Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün 13 yıl aradan sonra Irak’ı ziyaret ediyor.
Günübirlik ziyaret kapsamında Erdoğan bugün Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Erdoğan- Reşid görüşmesinde Türkiye ve Irak ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konularının ele alındığı belirtildi.
Açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak’tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede, Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin rayına girmesinin ve Türkmenler'in hakettiği konuma ulaşmalarının Irak’ın istikrarı için önemli olduğunu belirttiği kaydedildi.
Önümüzdeki dönemde Türkiye ve Irak’ın işbirliği içinde atacağı adımların bölgesel kalkınma ve refaha da katkı sağlayacağını ifade eden Erdoğan'ın Gazze’deki İsrail zulmünü durdurmak için çabaların devam ettiğini, Müslüman ülkelerin bu süreçte birlik içinde hareket etmesinin gerektiğini de söylediği bilgisi de paylaşıldı.
Erdoğan Irak’taki resmi temasları kapsamında, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile de görüştü.
Erdoğan’ın Bağdat'ın ardından yarı özerk Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’i de ziyaret etmesi bekleniyor.
Erdoğan’a ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın eşlik ediyor.
Associated Press (AP) haber ajansı ziyaretin gündeminde, iki ülke arasında su tedariki, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye bir yıldan uzun süredir durdurulan petrol ve doğalgaz ihracatı, terörle mücadele gibi konuların yer aldığını bildirdi.
İlgili Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretinde hangi konular gündemde olacak?“Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli başlangıç noktası”
Irak hükümet sözcüsü Bassem El Avvadi yaptığı açıklamada Erdoğan'ın ziyaretinin, "Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli bir başlangıç noktası" olduğunu ve diğer konuların yanısıra "güvenlik sorunlarına ortak yaklaşım" ve "su dosyasına ilişkin stratejik bir anlaşma" imzalanmasını içerdiğini söyledi.
Erdoğan Irak'a son ziyaretini 2011 yılında başbakan olduğu dönemde gerçekleştirmişti.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler geçen ay gazetecilere verdiği demeçte, Ankara’nın Irak’ın kuzeyinde 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturmak istediğini söylemişti.
Mart ayında Irak ve Türkiye dışişleri bakanları arasında yapılan bir toplantının ardından Bağdat hükümeti ilk defa, PKK’yı yasaklı örgüt olarak ilan etmişti.
Bu çerçevede ziyarette, teröre karşı Irak'la ortak harekât merkezi kurulması planlanıyor.
Enerji işbirliği de masada
Irak'ın Dicle ve Fırat nehirlerinden sağlanan su kaynaklarının azalması ve ülkede yaşanan su sıkıntısının da ziyaretin gündem maddeleri arasında yer aldığı belirtiliyor. Bu çerçevede iki ülke arasında su alanında da bir işbirliği anlaşması imzalanması öngörülüyor.
Irak Başbakanı Muhammed Sudani geçen hafta Washington'a yaptığı ziyarette gazetecilere, Irak ve Türkiye'nin "birbirleriyle gerçek çıkarları ve ortak projeleri olduğunu" söylemişti.
PKK'nın uzun süredir Kuzey Irak'ta varlık gösterdiğini kaydeden Sudani, "ancak hiçbir silahlı grubun Irak topraklarında bulunmasına ve burayı saldırılar için bir fırlatma rampası olarak kullanmasına izin vermiyoruz" dedi.
Ankara, PKK üslerinin varlığının, Irak'ın güneyindeki Basra'da bulunan Büyük Faw Limanı'nı demiryolu ve karayolu ağıyla Türkiye ve Avrupa'ya bağlayacak olan "Irak Kalkınma Yolu" adlı ticaret yolunun inşası için bir tehdit oluşturduğunu savunuyor.
Erdoğan ve Iraklı yetkililer arasındaki görüşmelerde enerji işbirliğinin yanı sıra Türkiye'ye bir boru hattı üzerinden petrol akışının yeniden başlatılması konusunun da ele alınması bekleniyor.
Yarı özerk Kürt bölgesinden Türkiye'ye uzanan bir boru hattı, bir tahkim mahkemesinin Ankara'nın Irak merkezi hükümetini bypass eden petrol ihracatı için Irak'a 1,5 milyar dolar ödemesine hükmetmesinin ardından Mart 2023'ten bu yana kapalı. Petrol ve gaz gelirlerinin paylaşımı Bağdat ile Erbil'deki Kürt yetkililer arasında uzun süredir tartışmalı bir konu.