Çin malı elektrikli otomobillere ek vergi oylaması öncesinde Scholz ve Macron arasında anlaşmazlık

Avrupa Birliği, Cuma günü Çin’de üretilen elektrikli araçlara yönelik ek gümrük vergilerinin uygulanmasını oylayacak. Ancak üye ülkeler arasında görüş ayrılıkları sürüyor. Almanya Başbakanı Scholz, ek vergi planını eleştiriyor, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise destekliyor.

Avrupa Birliği, Cuma günü Çin'de üretilen elektrikli araçlara yönelik gümrük vergilerinin uygulanmasını oylayacak. Ancak üye ülkeler arasında görüş ayrılıkları sürüyor.

Yüzde 10’luk ithalat vergisinin üzerine, üreticiye bağlı olarak yüzde 17,4 ile 37,6 arasında değişen oranlarda ek vergi olarak öngörülen önlem, Çin üretimi elektrikli araçların büyük ölçüde devlet tarafından sübvanse edilmesi nedeniyle Avrupalı üreticileri adil olmayan ticaret uygulamalarına karşı korumayı amaçlıyor.

Ancak AB ülkeleri ilave vergi konusunda uzlaşabilmiş değil. Son yıllarda Avrupa ülkelerinde satılan elektrikli otomobillerde Çinli üreticilerin payı hızla yükseliyor. Çin'de üretilen düşük fiyatlı ve devlet tarafından sübvanse edilmiş elektrikli otomobillerin satışları rakiplerini geride bırakıyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Alman otomotiv endüstrisinin büyük bölümü ile Alman hükümeti, AB’nin ek gümrük vergisi planını eleştiriyor. Başbakan Scholz, Avrupa Birliği’nin Çin’den gelen elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergileri konusundaki anlaşmazlıkta, Çin ile müzakere çözümüne odaklanılması gerektiğini söyledi.

Berlin’de katıldığı bir etkinlikte konuşan Başbakan Scholz, "Elbette ekonomimizi adil olmayan ticaret uygulamalarına karşı korumalıyız. Eşit rekabet koşullarının sağlanması gerekiyor. Ancak AB olarak tepkimiz kendimize zarar vermemize yol açmamalı. Bu nedenle Çin ile elektrikli araçlar konusunda müzakereler devam etmeli" dedi.

İlgili Haberler Türkiye, Çinli otomobil üreticisi Chery ile yatırım görüşmelerinde son aşamada

Scholz, Çin’den gelen örneğin çelik gibi ucuz ithal malların ekonomiye gerçekten zarar verdiği yerlerde harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti. Başbakan, Dünya Ticaret Örgütü ve ilkelerine daha fazla uyulması gerektiğini belirtirken, ticaret anlaşmazlıklarının çözümüne yönelik yargı yetkisinin yeniden işler hale gelmesi gerektiğini, bu durumda daha az gümrük anlaşmazlığı yaşanacağını ifade etti.

Almanya Başbakanı, Çin’in, gelişmekte olan bir ülke olarak yararlandığı özel muameleden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Scholz, daha önce yaptığı açıklamalarda da, sözkonusu ek verginin yerli şirketleri doğrudan olumsuz etkileme potansiyeli olduğunu ve Çin’in açık bir ticaret savaşına dönüşebilecek misilleme önlemleri riski bulunduğunu vurgulamıştı.

Alman otomobil üreticileri, Çin’in misilleme olarak Alman araçlarına ve Avrupa tarım ürünlerine yüksek gümrük vergileri uygulayabileceğinden korkuyor. Ayrıca Almanya’nın Çin pazarına erişimini ve Alman otomobil üreticilerinin Çin’deki yatırımlarını olumsuz etkileyebileceği dile getiriliyor.

Macron: "AB ölebilir"

Berlin’de Olaf Scholz ile biraraya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin’in sübvansiyon politikalarını "dayanılmaz" olarak nitelendirdi.

Scholz’a kıyasla, AB'nin Çin elektrikli araçlarına gümrük vergisi getirme planlarını desteklediğini söyleyen Macron, "AB Komisyonu, farklı davranması için baskı altında olmasına rağmen iyi bir iş çıkardı" diye konuştu. Macron’un bu sözleriyle, Olaf Scholz’u eleştirdiği yorumları yapıldı.

İlgili Haberler Biden yönetimi ABD’de kullanılan motorlu araçlarda Çin üretimi yazılım ve donanımı yasaklamayı planlıyor

Fransız otomobil üreticileri, yerli elektrikli araç üretimini korumak için Çin’e karşı daha sert bir çizgi izlenmesini savunuyor. Birçok Alman otomobil üreticisi ise AB oylamasında Almanya'nın ek ithalat vergilerine karşı oy kullanması çağrısında bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı; iş dünyası, politika ve akademilerden uluslararası liderleri biraraya getiren Berlin Global Dialogue adlı toplantıda yaptığı konuşmada, AB'nin Çin ve ABD gibi dünya güçlerinin gerisinde kalma riski nedeniyle savunma ve güvenliğe öncelik vermesi ve "yenilik yapma kabiliyetini hızlandırması" gerektiğini söyledi.

AB içindeki parçalanmanın aşılamaması durumunda, birliğin "ölebileceği" uyarısında bulunan Macron, "Stratejik özerkliğimizi teşvik etmek için çok daha fazla yatırım yapmalıyız" diye konuştu. Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel döneminde kararlaştırılan ve COVID-19 pandemisi sırasında ekonomiye aktarılan 750 milyar Euro’luk yeniden yapılanma fonunu hatırlatan Macron, "Şu anda ABD ve Çin ile rekabet durumu göz önüne alındığında, ekonomimiz için benzer bir şok yaşıyoruz ve bunun boyutu hafife alınıyor" dedi.

Scholz ve Macron’dan İran’a kınama

Olaf Scholz ve Emmanuel Macron, Berlin’de yaptıkları görüşmenin ardından "İsrail ve Hizbullah arasında derhal ateşkes sağlanması" çağrısını yineledi.

Gelecek hafta ABD Başkanı Joe Biden’in Almanya ziyareti ve 17 Ekim’deki AB Zirvesi öncesinde hazırlık görüşmeleri için biraraya gelen iki lider, buluşma sonrasında basın toplantısı düzenlemedi. Almanya Başbakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmayı ele alan iki liderin, acil ateşkes ve BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının uygulanması yönünde çağrı yaptığı kaydedildi.

İki liderin, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırılarını mümkün olan en güçlü ifadelerle kınadığı aktarıldı. Açıklamada, Scholz ve Macron’un Ukrayna’ya destek konusunu da ele alarak Almanya ve Fransa’nın Ukrayna’ya desteğini sürdürmesi konusunda mutabık kaldığı ifade edildi.