Çocuk Sağlığını Etkileyen Çevresel ve Genetik Faktörler Neler?

  • Carol Pearson

Çocuk Sağlığını Etkileyen Çevresel ve Genetik Faktörler Neler?

Amerika’da sağlık yetkilileri ülkede şimdiye kadar düzenlenen en kapsamlı çocuk sağlığı araştırmalarından birine başladı. Uzmanlar araştırma kapsamında çocuk sağlığını etkileyen, çocukların yetişkinliklerindeki sağlık durumlarında da rol oynayabilecek çevresel ve genetik etkenlere ilişkin veriler topluyor. Doktorlar sonuçların otizm, obezite ve çocukları etkileyen diğer sağlık sorunlarına ışık tutacağını umuyor.

Burası, Amerika’nın Sesi ve Kongre binası yakınlarındaki Southwest Otoyolu. Otoyol, işe gidiş ve iş çıkışı saatlerinde hep tıkanıyor. Araçlardan çıkan egzos gazı nedeniyle bazen Kongre binasını görmek zorlaşıyor. Bu bölgede yaşayan ailelerin çocukları yakındaki Amidon İlkokulu’na gidiyor. Bu görüntüleri çektiğimiz gün hava solunum için sağlıksız olduğundan çocuklar okul binasının içindeydi. Araştırmalar hava kirliliğinin çocuklarda akciğer sorunlarına yol açtığını gösteriyor. Astımın en büyük düşmanlarından olan kirli hava, öğrenme ve hafıza bozukluklarına da yol açıyor.

Çocuk Sağlığını Etkileyen Çevresel ve Genetik Faktörler Neler?



Amerika’da bu yüzden ülke tarihinin en büyük tıp araştırmalarından biri yapılıyor. Araştırma çocukların, soludukları hava, içtikleri su, üzerinde yürüdükleri toprak ve tükettikleri gıda gibi çevresel etkenlere nasıl tepki verdiğini inceleyecek. Çalışmada ayrıca aile dinamikleri, genetik faktörler, televizyon izleme alışkanlıkları da gözden geçirilecek.

Araştırmanın başında Doktor Steven Hirshfeld var. Hirsfeld, “Amacımız en sağlıklı ve dayanıklı çocukların topluma sağlıklı bireyler olarak katılmasını nasıl sağlayabileceğimizi anlamak,” diyor.

100 bin çocuğun katılması beklenen araştırma kapsamında gerek kırsal gerekse kentsel kesimlerden çocuklar hakkında bebeklikten 21 yaşa kadar sağlık verileri toplanacak.

Üç aylık hamile olan Jennifer, araştırmayı yapacak yedi merkezden biri olan Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde çalışmaya katılıyor.

Çocuk Sağlığını Etkileyen Çevresel ve Genetik Faktörler Neler?

Jennifer, “Los Angeles’ta yaşıyorum ve hava kirliliği beni kaygılandırıyor. Ayrıca tükettiğim gıdalar da beni endişelendiriyor. Organik gıda mı tüketiyorum yoksa genetiği değiştirilmiş olanları mı? Gıda üreticileri kimyasal ya da koruyucu madde kullanıyor mu? Bunlar ana rahmindeki bebeği nasıl etkiliyor?” şeklinde konuşuyor.

Doktorlar Jennifer’ın sorularına yanıt bulmak için Los Angeles ve çevresinden 4 bin çocuğu inceleyecek. Araştırmaya kırsal kesimlerden katılacak bin kadar çocuktaysa tarım ilaçlarının etkileri araştırılacak. Doktor Michael Liu açıklıyor: “Astım ve otizm gibi çocukları etkileyen hastalıkları, erken doğum ve özürlü doğumları, obezite, şeker hastalığı, davranış ve öğrenme bozukluklarını inceleyeceğiz.”

Araştırmanın amacı, tüm dünyadaki uzmanların yararlanabileceği bir veri tabanı oluşturmak. Doktor Hirshfeld verilerin araştırmacıların elindeki bilgileri destekleyeceğini umuyor.

Doktor Hirshfeld, “Çocukların sadece sağlıkları ve gelişimlerine ilişkin değil aynı zamanda yetişkinlik zamanlarında kronik rahatsızlıklara dönüşebilecek durumlar konusunda bilgi açığımız var,” diyor.

Çocuk Sağlığını Etkileyen Çevresel ve Genetik Faktörler Neler?



Sakat doğumların nedenlerini de belirlemeyi amaçlayan araştırmada davranış ve öğrenme bozuklukları ve akıl hastalıkları da incelenecek.

Doktor Michael Liu, “Bu araştırma çocuk sağlığı ve gelişimine bakışımızı değiştirecek sonuçlar verebilir,” diyor.

Ayrıca çocuk sağlığı ve çevreye ilişkin bazı yasalar da değişebilir. Araştırmadan elde edilen bulgular uzmanlara sunulacak ve bu şekilde yetkililer çocukların daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için gerekli stratejiler geliştirilmesini sağlayabilecek.