Çok sayıda Çinli'nin yeni yıl kutlamaları nedeniyle memleketlerine gitmek üzere tren ve otobüslerle seyahat etmeye başlaması, yetkililerin zirve noktasına ulaştığını bildirdiği COVID-19 enfeksiyonlarında yeni bir dalganın yaşanacağı korkularını arttırdı.
Çin devlet medyasının Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan'ın salgının "görece düşük" seviyede seyrettiğini söylediğini bildirdi. Sağlık yetkilileriyse hastanelerde yatan ve durumu kritik olan hasta sayısının azalmaya başladığını kaydetti.
İlgili Haberler Çin COVID-19 Salgınının Zirvesine YaklaşıyorAncak Pekin hükümetinin geçen ay katı salgın kontrol önlemlerini ve kitlesel test uygulamasını kaldırmasıyla birlikte hastane ve cenaze evlerindeki yoğunluğun Çin'in resmi enfeksiyon ve ölüm vakası rakamlarını doğru şekilde yansıtmadığına ilişkin soru işaretler var.
WHO:”Çin’de COVID-19 salgını büyüyor”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise, Çin’de COVID-19 nedeniyle hastaneye yatışlarda rekor düzeyde artış olduğunu bildirdi. Verilere göre 15 Ocak tarihine kadar olan sürede Çin’de salgın nedeniyle hastaneye yatanların sayısı bugüne kadar ki en yüksek seviyeye ulaştı.
İlgili Haberler Çin COVID-19 Kaynaklı 60 Bin Ölüm Rapor EttiBazı sağlık uzmanları, bu yıl Çin'de 1 milyondan fazla insanın COVID nedeniyle hayatını kaybedeceğini tahmin ediyor. Merkezi İngiltere'de bulunan sağlık verileri şirketi Airfinity, önümüzdeki hafta Çin'de günde 36 bin kişinin yaşamını yitirebileceği öngörüsünde bulunuyor.
Sun, devlet haber ajansı Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Son dönemde ülkede pandemi görece düşük seviyede seyrediyor. Hastanelerde durumu kritik olan hasta sayısı istikrarlı şekilde düşüyor, ancak kurtarma misyonunun üzerindeki yük hala ağır" dedi.
Çin geride bıraktığımıza hafta COVID-19 kaynaklı hastaneye yatan kişi sayısının yüzde 70 artışla 63 bin 307 kişiye ulaştığını açıkladı. Bu sayı Çin tarafından bugüne kadar açıklanan en yükse hastaneye yatış olarak kayda geçti.
Dünya Sağlık Örgütü mevcut rapordaki verilere, Çin’in geçen hafta rapor ettiği yaklaşık 60 bin COVID-19 kaynaklı ölümün dahil edilmediğine dikkat çekti.
Çin, 8 Aralık-12 Ocak tarihleri arasında hastanelerde yaklaşık 60 bin kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmişti ancak bu rakam, evlerinde hayatını kaybedenleri kapsamıyor. Bazı doktorlar, ölüm belgelerinde COVID'i ölüm nedeni olarak belirtmekten caydırıldıklarını söylüyor.
Aralık ayının başında Çin, aldığı ani bir kararla COVID-19 ile ilgili olarak yaklaşık üç yıldır uygulanan kısıtlamaları kaldırmıştı. Ülkede kısıtlamaların sürmesinin yoğun protestolara neden olması, Pekin yönetimine bu konuda geri adım attırmıştı.
Her ne kadar Çin’in gerçek verileri sakladığına dair şüpheler olsa da, Çin’in son dönemde açıkladığı rakamlar ülkede COVID-19 vakalarında ciddi artışlar görüldüğüne işaret ediyor.
Seyahatlerin vaka sayılarını arttırmasından endişe ediliyor
Çin'de yarın başlayacak olan Yeni Ay Yılı tatili nedeniyle kentlerde yaşayan milyonlarca Çinli'nin memleketlerine gitmek üzere yola çıkması, enfeksiyon sayılarının artacağı korkularını körüklüyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Hükümet tahminlerine göre Çin'de 7 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında 2 milyardan fazla seyahat yapılması söz konusu.
Öte yandan Çin'de internetin denetiminden sorumlu kurum, Yeni Ay Yılı kutlamalarına gölge düşürecek nitelikte, virüsün yayılmasıyla ilgili her türlü "yalan bilginin" sansürleneceğini bildirdi.
Belgelere göre Çin'in birçok bölgesinde cenaze evlerinin ceset torbalarından kremasyon fırınlarına birçok kalem için yaptığı harcamaların arttığı gözleniyor. Bu durum, COVID'in Çin'deki bilançosunu yansıtır nitelikte.
Çin'de aşıya talep arttı
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bu hafta, sağlık sistemleri zayıf olan kırsal kesimlere çok sayıda kişinin dışarıdan seyahat etmesinin kendisini kaygılandırdığını, çoğu aşısız yaşlıları korumanın bir öncelik olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü Aşı Direktörü Kate O'Brien, bugünkü açıklamasında, Çin'i, yaşlı vatandaşları aşılamada kısa zamanda ilerleme kaydettiği için övdü.
Your browser doesn’t support HTML5
Ancak O'Brien, bazı yaşlı Çinliler'in daha önce kendilerine salgından korunmak için herhangi bir girişimde bulunmamalarının tavsiye edildiğini, bu nedenle aşılama politikasındaki değişikliği anlamada zorluk çektiklerini belirtti.
Öte yandan yatırımcılar, kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte Çin'in 17 trilyon dolarlık ekonomisinin canlanacağı konusunda iyimserlik sergiliyor.
Mali hizmetler şirketi Nomura uzmanları, "Piyasalar, Çin ekonomisindeki açılmanın talebi arttırmasını bekliyor" dedi.
Ancak uzmanlar, Çin'de uzun süre uygulanan kapanma önlemleri ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle hanehalkı servetindeki düşüşün ve genç işsizliğindeki artışın ekonominin toparlanmasını sekteye uğratabileceği uyarısı da yaptı.
Küresel perakende satış ve seyahat sektörünün önemli parçalarından biri olan Çinli turistlerse yeniden seyahat etmeye başlıyor.
Makau'dan Bangkok'a birçok Uzakdoğu kentinde alışveriş merkezleri, Tavşan Yılı'nın gelişini kırmızı fenerli süslemeler ve dans gösterileriyle kutlayarak Çinli turistleri cezbetmeyi amaçlıyor.
Danışmanlık firması Bain'in tahminlerine göre, 2019 yılında Çinli turistler seyahate 255 milyar dolar harcadı. Bu rakam, küresel lüks ürün piyasasındaki harcamaların yüzde 33'ünü oluşturuyor.