DİYARBAKIR- Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) bayram öncesi yaptırdığı bir anketin sonuçlarına göre, Corona virüsü vakaları Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamların iki katı.
Sağlık örgütleri, maske zorunluluğunun yeniden getirilmesini istiyor.
TTB, Corona virüsü salgınının bayram öncesi ve sonrası ulaştığı boyutu belirlemek amacıyla 39 kentte, aile hekimleri üzerinde bir anket yaptı.
339 hekimin katıldığı ankette, günde yaklaşık 16 bin yeni vakanın olduğu belirtildi.
Bayramdan önce yapılan anketten çıkan sonuçlardan bazıları şöyle; “Yanıt veren aile hekimlerinin izlem listelerinde ortalama 4,76 Covid tanılı hasta vardır. Her hasta aile hekimi izlem listesinde 7 gün kalmaktadır.
Bu ortalama sayı 24 bin 762 aile hekimine oranlandığında toplam 11 bin 7867 Covid-19 tanılı kişi olduğu belirlenmiştir. Bu, günlük 16 bin 838 hasta demektir. Eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı açıklamasında bu sayı haftalık 57 bin ve günlük 8 bin olarak verilmekteydi. Elde ettiğimiz veriler, bakanlığın açıkladığı sayının iki katıdır.”
TTB’nin anketine göre, her iki aile hekiminden biri virüse yakalandı. TTB, “Tüm aile hekimlerinin yüzde 51’i Covid geçirmiştir ve ne yazık ki Covid geçirenlerin yüzde 54’ü son altı ay içinde geçirmiştir. Covid tedbirlerinin kaldırılması, sağlık kurumlarında dahi maske ve mesafe tedbirlerinin uygulanmaması sağlık kurumlarını salgının merkezi haline getirmiştir” açıklamasını yaptı.
İlgili Haberler “Vaka Sayısı Günlük 40 Kat Arttı”“Maske zorunluluğu getirilmeli”
Mevcut durumu VOA Türkçe ’ye değerlendiren TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Aydın Şirin, vaka sayılarında ciddi bir artışın yaşandığını söyledi. Pandemi sürecinde uygulanan maske zorunluluğunun bazı yerler için yeniden getirilmesini isteyen Şirin, “Büyük bir artış var. Bakanlığın kendi rakamlarında da bu artışı görebiliyoruz. Net verilere biz de ulaşamıyoruz ama bizim anket sonuçlarımız var. Bayram öncesi bir anket yapmıştık şimdi bir anket daha yapıyoruz. Vaka sayılarında ciddi artışlar var. Bu nedenle iki doz aşı yapanlar için 3 doz da açıldı. Tedbirlerin devreye girmesini istiyoruz. Maskenin tekrardan toplu taşımalarda devreye girmesini istiyoruz. Hastanelerde zorunlu ama kimse takmıyor. Uçakta zorunlu ama şehirler arası otobüslerde zorunlu değil. En azından maskenin koruyuculuğu var bunu şiddetle öneriyoruz” diye konuştu.
Hastanelerde dikkat çekici bir yığılma olmadığını dile getiren Şirin, okullar açılmadan 6-12 yaş çocukların da aşılanması gerektiğine dikkat çekti.
“Diyarbakır’da iki testten biri pozitif”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken de VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, kentte yapılan iki testten birinin sonucunun pozitif olduğunu söyledi.
Güldiken de bazı tedbirlerin yeniden hayata geçirilmesini önererek, “Eskisi gibi çok ciddi kayıplar yok ama bu artmayacağı anlamına gelmez. Toplu taşımalarda, kapalı ortalamalarda, hastanelerde maskenin takılmasını öneriyoruz. En önemli bulaş engelleyici aracı maskedir” şeklinde konuştu.
Bayram tatilinin vaka sayısının artmasına önemli bir role sahip olduğuna dikkat çeken Güldiken, şunları söyledi: “Bir salgınla, bir virüsle birlikte yaşıyoruz. Bunun için tedbiri elimizden bırakmamamız gerekiyor. Bundan kastımız korkma kaygılanma değil. Bana bulaşmış olabilir. Ben hasta olabilirim toplum sağlığını gözetmem lazım. Biraz kendimi izole etmem gibi, bunun içinde maske takmak da var herkese sarılmamak, tokalaşmamak da var. Bir avantajımız var, yaz olduğu için kapı pencere açık. Kapalı ortamlarda çok kalmıyoruz, açık alanları tercih ediyoruz, bu bir avantaj. Ama 10 gün önce bir bayram tatili geçirdik. Ondan sonra bir bakalım, artmış olması beklendik bir şey.”
İlgili Haberler Corona Vakaları Beş Haftada Yüzde 700 ArttıDoğu ve Güneydoğu’da aşılama az vaka çok
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı haftalık Covid-19 verilerine göre, 4-10 Temmuz haftasına 117 bin 95 kişinin testi pozitif çıktı, 31 kişi hayatını kaybetti.
Önceki hafta vaka sayısı 57 bin 113 olarak açıklanmıştı. Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020'den bu yana görülen vaka sayısı 15 milyon 297 bin 539'a yükselirken, 99 bin 88 kişi hayatını kaybetti.
Bakanlığın internet sitesinde yer alan bilgilere göre bugüne kadar 148 milyon 117 bin 265 doz aşı yapılırken en az aşı yapılan iller ise Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Diyarbakır oldu.