Cumhuriyet Halk Partisi’nde geçtiğimiz Kasım ayında etkisini gösteren değişim rüzgarı ilk olarak partinin İstanbul İl Kongresi’nde başlamıştı.
Değişimin en büyük destekçilerinden biri olan İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, il başkanlığı koltuğunda oturalı daha altı ay bile geçmeden yerel seçimde Türkiye’nin sonucu en çok merak edilen kentini yeniden partisine kazandırmak için çalışıyor.
Özgür Çelik sandık güvenliğinden emin: “1980 okulda avukat, 33 bin 227 sandıkta sandık sorumlumuz var”
CHP İl Başkanı, ülkenin en kalabalık kentinde yaşayan 11 milyon 314 bin 516 seçmene sandık güvenliği konusunda güvence verdi.
Your browser doesn’t support HTML5
Çelik, “Biz 3 aydır İstanbul'da seçim güvenliği ve sandıklarla ilgili çok etkili bir çalışma yürütüyoruz. Bir hanede ondan fazla seçmen yaşıyorsa veya bir hanede birden fazla soy isim varsa o kapıları çaldık. Seçim kurullarında 18 bin 137 seçmene itiraz ettik seçim kurullarında ve 4 bin 324 seçmen adreslerine geri gönderildi. İstanbul'un 39 ilçesinde 33 bin 227 sandıkta görev alacak sandık sorumlarımızı ilçe ilçe, teker teker belirledik. Eğitim süreçlerini başlattık. İstanbul'da 865 oturumla sandık görevlerimize eğitim verdik. Her sandıkta bir sandık görevlimiz var. İstanbul'un 1980 okulunun her bir tanesinde bir avukatımız var. Milletvekillerimizin her birine bir ilçe görevlendirmesi yaptık. Her Parti Meclis üyesi bir ilçede görev yapacak. Sorunumuz yok” dedi.
Özgür Çelik, bu seçimlerde AK Parti’nin elinde olan hangi ilçelerde iddialı olduklarını ilk kez açıkladı
Önceki gün AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, VOA Türkçe’ye verdiği röportajda ellerinde bulunan 24 ilçeye ek olarak Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Maltepe ve Kartal’da iddialı olduklarını dile getirmişti. Özgür Çelik ise bu ilçelerde sorun görmüyor.
İlgili Haberler AK Parti İl Başkanı İstanbul’dan emin: “Katılım yüzde 80’i aşar, ipi göğüsleyeceğiz”Bugüne kadar verdiği tüm röportajlarda İstanbul’daki CHP ilçe belediyesi sayısını 14’ten 28’e çıkarmayı hedeflediklerini belirten CHP İstanbul İl Başkanı, ilk kez şu anda AK Parti’nin elinde olduğu halde iddialı oldukları ilçeleri de telaffuz etti:
“İstanbul'u kazanacağız. 14 olan belediye sayısını iki katına çıkartmak gibi bir hedefimiz var Kartal'da ciddi bir farkla seçimi kazanıyoruz. Yine Büyükçekmece’de, Küçükçekmece'de de ciddi bir farkla seçimi kazanıyoruz. Esenyurt da bu kapsamda. Diğer ilçelerde motivasyon düşmesin diye söylemedik ama (AK Parti’nin elinde olan) Üsküdar'ı, Bayrampaşa'yı kazanıyoruz. Arnavutköy'de çok iyi bir kampanya yürütüyoruz, Beyoğlu'nu kazanıyoruz. Silivri'yi, Çatalca'yı yeniden alıyoruz. Sancaktepe'yi, Tuzla'yı, Çekmeköy'ü kazanıyoruz. Ümraniye'yi kazanma potansiyelimiz var.”
“21-22 ilçe belediyesi kazandığımızda meclis çoğunluğunu da sağlamış oluyoruz İstanbul'da”
2019 seçimlerinde ipi göğüslese de Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki çoğunluk Cumhur İttifakı partilerinde olduğu için çok zorlanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bu kez mecliste de çoğunluğu kazanmak istiyor.
Özgür Çelik’e göre, bu değişiklik de sürpriz olmayacak: “Teknik çalışmalarımızı yaptık. 21-22 ilçe belediyesi kazandığımızda meclis çoğunluğunu da sağlamış oluyoruz İstanbul'da.”
2019 seçimlerinde 24 ilçede seçimi kazanan AK Parti’nin 150 üyesi varken 14 ilçeyi yöneten CHP 104 üyeye sahipti. İYİ Parti’nin 12, Silivri Belediyesi’ni kazanan MHP’nin ise 4 üyesi bulunuyordu. 2 üye ise İBB Meclisi’nde bağımsız üyelik yaptı.
AK Parti’den CHP’ye getirilen en somut eleştirilerden biri büyük bir miting düzenlememiş olmaları.
“Özgür Özel, İstanbul’da 10 miting yaptı; gözleri kulakları öyle kapanmış ki bunu Sayın Kabaktepe görmüyor”
Özgür Çelik bunun stratejik bir karar olduğunu söylerken AK Parti İl Başkanı Osman Kabaktepe’nin “İstanbul’a giriş yasağı var” dediği CHP lideri Özgür Özel’in İstanbul’da 10 farklı ilçede miting düzenlediğini de hatırlatıyor.
CHP İstanbul İl Başkanı, “Büyük miting yapmak istemedik. İstanbul seçimi bir yerel seçim ve biz İstanbul'un 39 ilçesinde ayrı ayrı komşularımızla buluşmak istedik. Bazı ilçelere iki defa bazılarına üç kere, dört kere gidip miting yaptık. Bu bir yerel seçim, büyük İstanbul mitinginde genel şeyler konuşacaksınız. Sayın Kabaktepe, ‘genel başkanlarının girişi yasaklandı’ gibi bir ifade kullandı. Dün Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel İstanbul'daydı. Biz İstanbul'da birlikte onuncu mitingimizi yaptık dün. Dün 3 tane de buluşma yaptık. Esenyurt Cumhuriyet Meydanı iğne atsanız yere düşmeyecek şekilde tıklım tıklım doluydu ve onların İstanbul mitinginden daha coşkuluydu. Çünkü gözleri kulakları öyle kapanmış ki bunu Sayın Kabaktepe görmüyor” diye konuşuyor.
CHP İstanbul il örgütünde küskünlük, kırgınlık var mı?
Özgür Çelik’in en çok tepki gösterdiği konu, İstanbul İl Kongresi ve Olağan Kurultay sonrası Kılıçdaroğlu’na yakın partililerin küskünlük veya kırgınlık yaşadığı yönündeki iddialar.
CHP İstanbul İl Başkanı, bunu dile getiren çevrelerin partiyi hiç tanımadığını ve il örgütünün birbirine kenetli bir şekilde çalışmaya devam ettiğini söylüyor:
“Cumhuriyet Halk Partisi bir kongre ve kurultay partisidir. Yüz yıldır böyledir. Deniyor ki yarışlı kurultay yaptığımız için CHP içerisinde kırılma oldu mu, bir tartışma mı var? CHP çatırdıyor mu? Şimdi burada iki şeyi kıyaslamak lazım. Bir, çoğu başka siyasi parti yukarıdan lider sultasıyla aşağı doğru il ilçe başkanı belirliyor. Ama bir parti, Cumhuriyet Halk Partisi, 100 yıllık geleneği olan bir parti, mahalleye sandık kuruyor, delege seçiyor. İlçeye sandık kuruyor, ilçe başkanını seçiyor, delegeyi seçiyor. İle sandık kuruyor, kurultay delegesini seçiyor, il başkanını seçiyor. O kurultay delegeleri de gidip genel başkanı seçiyorlar. Aslında Türkiye'nin konuşması gereken konu CHP içerisindeki kongre ve kurultay süreçlerinden kırılma, dökülme, yarılma var mı yoksa parti içi demokrasinin işletilmemesi mi? Mahallede sandığı kurup yukarıdan aşağı genel başkanı seçmek mi doğru, yukarıdan sadece bir kişinin il başkanını, ilçe başkanını ataması mı doğru? Seçmenlerimizde bir kırılma, bir incinme durumu görmüyorum”.
“Takvim sıkışık olduğundan önseçim yapmadık ama aday belirlenmek örgüt hassasiyetini gözettik”
CHP lideri Özgür Özel’in kurultayda verdiği önseçim sözünün seçimlere kısa bir süre kaldığı için işletilemediğini vurgulayan Özgür Çelik, adayların örgüt hassasiyeti göze alınarak belirlendiğinin altını çizdi. Çelik şöyle konuştu:
“Kongre, kurultay, yerel seçim takvimi çok fazla iç içe geçtiği için, iki buçuk aylık zaman dilimine sıkıştığı için İstanbul'da belediye başkan adayları genel merkez tarafından atama yöntemiyle belirlendi. Ama onlar belirlendikten sonra yarıya yakın ilçemizde meclis üyelikleri konusunda ön seçim yaptık. Evet belediye başkanları için ön seçim yapmadık. Ancak örgüt hassasiyetini de aday belirleme sürecinde gözettik. 20'ye yakın arkadaşımız daha önce partide ya ilçe başkanlığı yapmış ya gençlik kolu başkanlığı yapmış ya da il yöneticiliği yapmış isimler. 2019 seçimlerinde 14 belediyede bir tane kadın belediye başkanımız yok. Şu anda 4 kadın belediye başkanımız olacak. Maltepe'de Esin Köymen, Üsküdar'da Sinem Dedetaş'la, Bakırköy'de Ayşegül Uvaloğlu'yla, Bahçelievler’de Emine Gülizar Emecan’la kazanıyoruz”.