Salı akşam saatlerinde sosyal medyada “Ülkemde Charlie Hebdo Dağıtılamaz “hashtag’iyle başlatılan kampanya büyüyünce İstanbul polisi, Esenyurt’ta Cumhuriyet gazetesinin basımını yapan Doğan Printing Center (DPC) çıkışında gazetenin dağıtımını yapan YAY-SAT şirketine ait kamyonları durdurdu.
Polis ekiplerinin elinde mahkeme kararı olmamasına rağmen yaptıkları baskın, DPC ve YAY-SAT ekiplerinin itirazları sonucu engellendi ve gazete dağıtıma çıktı.
Cumhuriyet: İfade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz
Gazete ise Charlie Hebdo’yla ilgili yayını birinci sayfadan Cumhuriyet imzasıyla yayınladığı yazıyla kamuoyuna duyurdu. Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok gibi gazete yazarlarının daha önce terör saldırılarında öldürüldüğünü hatırlatan yazıda, ‘Charlie Hebdo ve çizerlerinin yönelik katliamı bu nedenle çok iyi anlıyoruz. Cumhuriyet, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade özgürlüğünü savunmaya var gücüyle devam edecektir’ dendi.
Çetinkaya ve Karan derginin kapağını köşelerine taşıdı
Gazetenin iki yazarı Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan kendi köşelerinde Hazreti Muhammed’i tasvir eden ve üzerinde ’her şey affedildi, Ben Charlie’yim’ yazılı karikatüre yer verdi. Çetinkaya köşesinde ‘ bana sorarsanız Hz. Muhammed’le ilgisi yoktur. O çizim insani ve vicdani anlayışın simgesidir’ ifadesini kullandı.
Cumhuriyet yazarları hakkında suç duyurusu
Özellikle bu iki isim bugün sosyal medyada en fazla hedef gösterilen Cumhuriyet köşe yazarları oldu. İki yazara sosyal paylaşım sitesi twitter’da hakaret yağdırılırken Sancaktar dergisi yazarı Adem Özköse, Karan ve Çetinkaya hakkında peygambere hakaretten suç duyurusunda bulunacağını belirterek destek veren herkesi Perşembe günü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne çağırdı.
Müslüman Gençlik Anadolu Grubu da facebook hesapları üzerinden Cumhuriyet gazetesine saldırı çağrısında bulundu.
Cumhuriyet: Dini değerleri hedef almadık
Tepkilerin artması üzerine Çarşamba günü öğleden sonra yeni bir açıklama yayınlayan Cumhuriyet gazetesi, ‘kimsenin dini değerleriyle ve kutsalıyla uğraşmak ve bunları hedef almak gibi bir düşüncemiz yoktur ve olamaz. Tersine, yayın ilkelerimizde de belirttiğimiz gibi, herkesin kutsal değerlerine sonuna kadar saygılıyız. Bizim tek amacımız, bir yayın organına düzenlenen katliamı kınamak ve bu katliama karşı dayanışma duygumuzu iletmektir’ denilerek dine karşı bir tavır olmadığının altı çizildi.
Cumhuriyet gazetesi tehdit ve hakaretler hakkında hukuki başvuruda bulunulacağını da belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetenin yayın yönetmeni Utku Çakırözer’i arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Gazeteci örgütleri: Cumhuriyet’e yapılan sansür girişimidir
Gazeteci örgütleri de hem Cumhuriyet’e sansür girişimine hem de sosyal medyada süren hedef gösterme kampanyasına tepki gösterdi. G9 Gazeteciler Platformu’ndan yapılan açıklamada, ‘Cumhuriyet gazetesinin dağıtımının engellenmeye çalışılması sansür girişimidir. Anayasa'nın 28., 29 ve 30. maddeleri ihlal edilmiştir. Bu girişimle, AKP döneminde düşünce ve ifade özgürlüğüne, basına halkın haber alma hakkına yapılan baskılara bir kara leke daha eklenmiştir’ dendi.
Charlie Hebdo olayının Türkiye yansımaları
Charlie Hebdo olayının yansımaları, Cumhuriyet gazetesiyle sınırlı kalmadı.
Charlie Hebdo saldırısından sonra ‘Müslümanların çoğunluğu barışsever olabilir ama içlerinde büyüyen cihatçı kanserin farkına varıp ortadan kaldırılana dek onlar da sorumlu sayılmalıdır’ twiti atan medya patronu Rupert Murdoch’ın sahibi olduğu Fox Televizyonu’nun canlı yayın aracı saldırıya uğradı.
Milliyet gazetesi Mehveş Evin’in köşe yazısı da yayınlanmadı. ‘Sorun ne Charlie ile başlıyor ne de bitiyor’ başlıklı makalesini kendi blog sayfasında yayınlayan Evin, ‘İslamda reform mümkün mü?’ sorusuna da yer vermiş.
4 siteye erişim yasağı
Diyarbakır'da 2'nci Sulh Ceza Hakimliği, Charlie Hebdo’nun son sayısının internet erişimini durdurma kararı verdi. Avukat Ercan Ezgin'in talebini değerlendiren mahkeme, Charlie Hebdo dergisinin son sayısının, Hazreti Muhammed'in karikatürlerinin yer aldığı kapağını paylaşan 4 internet sitesine 'erişimin durdurulması'nı karara bağladı.
T24 Charlie Hebdo’nun tüm sayfalarını yayımladı
Buna rağmen T24 internet sitesi Charlie Hebdo’nun tüm sayfalarını Türkçe olarak yayınladı.
Siteden yapılan editoryal açıklamada, ‘Charlie Hebdo’yu yayımlıyoruz çünkü Türkiye’de gazetecilik şartlanılmış duyarsızlığın, öğrenilmiş çaresizliğin mesleği olamaz’ dendi.
Bu arada Türkiye’nin en çok satan üç mizah dergisi Leman, Uykusuz ve Penguen üzerinde “JeSuis Charlie” yazılı aynı kapakla çıktı.