Cumhuriyetçiler Arasında Trump’a Destekte Ciddi Düşüş

ABD’de yeni bir ankete göre, Cumhuriyetçi seçmenler arasında eski Başkan Donald Trump’a destek gittikçe azalıyor. Anketlerde yükselişe geçen Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis ise iki haneli farkla Trump’ın önünde.

Your browser doesn’t support HTML5

Cumhuriyetçiler Arasında Trump’a Destekte Ciddi Düşüş

ABD’nin önde gelen gazetelerinden USAToday ve Suffolk Üniversitesi’nin bin kayıtlı seçmenle telefonla görüşerek yaptığı bir ankete göre, kendisini muhafazakar ya da çok muhafazakar olarak tanımlayan Cumhuriyetçi ve bağımsız seçmenin üçte ikisi, 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den Ron DeSantis’in aday olmasını istiyor.

Cumhuriyetçi ve Cumhuriyetçi eğilimli seçmenlere, “Cumhuriyetçi Parti’de bugün önseçim yapılsa kime oy verirsiniz?” sorusunun yöneltildiği ankette, katılımcıların yüzde 56’sı DeSantis’i, yüzde 33’ü ise eski Başkan Donald Trump’ı desteklediğini belirtti.

İlgili Haberler Cumhuriyetçi McCarthy'ye Temsilciler Meclisi Desteği

Ankete katılanların yüzde 61’i Trump’ın kendisini değil; ancak onun politikalarını devam ettirecek başka bir adayı tercih ettiklerini ifade ediyor.

Olası bir Biden-Trump eşleşmesinde ne olur?

Anket verileri, Demokrat Başkan Joe Biden ve eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın 2024’te yapılacak başkanlık seçiminde karşı karşıya gelmesi halinde, yüzde 40’a karşı yüzde 47 ile Biden’ı önde gösteriyor.

İlgili Haberler Eski Başkan Trump 2024 İçin Adaylığını Açıkladı

Ancak Demokrat Partili Biden’ın karşısında Cumhuriyetçi Parti’den rakip olarak Ron Desantis’in olması halinde durum değişiyor. Anket sonuçları DeSantis’i yüzde 43’e karşı yüzde 47 ile Biden’ın önünde gösteriyor.

Anket verileri nasıl yorumlandı?

Anket verilerini yorumlayan Suffolk Üniversitesi Siyasi Araştırma Merkezi Direktörü David Paleologos, “Kasabada artık yeni bir Cumhuriyetçi şerif var. Cumhuriyetçiler ve muhafazakar bağımsızlar Trumpsız bir Trumpizm istiyor” yorumunda bulundu.

Paleologos, Ron DeSantis’in önde olduğu denklemin yalnızca Donald Trump’la karşı karşıya olduğunda geçerli olduğunu vurguladı.

Suffolk Üniversitesi Siyasi Araştırma Merkezi Direktörü, Trump karşıtı oyları bölebilecek başka Cumhuriyetçi adayların da denkleme eklenebileceğine dikkat çekti; böyle bir durumda Cumhuriyetçi Parti’de Trump’ın geri kalan adaylar arasından sıyrıldığı 2016 önseçimlerine benzer bir senaryonun ihtimaller dahilinde olduğunu da kaydetti.

Trump: “Yarın önemli bir açıklama yapacağım”

Eski Başkan Donald Trump 2024 başkanlık seçimleri için adaylığını açıklayan ilk isim olmuştu.

ABD’de Kasım ayında yapılan ara seçimlerde beklediği kadar büyük bir başarı elde edemeyen Cumhuriyetçi Parti’den bazı isimler ortaya çıkan tablodan, Trump’ı sorumlu tutmuştu.

Ara seçimlerde Trump’ın desteklediği adayların çoğu önemli yerlerdeki yarışları kaybetmiş, bazı stratejistler Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da çoğunluğu ele geçirememesinde Trump’ın rolü olduğunu savunmuştu.

İlgili Haberler Ara Seçimlerin Kaybedeni Eski Başkan Trump mı?

Eski Başkan Donald Trump ise sosyal medya platformu Truth Social’da bugün yaptığı bir paylaşımda, yarın önemli bir açıklama yapacağını söyledi.

“Amerika’nın bir süper kahramana ihtiyacı var” ifadelerini kullanan Trump, kendisinin süper kahraman kostümlü bir görselini de içeren 15 saniyelik bir video paylaştı.