Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) bir heyet Washington’da temaslarda bulunuyor. Dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı emekli Büyükelçi Osman Korutürk partisinin dış politikasını Washington Enstitüsü’nde düzenlenen bir toplantıda anlattı.
Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki (CHP) kadronun değişmesinin ardından Washington’a gönderilen heyet, partilerinin programını Amerikalılara anlatıyor. Washington Enstitüsü’nde düzenlenen toplantıda CHP heyeti partilerinin dış politika önceliklerini anlattı, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) dış politika icraatlarını eleştirdi.
'Sonuç Elde Etmeye Odaklı, Gerçekçi Dış Politika'
CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı emekli Büyükelçi Osman Korutürk, partisinin dış politika anlayışını şöyle anlattı: “CHP, Türkiye’nin dürüst, tutarlı ve sonuç elde etmeye odaklı bir dış politika izlemesi gerektiğini savunuyor. Türkiye’nin temel dış politika ilkesi olan ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesine ek olarak, CHP, Türkiye’nin dış politikasının demokrasi, özgürlük, insan hakları, laiklik, hukukun üstünlüğü, ulusal kalkınma ve refah, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve evrensel medeni değerler ilkeleri tarafından şekillendirilmesi gerektiğini savunuyor.”
Korutürk partisinin “sonuç elde etmeye odaklı ve gerçekçi” bir dış politika izleyeceğini belirtti.
Türkiye’nin Batı kurumlarıyla ilişkilerinin önemini vurgulayan bir konuşma yapan Korutürk gündemde olan dış gelişmeleri de değerlendirdi. Büyükelçi Korutürk hükümetin Libya tutumunu – özellikle ilk başta NATO karşıtı bir tavır sergilediği için eleştirdi: “Biz hükümetin NATO karşıtı bir tutum benimsememesini tercih ederdik. Bir müdahaleye karşı çıkabilirsiniz, ama biz NATO üyesiyiz, dolayısıyla itirazımızı NATO içerisinde yapabilirdik ve gelişmeleri şekillendirebilirdik. Başbakan ise ‘NATO’nun Libya’da ne işi var?’ dedi. Hükümetin politikasını eleştirmemizin nedeni bu: Önce bir politika açıklamadılar, sonra da NATO karşıtı bir tutum benimsediler. Daha sonra doğru çizgiye ulaştılar ve ambargo ve insani yardım operasyonlarına katılma kararı aldı. Meclise tezkere sunuldu, biz de bu tezkereyi destekledik. Biz hükümetin Libya’daki pozisyonu daha hızlı bir şekilde netleştirmesini isterdik.”
'Amerika Türkiye'nin Önemli Bir Müttefiki'
Konuşmasında Korutürk partisinin son yıllarda inişli çıkışlı bir seyir izleyen Türk-Amerikan ilişkilerine verdiği önemi de şu sözlerle ifade etti: “Amerika’nın Türkiye’nin önemli bir müttefiki olduğunu düşünüyoruz. İkinci körfez savaşından bu yana – son 10 yıl içinde – aramızda bazı yanlış anlamalar oldu. Bu yanlış anlamaları aşmamız gerekiyor. Amerika’yla yeni ve daha geniş bir ilişki kurmamız gerekiyor. Biz de bu fırsatı arıyoruz.”
Geçen yıl Türk Amerikan ilişkilerini önemli ölçüde etkileyen iki mesele, Türkiye’nin İran’ın nükleer programı konusunda izlediği politika – özellikle BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a ek yaptırım uygulanmasına ret oyu vermesi – ve İsrail’le ilişkilerin kopma noktasına gelmesinin Washington’da yarattığı kaygı. Korutürk bu iki konuyu da katılımcıların soruları üzerine değerlendirdi. Büyükelçi Korutürk CHP’nin de İran’ın nükleer silah edinmesine kesin suretle karşı olduğunu, ancak bu ülkeyle iyi ilişkilerin sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. İsrail’le ilişkiler konusundaysa Korutürk, bu ilişkilerin önemli olduğunu sadece Türkiye ve İsrail açısından değil tüm bölge açısından önemli olduğunu kaydetti.
Hükümet Dış Politikayı Siyasete Alet Ediyor
Büyükelçi Korutürk, kendi partisiyle iktidar partisi arasındaki bir diğer farkın dış politikanın siyasi hesaplarla güdülemeyeceği noktasında olduğunu belirtti: “Hükümetin dış politika konularını iç siyasi amaçlara kullandığını görüyoruz. Biz bu görüşte değiliz. Dış politika konularının iç siyasi amaçlar veya seçim veya popülist amaçlar için kullanılmasını kabul edemeyiz. Biz bunu yapmıyoruz, yapmayacağız.”
Washington’da temaslarda bulunan heyette Korutürk’ün yanı sıra Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Genel Başkan Yardımcıları Gülsün Bilgehan, Umut Oran ve Faik Oztrak da var. CHP heyeti Amerikan yönetimi nezdinde ve Kongre’de görüşmelerde bulunuyor.
'En Çok Demokrasi ve Basın Özgürlüğünü Sordular'
Korutürk, Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Washington’da en çok Türkiye’de basın özgürlüğü ve demokrasi konularında sorularla karşı karşıya kaldıklarını anlattı: “Türkiye’de basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar, medya üzerindeki baskılar… Bu sorular çok gündeme geldi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunlara şiddetle karşıyız. Mücadele etme arzusundayız, ama burada da bu soruların karşımıza gelmesi Türkiye’yle ilgili olarak çok hoşlandığımız bir durum değil. Türkiye’de burada en fazla dikkati çeken tarafının demokrasinin gerilediği yolundaki algılama – ki bu algılama doğru. Her yerde bu sorularla karşılaştık.”
CHP heyeti temaslarına Salı günü Kongre'de devam ediyor.