ABD istihbarat yetkililerinin Pazartesi günü paylaştıkları son değerlendirme Rusya, İran ve Çin’in seçmenleri etkilemeye ve demokratik sürece olan güveni sarsmaya yönelik kampanyalara çoktan başladığını ortaya koydu.
5 Kasım’daki seçimlere 100 günden az bir süre kala, Rusya, Çin ve İran'ın, eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişimi ve Başkan Joe Biden'ın yeniden aday olmama kararını, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerini etkilemeye yönelik devam eden nüfuz operasyonlarının bir parçası olarak değerlendirmeleri muhtemel görülüyor.
ABD'li bir istihbarat yetkilisi konu hakkında gazetecilere, “Bu aktörler ABD'deki siyasi gelişmeleri, özellikle de başkanlık yarışıyla ilgili bu ay meydana gelen olayları yakından izliyorlar” dedi.
İlgili Haberler ABD istihbaratı: “ABD seçimlerine müdahale eden Rus unsurlar Biden’a zarar veriyor, Trump’a yardım ediyor”Hassas bulguların paylaşıldığı bilgilendirme toplantısında ismini vermemek koşuluyla konuşan yetkili, “Bu aktörlerin bu olaylara göre kendilerini şekillendirmelerini ve bunları kendi etki söylemlerine dahil etmelerini bekliyoruz” diye ekledi.
ABD istihbarat yetkilileri, ABD'ye hasım üç ülkenin Trump’a yönelik suikast girişimini ya da Biden'ın başkanlık yarışından çekilip Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekleme kararını nasıl kullandıklarına dair spesifik örneklere işaret edebilmek için henüz çok erken olduğunu söyledi.
Öte yandan bilgilendirme toplantısında, bu ülkeler tarafından kullanılan spesifik taktiklerin değişmesinin beklendiği ancak genel stratejilerin ve tercihlerin sabit kaldığı belirtildi.
Hangi ülke ne amaçlıyor?
Bu ayın başlarında paylaşılan bir ABD istihbarat değerlendirmesi, 2016'da olduğu gibi 2020'de de Rusya'nın etki çabalarının Trump'ın adaylığını desteklemeye odaklandığını gösterdi.
Pazartesi günü yayınlanan istihbarat değerlendirmesi de durumun aynı kaldığını teyit etti.
İstihbarat yetkilisi, “Rusya'nın bu seçimlerdeki temel çıkarı Kiev'e yardım etmek isteyen adaylara karşı çıkmaktır. Rusya'nın bu konuya odaklanmaya devam etmesini bekliyoruz” dedi.
Yetkililer, daha önceki değerlendirmelerinde olduğu gibi, Çin'in temkinli olmaya devam ettiğini ve büyük parti adaylarından herhangi birinin seçilmesinden çok az fayda gördüğünü söyledi.
İran ise Trump kampanyasına zarar vermek için çalışıyor.
İstihbarat yetkilisi gazetecilere verdiği demeçte, “İran'ın tercihi esasen ABD ile gerilimi arttırmama arzusunun bir yansıması” dedi, “İran, Tahran'daki liderlerin bu gerilimi arttıracağını düşündüğü adaya karşı çıkıyor” diye ekledi.
İlgili Haberler Trump’a İran tarafından suikast planlandığına ilişkin istihbarat geldiği iddia edildi, İran iddiaları yalanladıTrump kampanyası daha önce ABD istihbaratının, Moskova'nın eski başkan Trump’ın seçim şansını arttırmaya çalıştığı yönündeki iddialarını reddetmiş ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Biden'ı öven açıklamalarına işaret etmişti.
Trump kampanyasında Ulusal Basın Sekreteri olarak gürev yapan Karoline Leavitt VOA'ya gönderdiği e-postada, “Başkan Trump Oval Ofis'teyken Rusya ve Amerika'nın tüm düşmanları caydırıldı çünkü ABD'nin nasıl karşılık vereceğinden korktular” dedi.
Rusya ve İran da geçmişte seçimlere müdahale ettikleri iddialarını reddederken, Çinli yetkililer Pekin'in müdahale etmek gibi bir “niyeti olmadığını” söyledi.
Ancak ABD istihbarat yetkilileri Pazartesi günü Rusya, İran ve Çin'in yalanlamalarına karşı çıktı.
Önceki seçimlere göre etki çalışmalarında artış var
İkinci bir ABD istihbarat yetkilisi, daha fazla inceleme için belirlenen etki çabaları veya müdahale tehditlerinin sayısının “şimdiye kadar önceki seçim dönemlerinin iki katından fazla arttığını” söyledi.
İkinci yetkili, bunun bir nedeninin başkanlık seçimlerinin ara seçimlerden daha fazla ilgi görme eğiliminde olması olduğunu söyledi. Yetkililere göre, endişe verici etki çabalarının sayısının önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha da artması bekleniyor.
Yetkili, "Seçime yaklaştıkça rakiplerimizin bu konulara daha fazla odaklanacaklarını öngörüyoruz" dedi.
ABD yetkilileri de Rusya, Çin ve İran'ın etki operasyonlarını gizlemek ve "ellerini daha iyi saklamak" için daha çok çalıştıkları konusunda endişelerini dile getirdiler.
Özellikle Rusya ve Çin, mesajların diğer gerçek ABD seçmenlerinden geldiğini düşünebilecek Amerikalılar’a anlatılarını iletmek için pazarlama ve halkla ilişkiler şirketlerine yöneliyor.
İlgili Haberler Biden’ın çekilmesinin ardından Kremlin’den ilk yorum: “Seçime dört ay var, önceliğimiz Ukrayna”İstihbarat yetkilileri, Rusya'nın Rus şirketlerini kullanma eğiliminde olduğunu, Çin'in ise çoğunlukla yerli Çinli şirketlere yöneldiğini söyledi. Ancak Ortadoğu ve Latin Amerika'daki şirketler dahil giderek artan sayıda özel şirketin bu tür hizmetler sunduğunu belirttiler.
İstihbarat yetkilisi, "Bu, hem ABD'de hem de yurtdışında diğer seçimlerde ve diğer demokrasilerde ne kadar aktif oldukları göz önüne alındığında, giderek daha fazla endişe duyduğumuz bir şey" dedi.
İlk istihbarat yetkilisi, "Bu şirketler esasen bir paket olarak seçim etkisi sunuyor" dedi ve "Ayrıca, daha çevikler ve daha az bürokratik engelleri var” diye ekledi.
Üçüncü taraf şirketlerin kullanımı, bazıları Amerikalılar'a daha doğrudan yollarla ulaşmaya çalışan Rusya ve İran'daki istihbarat teşkilatları tarafından yürütülen genel etki operasyonlarının yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor.
Pazartesi günü yayınlanan değerlendirmeye göre “Yabancı aktörler, yabancı aktörlerin çıkarlarına hizmet eden anlatıları tohumunu ekmek, desteklemek ve bunlara güvenilirlik katmak için farkında olan ya da olmayan Amerikalılar’a güvenmeye devam ediyor.”
Moskova için bu taktik yeni değil, ancak yetkililer Kremlin'in çabalarının yoğunlaştığına dair işaretler olduğunu söyledi.
Benzer şekilde, Tahran'ın, ABD’nin Hamas terör örgütüne karşı İsrail'e verdiği desteği protesto eden Amerikalılar’a yönelik faaliyetleri göz önüne alındığında, İran'ın girişimleri konusunda artan bir endişe var.
Rusya, Çin ve İran, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerini etkileme çabalarında yalnız değiller.
Pazartesi günü yetkililer, Küba’nın, komünist hükümete muhalif siyasi adayların önünü kesmeyi amaçlayan ve “yerelleştirilmiş etki operasyonları” olarak tanımladıkları operasyonları başlattığını söyledi.
Yetkililer, diğer ülkelerin de seçimleri hedefleyen etki operasyonları yürüttüğünü ve kapsam ve ölçek değişse de, bunların hepsinin Rusya, Çin ve İran'ın devam eden kampanyalarıyla karşılaştırıldığında sönük kaldığını söyledi.