Kılıçdaroğlu: "Bir dahaki kurultayda gelecek genel başkanımızı alkışlayacağım"

Kılıçdaroğlu kurultaydaki konuşmasında bir daha aday olmayacağının mesajını verdi

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda konuşan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, bir daha genel başkanlığa aday olmayacağının mesajını vererek “Bir dahaki kurultayda ben de aranızda oturacağım ve gelecek genel başkanımızı alkışlayacağım” dedi.

Your browser doesn’t support HTML5

Kılıçdaroğlu: "Seçime sırtımdaki hançerlerle girmek zorunda kaldım"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan sıfatıyla yaptığı kurultay açış konuşmasında, 14 Mayıs öncesinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Millet İttifakı içerisinde mesele aday konusuna geldiğinde yaşanan gerilimleri anımsatarak, ilk kez İYİ Parti Lideri Meral Akşener ve İYİ Parti’yi de hedef alarak “hançerleme” suçlamasında bulundu. Kılıçdaroğlu, sadece Millet İttifakı işbirliği açısından değil CHP içerisinde birlikte parti yönetiminde yer alanlara yönelik de Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde yeterince destek alamadığını işaret ettiği gözlemlendi.

Kılıçdaroğlu, “Altı lider oturduk, bu tabloyu kısmen anlattım. Biz altı lider tarihin bize yüklediği sorumluluğun gereğini yapmak zorundaydık. Ülkeyi nasıl yöneteceğimizi oturduk, konuştuk. Ortak mutabakat metni hazırladık. İş Cumhurbaşkanlığı adayının seçilmesine gelince hepinizin malumu olan masadan kalkmalar ve masaya dönmeler başladı. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Beni asıl üzen, sırtımdaki yük değildi, sırtımdaki hançerlerdi. Seçim bitti, kazanamadık. Daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemini dillendirenler uzun süre değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu” ifadesini kullandı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun "Bu partiyi başka partilerin dizayn etmesine izin vermeyeceğiz" sözleri ayakta alkışlandı

“Parti sağa kaydı” eleştirisine sert yanıtıyla vefa hatırlatması yaptı

Kemal Kılıçdaroğlu, rakibi Özgür Özel’i ve değişim ekibini hedef alarak, "Bay Kemal'in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın vefalı" ve "Bu partiyi başka partilerin dizayn etmesine izin vermeyeceğiz" mesajlarını ön plana çıkardı.

Kılıçdaroğlu, “Bzim sağa kaydığımızı söyleyenlere sormak isterim, çöpten kağıt toplayanların yanına kim gitti? Sendikaların bile doğru dürüst sahip çıkmadığı taşeron işçilerin yanına kim gitti? Bu sağcılık mıdır solculuk mudur? Ne diyor Gazi Mustafa Kemal, ‘Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.’ Biz onlar için mücadele ettik. Hangi siyasal parti apartman görevlilerinin sorunlarıyla ilgilendi? Temel felsefe halklılaşmak. Halkın yanında olacağız. Şimdi biz sağcı mıyız, solcu muyuz? Bu nasıl bir algıdır, nasıl bir kin ve öfkedir? Anlamakta zorluk çekiyorum” dedi.

Ardından da Kılıçdaroğlu, “Bay Kemal'in yol arkadaşı olmanız için başka partilerin CHP'yi dizayn etmesine izin vermeyeceksiniz. CHP'yi nasıl karıştırdıklarını çok iyi biliyorum Bu örgüt 100 yıllıktır, bu ülkenin çimentosudur. Bay Kemal'in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın vefalı. Bay Kemal'in yol arkadaşı olacaksan Bay Kemal'i arkadan hançerlemeyeceksin” diye konuştu.

Your browser doesn’t support HTML5

CHP'de Kurultay heyecanı

CHP Liderliği’ni geçici süre için talep etme mesajı verdi

Bugün genel başkan seçileceğine dair yüksek bir özgüvenle konuştuğu gözlemlenen Kılıçdaroğlu, “3 Haziran 2023, yine grup toplantısı, ‘Gemiyi limana sağlam götürmek kaptanın görevidir’ dedim. Benim CHP kültüründen aldığım en büyük derslerden birisi budur, bunu söyledim. Kurultay’dan 20-25 gün sonra bir tüzük kurultayı yapacağım. Değişim nasıl olur bütün dünya bunu öğrenecek. Cinsiyet kotası getireceğim. Yüzde 50’ye var mısınız? Vekilliği 3 dönem ile sınırlayacağım. Artık her yerde ön seçim olacak. Genel sekreterlik makamını güçlendireceğiz. Parti müfettişliklerini yeniden inşa edeceğiz. Seçimlerde oyunu en çok artıran 5 ilin başkanı Parti Meclisi üyesi olacak. İnşallah ben de bir sonraki kurultayda sizlerin arasında oturup yeni genel başkanı alkışlayacağım” dedi.

Your browser doesn’t support HTML5

CHP Kurultayı'nda başkanlık yarışı heyecanı

CHP’de delege imzaları yarıştı, değişim nasıl olacak?

CHP 38. Olağan Kurultay’da genel başkanlık ve parti üst yönetimi organı Parti Meclisi’nin seçimleriyle kısmen değişim yaşanması bekleniyor. Mayıs ayında yapılan seçimlerdeki olumsuz sonuçların ardından parti yönetiminde bu değişimin nasıl olacağıysa merak konusu.

CHP içinde, 14 Mayıs’taki parlamento seçimi ile 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun kaybedilmesi sonrası ortaya çıkan tablo sonucu “değişim” talebiyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğine muhalefet yaşanıyordu.

Bu kapsamda Kılıçdaroğlu karşısında CHP Grubu Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi Örsan Öymen ile eski milletvekili İlhan Cihaner aday adaylıklarını ilan etmişti. Ancak CHP Parti Tüzüğü’ndeki delegelerden en az yüzde 5 oranında imza toplanması şartıyla genel başkan adayı olunabileceği hükmü nedeniyle kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında iki adaylı genel başkanlık yarışı yaşanması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı'nın yarın seçim ile belirlenmesinin ardından partinin en üst yönetim organı Parti Meclisi (PM) için 60 üye seçimine geçilecek. Bu çerçevede, 5 Kasım Pazar günü en az 400 civarında olması beklenen PM adayları itibariyle oldukça rekabetçi bir ortamda seçim yapılması öngörülüyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Özel ile Kılıçdaroğlu arasında "hançer" gerginliği


İlhan Cihaner ve Örsan Öymen adaylıktan çekildi

CHP Genel Başkanlığı yarışında İlhan Cihaner ve Örsan Öymen, kurultayda gerekli delege imzalarıyla adaylık başvurusu yapılması aşaması öncesinde aday olmayacaklarını açıkladı.

İlhan Cihaner, bugünkü kurultay ile CHP'nin açmaza mahkum edildiğini söyleyerek, "Siyasi yaklaşımların tartışılması, yetkin kadroların belirlenmesi yerine belediye olanaklarının yarıştırıldığı çirkin bir ortam yaratılmıştır. Öte yandan yoğun bir medya manipülasyonu ile güç algısı yaratılarak kurultay süreci yalnızca iki kişinin yarıştığı 'siyasetsiz' bir psikolojik savaşa dönüştürülmüştür. 'Vatan Cephesi' katılımlarını andıran imza açıklamaları baskıya dönüştürülerek diğer aday adaylarının demokratik temsilleri engellenmiştir. O kadar ki “diğer adaylara imza desteği verileceği” dedikoduları yayılarak bizlere destek olan delegelerimizin destekleri şaibeli hale getirilmiştir. Bu anti demokratik, siyasetsiz ve kişilere indirgenmiş yarışın parçası olmayı reddediyoruz" dedi.

Örsan Öymen: AKP din devleti kuruyor ve buna karşı çıkamıyoruz

Eski CHP PM üyesi Örsan Öymen, Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasındaki hançerleme ve sağa kayma meselelerine yönelik tepki gösterdi.

Öymen, kurultayda adaylıktan çekildiğine ilişkin kürsüde yaptığı konuşmada, “Sayın genel başkanımız sırtından hançerlendiğini söyledi. Peki 13 yılda girilen tüm seçimler kaybedildi, 12 seçim kaybedildi. Hepsinde mi sırtından hançerlendi. Böyle bir şey olabilir mi arkadaşlar? Dünyanın hangi ülkesinde görülmüş 13 yılda 12 seçim kaybedilmiş, buna rağmen genel başkanlık koltuğunda oturmak nasıl açıklanabilir?” dedi.

TBMM’deki CHP listelerinden seçilmiş 39 sağ partili milletvekillerinin varlığını anımsatan Öymen, “Şimdi Anayasa değişikliği olacak AKP’nin dikta rejimini pekiştirmeye yönelik Anayasa değişikliği gündeme geldiğinde bu milletvekilleri AKP ile işbirliği yaparsa bunun sorumlusu kim olacak?” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, CHP 38. Olağan Kurultay Çalışmaları hakkında Ankara Arena Spor Salonunda basın açıklaması yaptı.

Devamında Öymen, CHP parti çizgisine ilişkinse “Bizim üyeleri parti içi demokrasi sürecine katmamız gerekiyor. Örgüte sahip çıkmamız gerekiyor. Genel Merkez örgütün ağası değildir, Genel Merkezin örgütün sözcüsü olması gerekiyor. Sayın Genel başkan değişimcilerin sağ sol nedir bilmediğini söyledi. Kimi kastetti bilmiyorum. Bizi kastediyorsa, ben sayın genel başkana solun ne olduğunu anlatabilirim. Sayın genel başkanın söylediği doğru değildir sevgili arkadaşlar. Parti sağa kaymıştır. Sol ekonomik politikalar, özelleştirme konusu, vergi politikaları, sendikalarla ilişkiler, eğitim-sağlık konusu. Genel Başkanımız solu hayırseverlik zannediyor. Hayırseverlik değildir sol. Sol düzeni değiştirmektir. Ve laiklik ilkesi yönetim tarafından ihmal edilmiştir. AKP din devleti kuruyor ve biz buna karşı çıkamıyoruz. Biz bunu kabul etmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal hukuk devletidir” diye konuştu.

Gazetecilerden tutuklamalar tepkisi

Your browser doesn’t support HTML5

CHP Kurultayı'nda "gazetecilere özgürlük" vurgusu

CHP kurultayı kapsamında görev alan gazeteciler son dönemde aralarında Tolga Şardan'ın da bulunduğu gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. Gazeteciler yakalarında tepkilerini gösteren etiketler taşıdı.