Çizgi Romanların Tıptaki Rolü

Your browser doesn’t support HTML5

Çizgi romanlar şu sıralarda sadece çocukların değil doktorların da gözdesi. Doktorlar, çizgi romanların, korkutucu görünen tıbbi işlemleri eğlenceli bir yolla anlatan mükemmel bir araç olduğunu söylüyor. Maryland’teki Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nde düzenlenen Çizgi Roman ve Tıp isimli konferansta, çizgi romanların tıptaki rolüne yer verildi. Amerika’nın Sesi ekibi konferansa katılan doktorlarla konuştu.

“Iggy and The Inhalers” serisinde ilaçlar kahraman, alerjiye yol açan maddelerse kötüler olarak tanıtılıyor. Wisconsin Üniversitesi’nden çocuk doktoru Alex Thomas, astım hastalarına, meslektaşlarıyla hazırladığı bu videoyu gösteriyor: “Bu karakterler aracılığıyla tıbbi bilgi vermeye çalışıyoruz. Süper kahramanları ve süper kötüleri tanımak, güçlerini ve zayıflıklarını öğrenmek çocukları heyecanlandırıyor. Aslında çocuklar farkında olmadan astım hakkında bilgi ediniyorlar. Astımı tetikleyen maddeleri ve kullanılması gereken ilaçları tanıyorlar.”

Çizgi romanların eğitici bir araç olduğunu kanıtlayan istatistiki veriler henüz mevcut değil. Ancak Thomas kendi test sonuçlarının umut vaadettiğini söylüyor: “Örneğin sorulardan biri bronşları açan maddenin astım ilacı olarak nasıl kullanıldığıydı. Çizgi romanı okumadan önce bu soruya cevap veren çocukların oranı %18 iken çizgi romanlardan sonra bu oran %68’e çıktı.”

Çizgi romanların kullanımı çocuklarla sınırlı değil. Brian Kloss, New York Tıp Fakültesi’nde acil servis doktoru. Kloss, “Kutuda Zehirbilim” isimli bir çalışma yayınlamış. Kitapta, tıp öğrencilerine aşırı doz ilaç kullanımı ve zehirlenmelerin tedavisini öğreten 150 resimli kart bulunuyor: “Bütün tıp dallarının çizgi roman haline getirilebileceğini düşünüyorum. Karmaşık bir konuyu, çizgi roman formatına sokmak, konuyu daha kolay anlaşılır hale getiriyor.”

“Çizgi Roman ve Tıp Konferansı”nda, doktorların çizgi romanları nasıl kullanabileceklerini ve nasıl çizebileceklerini öğreten atölye çalışmalarına da yer verildi.

Michael Green, “Tıp dersi verirken çizgi romanlardan çok faydalanıyorum. Öğrencilerimin, hastaların neler hissettiğini anlamasına ve karmaşık vakaları değerlendirmesine yardımcı olduklarını düşünüyorum,” diyor.

Hastalıklarla ilgili karikatür serilerinin sayısı da artıyor. Bunlardan biri de New York Times’ın en çok satanlar listesinden bulunan Marbles. Manik-depresif hastalığı olan serinin yaratıcısı Ellen Forney, konferansın ana konuşmacısıydı: “Çizgi romanların, kişisel hikayeleri anlatmakta çok güçlü bir araç olduğunu düşünüyorum. Kelimeler bilgi verirken, resimler özellikle duyguları ve tonlamayı aktarmada çok başarılı.”

Çizgi romanlar, tıp dünyasında küçük bir rol oynuyor ancak bu yöntemi kullanan doktorlar, çizgi romanların tedavi sürecinde giderek önem kazanacağını söylüyor.