Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Zirvesi için gittiği Macaristan’da yoğun diplomatik temaslarda bulundu. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşen Erdoğan’ın, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile sohbeti güne damgasını vurdu.
Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke ile AB’ye üye olmayan 20 Avrupa ülkesinin liderini biraraya getiren Avrupa Siyasi Topluluğu’nun 5'inci zirvesi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın ev sahipliğinde yapılıyor.
Türkiye, İngiltere, Norveç, Azerbaycan, Ermenistan gibi AB üyesi olmayan 20 ülkenin katılımıyla 50’ye yakın devlet ve hükümet başkanının biraraya geldiği zirve sırasında tam bir diplomasi trafiği yaşandı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından Beyaz Saray’a yeniden dönüşünün gölgesinde gerçekleşen zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile biraraya geldi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile de kulis sohbetlerinde ya da ikili temaslarda biraraya gelen Erdoğan’ın en çok Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ile gayriresmi formatta gerçekleştirdiği görüşme dikkati çekti.
Samimi bir atmosferde geçen görüşmeye Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yarın Yunanistan’a gidecek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katıldı. Görüşme fotoğraflarını önce GKRY Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letybiotis paylaştı.
Rum medyasına yansıyan haberlerde, bu “kısa ve samimi” sohbette liderlerin ABD seçim sonuçları ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi. Dışişleri Bakanı Fidan’ın yarın yapacağı Yunanistan ziyaretinin hazırlığı da liderlerin gündemindeydi.
Macron ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la da biraraya geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan görüşme hakkında yapılan açıklamada, Erdoğan ve Macron’un ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel konuları değerlendirdiği belirtildi.
Açıklamaya göre, Erdoğan, ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesinin iki ülkeye de kazandıracağını ifade ederek, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik stratejik perspektifi ile hareket ettiğini, sürecin canlandırılmasının bir ihtiyaç olduğunu, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi ile ilgili vaatlerin yerine getirilmesinin beklendiğini belirtti. Erdoğan ayrıca Ukrayna-Rusya, İsrail-Filistin, İsrail-Lübnan ve benzeri gerilimlerin barışçı bir zeminde diplomasi yoluyla sonlandırılmasının bütün ülkelerin çıkarına olduğunu söyledi.
Türkiye’nin AB hedefleri
Erdoğan, temasları çerçevesinde Avrupalı liderlerle görüşmelerinde, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefi ile çalıştığını, sürecin canlandırılmasının ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Avrupa Birliği’nin de menfaatine olduğunu” söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarında Türkiye’nin Ukrayna, Filistin ve Lübnan başta olmak üzere dünyanın barış ve huzurunu tehdit eden tüm kriz alanlarına kalıcı barış için çabaladığını aktardı.
AST’nin bundan önceki iki zirvesine katılmayan Erdoğan, 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nin açılış oturumunda liderlere hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin “yıllardır engellenmesini” eleştirerek, AB savunma güvenliği çabalarına Türkiye’nin de dahil edilmesini istedi. Erdoğan, bunun “AB’nin istikrar ve güveni için hayati önemde olduğunu” belirtti.
Erdoğan, “Türkiye gibi, kıtanın refahı ve güvenliğine önemli katkılar sunan bir aday ülkenin AB’ye katılım sürecinin yıllardır engellenmesinin makul bir izahı yoktur” dedi.
“Terör örgütleri arasında fark gözetmeksizin terörle mücadele edilmesi” çağrısını yineleyen Erdoğan, “PKK terör örgütüyle mücadelede Avrupalı ortaklarımızdan somut işbirliği görmek istiyoruz. FETÖ’nün etkin varlık gösterdiği Avrupa ülkelerinden adli ve idari işbirliği taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Ukrayna savaşına da değinen Erdoğan, “uzayan savaşın tarafları diplomasiden giderek uzaklaştırdığı” uyarısı yaparak, “Geçtiğimiz haftalarda Sayın Putin’le görüştüm, öncesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha’yı kabul ettim. Diplomasiye alan açılması mesajlarımızı ilettim” ifadesini kullandı.
Erdoğan, Gazze’deki savaş hakkında da “Gazze’de 1 yıldır süren soykırım insanlığın ortak utancıdır” ifadelerini kullanarak, “İsrail’in saldırganlığına kayıtsız şartsız destek verenler, işlenen suçların da ortağı haline geldiklerini bilmelidirler. Filistin’i henüz tanımayan tüm ülkelere küresel barış ve adalete katkı yapmaları için, bir an evvel bunu yapmaları çağrısında bulunuyorum” dedi.