Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Trump'ın Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirebileceği konusunda iyimser

Trump tarafından bu hafta ulusal güvenlik danışmanlığına aday gösterilen Cumhuriyetçi Kongre üyesi Mike Waltz

Temsilciler Meclisi’nin önde gelen Cumhuriyetçi üyeleri, Trump'ın “çatışmayı hızla sona erdirme” konusundaki kampanya vaadini yerine getirmek amacıyla Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı hakkında görüşmelere başladıklarını söyledi.

VOA Ukrayna Servisi'ne konuşan Temsilciler Meclisi üyeleri, Trump'ın hedefine ulaşabileceği konusunda iyimser olduklarını belirtti.

Trump tarafından bu hafta ulusal güvenlik danışmanlığına aday gösterilen Cumhuriyetçi Kongre üyesi Mike Waltz VOA'ya yaptığı açıklamada, “Başkan her iki tarafı da masaya oturtma konusunda net ve savaşı sürdürmeye değil bitirmeye odaklanmış durumda” dedi.

Waltz, Trump'ın Çarşamba günü liderler toplantısında Cumhuriyetçi üyelere yaptığı konuşmada Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına değinmediğini ancak savaşla ilgili görüşmelerin “bir kenarda” yapıldığını söyledi. Waltz daha fazla ayrıntı vermedi.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nin başkanlığını yürüten Cumhuriyetçi Temsilci Mike Rogers da, Trump'ın bir ateşkes için müzakere edebileceği konusunda umutlu.

VOA'ya konuşan Rogers, “Başkan'ın yıl sonundan önce bir ateşkes müzakeresi yapmasını bekliyorum” dedi.

Rogers, ABD'nin Rusya'ya silah bırakması için nasıl baskı yapacağı sorulduğunda ise “Ne olduğuna dair bir fikrim var ama bu konuda konuşmayacağım” ifadesini kullandı.

ABD basınında ilk olarak Washington Post'ta yer alan haberde, Trump’ın geçen hafta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğü ve savaşı tırmandırmaması çağrısında bulunduğu belirtilmişti. Kremlin böyle görüşme yapıldığını reddetti.

ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımının güçlü bir destekçisi olan Temsilciler Meclisi Dış İşleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Michael McCaul VOA'ya verdiği demeçte, Trump'ın “Avrupa'da çok güçlü bir askeri varlığa” sahip olmak istediğini ve bunun “sonunda kendilerini bir müzakere dönemine götürecek caydırıcılık yolunun” bir parçası olduğunu söyledi.

McCaul, bununla birlikte, Ukrayna'nın şu anda Rusya ile başarılı müzakereler için yeterli avantaja sahip olduğuna inanmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Rusya ve Ukrayna arasında Ukrayna'nın doğusunda şiddetli çatışmalar sürerken, Trump’ın başkanlığının savaşı nasıl etkileyeceği ve iki tarafın müzakereye zorlanıp zorlanmayacağı konusundaki belirsizlik artıyor. Analistler, her iki tarafın da herhangi bir müzakereden önce elde ettikleri toprakları genişletmek istediğini söylüyor.

Temsilciler Meclisi Tahsisat Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Tom Cole, VOA'ya yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'yı müzakere masasına oturtmak için nasıl baskı yapabileceği sorusuna, “Bence onları kendi çıkarlarına en uygun olana ikna etmelisiniz” yanıtını verdi.

Savaşın Rusya için bir felaket olduğunu düşünen Cole, çatışmanın İsveç ve Finlandiya'yı Sovyetler Birliği'ne karşı kolektif güvenlik sağlamak amacıyla 1949'da kurulan Batı askeri ittifakı NATO'ya katılmaya ittiğini hatırlattı.

Cole, Temsilciler Meclisi'ndeki görüşmelerin Rusya-Ukrayna savaşı konusunda henüz kesin bir plan ortaya çıkarmadığını ifade ederek, “Bence Başkan Trump'ın Avrupa'da 1945'ten bu yana yaşanan bu en kötü çatışmayı hızlı bir şekilde sona erdirebileceğine dair bir umut var” diye konuştu.

Trump, seçim kampanyasında dile getirdiği savaşı hızla sona erdirme vaadini nasıl yerine getireceğini henüz detaylandırmadı. Eylül ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşen Trump, “her iki taraf için de iyi olan bir şey üzerinde çalışabileceğini” söylemişti.

Trump, savaşı sona erdirmek için Ukrayna'nın kendi topraklarının bir kısmını Rusya'ya devredip devretmemesi gerektiği sorulduğunda, “Ne olacağını göreceğiz” karşılığını vermişti.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise seçim kampanyası sırasında Trump tarafının Rusya ve Ukrayna arasında mevcut savaş hatlarında askerden arındırılmış bir bölge oluşturulması yönündeki önerilerinin “barış önerisi olmadığını” belirtmişti. Harris, “Bunlar teslimiyet önerisidir ki bu da tehlikeli ve kabul edilemez” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba günü Ukrayna’ya ve NATO müttefiklerine Başkan Joe Biden yönetiminin, son aylarında Ukrayna'yı “mümkün olan en güçlü konuma” getirmeye kararlı olduğu konusunda güvence verdi.

Blinken, Çarşamba günü Brüksel'deki NATO karargahında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Başkan Biden elimizdeki her bir doların şu andan 20 Ocak'a kadar kullanılmasını sağlamayı taahhüt etti” dedi.

Trump, Eylül ayında gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirme planının “bir teslimiyet olmadığını” belirterek, “Benim stratejim hayat kurtarmak” ifadesini kullanmıştı.