ABD siyasetinin Başkan ve Başkan Yardımcısı'ndan sonra üç numaralı ismi Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından Çin, Tayvan Boğazı'nda şu ana kadar görülen en kapsamlı tatbikatını başlattı. Çin'in bu hamlesi uluslararası camiadan tepki gördü
Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Tayvan'da statükonun değişmesine neden olacak tek taraflı çabalara karşı olduğunu söyledi. Kamboçya'daki Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantısında konuşan Blinken, Tayvan Boğazı'nı her iki tarafında istikrarın tüm bölgenin yararına olduğunu belirtti.
İlgili Haberler Pelosi’nin Ardından Çin Askeri Tatbikat BaşlattıBlinken, Washington'un Tayvan konusundaki pozisyonunun değişmediğinin altını çizdi ve Tayvan Boğazı'nda istikrarın ABD'nin çıkarına olmayı sürdürdüğünü söyledi.
Antony Blinken, ''Biz ve diğer dünya ülkeleri tansiyonun yükselmesinin kimseye faydası olmadığına ve gerilimin ASEAN üyeleriyle Çin dahil kimseye yararı olmayacak sonuçlara istemsizce neden olabileceğine inanıyoruz'' diye konuştu.
ABD ve Çin basını Wang ve Blinken'in Kamboçya'da ikili görüşmesinin planlanmadığını belirtti. Blinken Hindistan, Katar ve Kamboçya'nın dışişleri bakanlarıyla biraraya geldi.
ASEAN: ''Gerilimin beklenmedik sonuçları olabilir''
ASEAN ülkeleri de Çin'in Tayvan Boğazı'nda arttırdığı gerilimin ''hesap hatasına'', büyük güçler arasında ''ciddi çatışmaya'' ve ''beklenmedik sonuçlara'' neden olabileceği uyarısında bulundu.
Açıklamada ''ASEAN tüm taraflar arasında barışçı diyaloğu kolaylaştırmak için yapıcı bir rol oynamaya hazırdır'' denildi ve provokasyondan kaçınmak için tüm taraflara azami itidal çağrısı yapıldı.
İlgili Haberler Pelosi: “ABD Tayvan’ı Yalnız Bırakmayacak”Günaydoğu Asya ülkeleri, Çin ve ABD arasındaki ilişkilerini dengeli şekilde yürütmeye çalışıyor.
Kamboçya'da bulunan yetkililer arasında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de vardı. Wang, Pelosi'nin ziyaretini ''Manik, sorumsuz ve uygunsuz'' olarak değerlendirdi.
Çin'in attığı beş füze Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine düştü
Öte yandan Çin'in Tayvan Boğazı'nda askeri tatbikatı kapsamında attığı sanılan beş balistik füze Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine düştü.
Çin'in Tayvan Boğazı'nda şimdiye kadar düzenlediği en büyük tatbikatı, planlandığı gibi öğlen saatlerinde başladı. Çin'in, Tayvan'ın kuzey, güney ve doğusundaki sularda canlı mühimmatla yürüttüğü tatbikat bölgedeki gerilimi son çeyrek yüzyılın en yüksek seviyesine çıkardı.
Japon Savunma Bakanı Nobuo Kishi, gazetecilere yaptığı açıklamada Çin'in beş füzesinin Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine düşmesinin bir ilk olduğunu söyledi ve ''Diplomatik kanallarla güçlü şekilde protesto ettik'' dedi.
Bölge, Japon karasularının dış sınırlarından 200 deniz mili kadar açığa uzanıyor. Bu yılın başında fırlatılan bir dizi füze de dahil olmak üzere Kuzey Kore füzeleri geçmişte Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesinin farklı bir kısmına düşmüştü.
Tatbikat üst düzey bir ABD yetkilisi tarafından Tayvan'a son 25 yılda yapılan ilk ziyaret olan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından geldi. Çin ayrıca Japonya'nın G7 toplantısında Pekin'e Tayvan sorununu barışçı şekilde çözmesi çağrısı yapan açıklamasının ardından iki ülke dışişleri bakanları arasında ASEAN zirvesi kapsamında bugün yapılması planlanan toplantıyı da iptal etti.
NATO'dan ''aşırı tepki'' uyarısı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'in Pelosi'nin ziyareti nedeniyle aşırı tepki göstermemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Stoltenberg, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ''Nancy Pelosi'nin ziyareti Çin'e aşırı tepki gösterme, Tayvan'ı tehdit etme ya da tehdit dili kullanması için gerekçe sunmuyor'' dedi.
Stoltenberg, ''ABD ve diğer NATO müttefikleri geçen yıllarda Tayvan'a düzenli olarak üst düzey seyahatler düzenledi. O yüzden bu Çin'in aşırı tepki göstermesinin gerekçesi olmamalı'' dedi.