzdeki Şubat ayının ortasına kadar bu konuda yeni adımların atılacağını tahmin ettiğini ve 18 Şubat’ta Türkiye ile AB arasında yapılacak toplantıda konunun yeniden görüşüleceğini ifade etti. Türk tarafı ile gazetecilerin tutuklanması ve PKK ile mücadele yöntemleri gibi konuların da ele alındığını söyleyen Merkel, Kürt sorununda yeniden siyasi bir sürecin başlatılmasını umut ettiğini aktardı.

Davutoğlu basın açıklamasının başında Almanca olarak İstanbul’da 10 Almanın hayatını kaybettiği terör saldırısında yaşamını kaybedenleri anarak, taziyelerini sundu ve iki ülkenin teröre karşı ortak mücadele vermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin özellikle Suriyeli mülteciler konusunda çabalarının uzun bir süre uluslararası arenada karşılık bulmadığını, ancak Başbakan Merkel’in geçen yaz Almanya’nın sınırlarını sığınmacılara açarak farklı bir algı oluşturduğunu belirten Davutoğlu, iki ülkenin de Suriye'den gelen mültecileri barbar bir rejimden kaçan masumlar olarak gördüklerini ifade etti.

Mülteci sorunun tüm dünyayı sarstığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, yaşanan krizde uluslararası toplumun omuz omuza vermesi gerektiğini söyledi. Başbakan Davutoğlu, sığınmacıların ülkelerine dönebilmeleri için gerekli olanın Suriye’de siyasi diyalog üzerinden çözüm olduğunu da belirtti.

Alman meslektaşı Merkel’le terör sorununu da ele aldıklarını duyuran Davutoğlu, PKK’ya karşı verilen mücadelenin hukuk sınırları içinde yürütüldüğünü anlattığını bildirdi.

Basın toplantısı sonrası Alman medyasında yapılan ilk yorumlarda, Türkiye-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi görüşmelerinin başarılı geçtiği, ancak Merkel’in siyasi hayatının Türkiye ile yapılan anlaşmaların yaşama geçirilmesine bağlı olduğu belirtiliyor. Almanya’ya gelen mültecilerin yüzde 80’inin Türkiye üzerinden geçtiği ifade edilirken, izlediği‚ açık sınırlar ve ılımlı mülteci politikası nedeniyle kendi partisinin bile tepkisini çeken Merkel, kamuoyunu ve özellikle Birlik Partileri CDU/CSU’yu sakinleştirme umudunu Türkiye’ye bağlamış durumda. Her fırsatta sığınmacı sorununun çözümünde “Türkiye kilit ülke” diyen Merkel’in üstündeki baskının sürekli arttığı hissediliyor. Başbakan Merkel’in girişimiyle AB tarafından, 29 Kasım’da yapılan Eylem Planı Anlaşması ile Türkiye'ye verilmek üzere 3 milyar Euro’nun yanısıra vize kolaylıkları ve AB müzakere sürecinde canlanma vaadedildi. Bu kapsamda Türkiye'nin ülkede bulunan sığınmacılara kalmaları için daha iyi şartlar sunması ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya sığınmacı akınını kontrol altına alınabilmesi amacıyla çeşitli önlemleri hayata geçirmesi üzerinde de uzlaşıya varılmıştı.

Merkel, basın toplantısında sığınmacılarla bağlantılı bundan sonraki ikinci toplantının 4 Şubat'ta Londra’da İngiliz Başbakan David Cameron ile Norveç ve Suudi Arabistan temsilcileriyle yapılacağını, üçüncünün ise 14 Şubat’taki Avrupa Birliği zirvesi olacağını belirterek, burada da Suriye'nin komşularındaki mültecilere daha fazla yardım konusunun ele alınacağını duyurdu.