Cem Özdemir Yeşiller'de Liste Başı

Yeşiller Partisi'nin Federal Parlamento seçimleri için eş başbakan adayları belli oldu. 24 Eylül tarihinde yapılacak seçimde kadın aday Katrin Göring-Eckardt’ın yanısıra, Cem Özdemir Yeşiller’in liste başı birinci adayı olarak seçildi.

Almanya'da ilk kez Türkiye kökenli bir siyasetçi bir partinin ilk sıra adayı olarak gösterilirken, Cem Özdemir iki erkek rakibini geride bıraktı. Geleneksel olarak tüm lider ve yönetici kadrolarını bir kadın ve bir erkekle paylaşan Yeşiller’de, Katrin Göring-Eckardt tek kadın adaydı.

Özdemir ise, Schleswig Holstein Eyaleti Başbakan Yardımcısı Robert Habeck ve Yeşiller Federal Parlamento Grup Başkanı Anton Hofreiter ile birlikte 60 bin parti üyesi mektupla oy seçimine katıldı. Özdemir 12 bin 204 oyla birinci sırayı aldı. Habeck üyelerden 12 bin 129 oy alınca lider adayı olma şansını yitirdi.Üçüncü sırada yer alan Anton Hofreiter ise 8 bin 886 oy aldı. Sekiz yıldır parti eşbaşkanlığı görevini de yürüten Cem Özdemir, partinin ‘gerçekçi’ olarak tanımlanan liberal kanadının en önemli isimleri arasında yer alıyor ve Yeşiller’i sol ve radikal çevreci çizgiden ekonomi çevreleriyle barışık bir siyasete yönlendiren özelliği ile biliniyor. Özdemir, bundan kısa bir süre önce Amerika’nın Sesi Türkçe’ye yaptığı açıklamada Yeşiller’in siyasette orta çizgiye yaklaşması ile toplumla barıştığını ve oy oranını artırabildiğini savunmuştu.

Cem Özdemir, geçen yıl haziran ayında Ermeni soykırımı tasarısını Alman Federal Meclisi’nın gündemine taşıdığı ve milletvekillerine tasarıdan yana oy kullanmaları yönünde çağrı yaptığı gerekçesiyle Türkiye'nin, özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert tepkisini çekmişti. Berlin’deki siyasi analizciler, 24 Eylül’deki seçimlerden sonra Yeşiller’in Birlik Partileri ya da Sosyal Demokrat SPD ile koalisyona dahil olması durumunda Cem Özdemir’in Başbakan Yardımcılığı veya Dışişleri Bakanlığı görevine gelebileceği tahminini yapıyorlar. 1994 yılında Federal Parlamento’ya giren ilk Türk kökenli milletvekili olan Cem Özdemir, Türkiye kökenli siyasetçilerin Almanya’da her türlü pozisyonda sorumluluk üstlenmesinin zamanının geldiği görüşünde.

51 yaşında olan Cem Özdemir, evli ve iki çocuk babası.