Cebaliye'de bir hastaneye baskın yapan İsrail'in saldırılarında Perşembe gecesinden beri Gazze genelinde 72 kişi öldü

TOPSHOT - A Palestinian boy sits on the rubble of the destroyed Maghazi Camp Services Club building following an Israeli strike on the Maghazi refugee camp in the Gaza Strip on October 24, 2024, amid the ongoing war between Israel and Hamas.

Filistinli yetkililer, Gazze genelindeki İsrail saldırılarında Perşembe gecesinden bu yana en az 72 kişinin öldüğünü, İsrail güçlerinin Gazze'nin kuzeyindeki bir hastaneye gece baskını düzenlediğini söyledi.

Gazze'deki sağlık yetkilileri, güneydeki Han Yunus kentinde evlere düzenlenen saldırıda çoğu kadın ve çocuk en az 38 kişinin öldüğünü açıkladı.

İsrail ordusu, kuvvetlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava ve kara saldırılarında bir dizi Filistinli silahlı kişiyi öldürdüğünü ve askeri altyapıyı dağıttığını aktardı.

Han Yunus'ta yaşayan bazıları Cuma günü enkazın içindeki kıyafetlerini ve bazı evraklarını, çocuklar da oyuncaklarını aradı.

Reuters'a konuşan ve kuzeninin yardım çağrısı yaptığını anlatan Ahmed Sobh, “Koştuk ve çocuklarını bulduk, bir erkek ve bir kız ölmüşlerdi. Oğlu beton sütunun altında yatıyordu, onu çıkarmak 1,5 saatimizi aldı” dedi.

İlgili Haberler İsrail saldırısı sonucu Lübnan'ın güneyinde üç gazeteci öldü

Ahmed El Farra ise annesi ve akrabalarını enkazdan çıkardığını anlatırken, hava saldırıları sırasında 15 akrabasını kaybettiğini söyledi.

El Farra, “Annemi çıkarmaya çalışırken duvara baktım ve bir tankın bana nişan aldığını gördüm. 'Enkazı kazayım mı yoksa tankı mı izleyeyim' diye düşünüyordum, ne yapmalıydım? Korku içinde enkazı kazıp annemi çıkardım. Herkes aynı şeyi yapıyordu, korku içinde kazıyorlardı” dedi.

Yakındaki Nasır Hastanesi'nde sağlık görevlileri, aralarında aynı beyaz kefene sarılmış üç çocuğun da bulunduğu cenazeleri defin için hazırladı.

İsrail hastaneyi bastı

Cebaliye kasabası çevresindeki bir bölgenin haftalardır süren bir saldırının hedefi olduğu Gazze'nin kuzeyinde sağlık yetkilileri, İsrail güçlerinin orada faaliyet göstermeye çalışan üç hastaneden biri olan Kemal Advan Hastanesi'ne baskın düzenlediğini ve dışarıda güçler konuşlandırdığını söyledi.

Hastanenin başhemşiresi Eyd Sabbah, Reuters'a gönderdiği sesli mesajda, “İsrail ordusu hastaneye ateş açmaya başladığında sivillere, yaralılara ve çocuklara yönelik terör başladı” dedi.

Ordu geri çekildiğinde, Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) bir heyet bir ambulansla geldi ve bazı hastaları tahliye etti. WHO, 49 hasta ve hasta bakıcıyı Gazze'de El Şifa Hastanesi'ne naklettiğini doğruladı.

WHO'nun işgal altındaki Filistin toprakları temsilcisi Rik Peeperkorn operasyonla ilgili güncellemede, “Kargaşa ve kaos gördük. Kemal Advan'daki acil servisler dolup taşıyordu. Çok sayıda hastanın getirildiğini ve çok ağır yaralılar olduğunu gördük” dedi

Gazze'ye yardım ve ticari sevkiyatları denetleyen İsrail'in askeri insani yardım birimi Cogat, ordunun 49 hastanın başka hastanelere naklini, Kemal Adnan Hastanesi için bir yakıt kamyonunun girişini ve 180 ünite kan ve tıbbi malzemenin teslimatını kolaylaştırdığını bildirdi.

Başhemşire Sabbah, kısmi tahliyenin ardından İsrail tanklarının geri dönerek hastaneye ateş açtığını, oksijen depolarını vurduğunu, ardından da binaya baskın düzenleyerek personel ve hastaların hastaneyi terk etmesini emrettiğini söyledi.

İlgili Haberler ABD’den İsrail'e Lübnan harekatını uzatmama uyarısı geldi, İsrail “Hizbullah'la çatışmaların sonu yakın” mesajı verdi

İsrail ordusu, Kemal Advan Hastanesi bölgesinde “teröristlerin ve terörist altyapının varlığına ilişkin” istihbarata dayanarak operasyon düzenlediğini kaydetti.

Üç hastanedeki sağlık görevlileri İsrail'in hastaları tahliye etme ve hastaları gözetimsiz bırakma emirlerini reddetmişti. Sağlık çalışanları, İsrail ordusunun üç hafta önce başlattığı yeni saldırıdan bu yana Gazze'nin kuzeyinde en az 800 Filistinli'nin öldürüldüğünü söyledi.

İsrail, güçlerinin Gazze'nin kuzeyinde yeniden örgütlenen Hamas savaşçılarını temizlemek için bölgeye geri döndüğünü açıkladı. İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada da üç askerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmalarda öldüğünü bildirdi.

Hamas'ın silahlı kanadı, savaşçılarının kuzeydeki Cebaliye'de bir İsrail ordu aracına karşı bomba patlattığını söyledi. Olayın aynı olay olup olmadığı netlik kazanmadı.

Ateşkes için yeni çabalar

Bu arada sağlık görevlileri, İsrail'in Gazze yakınlarındaki Beyt Lahiye kasabasında üç eve düzenlediği saldırıda 25 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını söyledi.

Cuma gününün ilerleyen saatlerinde sağlık görevlileri, İsrail'in bir hava saldırısında Gazze Şehri'ndeki Şati kampında dokuz kişinin öldüğünü ve Perşembe gecesinden bu yana İsrail ateşiyle öldürülen Filistinliler'in sayısının en az 72'ye yükseldiğini bildirdi.

Saldırı, ABD'nin İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşması yapılması yönündeki baskılarını yinelediği sırada geldi.

Bir Hamas yetkilisi Cuma günü Reuters'a yaptığı açıklamada, grubun baş müzakerecisi Halil El-Hayya başkanlığındaki bir heyetin Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Perşembe günü Kahire'ye vardığını doğruladı.

Yetkili, Hamas'ın herhangi bir anlaşmanın Gazze'deki savaşı sona erdirmesi, İsrail güçlerini bölgeden çıkarması ve esirlere karşılık rehine takası anlaşması yapması konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada, ABD ve İsrailli müzakerecilerin önümüzdeki günlerde Doha'da biraraya gelerek görüşmeleri yeniden başlatmaya çalışacaklarını aktardı. İsrail aynı zamanda Lübnan'da İran destekli Hizbullah'la da savaşıyor.

Katar ve Mısır, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırarak yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesi ve İsrail rakamlarına göre yaklaşık 250 rehineyi Gazze'ye götürerek rehin almasıyla patlak veren savaşı sona erdirmek için İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yaptı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme harekatında ölenlerin sayısı 43 bine yaklaştı.