Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha fazla insani yardımın depremin vurduğu Suriye'ye ulaşması için iki sınır geçişini daha açmaya hazırlandığını açıkladı.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yaptı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla Cilvegözü sınır kapısının şu anda açık olduğunu belirten Çavuşoğlu, Suriye tarafında da bazı yollarda tahribatlar olduğunu bu nedenle hem Türkiye'nin hem de uluslararası toplumun yardımları konusunda bazı zorluklar çekildiğini kaydetti.
İlgili Haberler BM: "Deprem Suriye'ye İnsani Yardım Akışını Durdurdu"Çavuşoğlu "Bu nedenle iki tane daha kapının açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu insani bir durum olduğu için siyasi bir durum değil, dolayısıyla Suriye rejiminin de kontrol ettiği noktalardan da bu kapıların açılması için çalışıyoruz" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Uluslararası toplumdan bizim Suriyeliler'e ulaştırdığımız yardım ve gönderdiğimiz ekiplere ilaveten bir yardım talebi geldiği zaman orada da kolaylaştırıcı rolümüzü üstleniyoruz yani gelen yardımların ulaşması konusunda ya da doğrudan Halep gibi havaalanlarına uçuş talebi olduğu zaman da hava sahamızı açıyoruz. Yardımların bir kısmı Türkiye için bir kısmı Suriye için geliyor. O gelen yardımların da Suriye'ye ulaşması konusunda gerekli desteği veriyoruz. Yani Suriyeliler'i de ihmal etmiyoruz" dedi.
Çavuşoğlu Suriye tarafında da yollarda tahribat olduğu için teknik sorunlar yaşandığını ancak bunları aşmak için çaba sarfedildiğini kaydetti.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA), deprem nedeniyle Türkiye'den Suriye'nin kuzeybatısına yardım akışının geçici süreliğine durduğunu belirtmişti.
Dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le görüşen Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Bassam Sabbağ, BM'den yardım talep ettiğini söylemişti
Ancak Sabbağ, tüm yardımların Türkiye sınırından değil, Suriye hükümetiyle eşgüdüm sağlayarak ülke içinden nakledilmesi gerektiğinin altını çizmişti.
Şam hükümeti uzun zamandır kuzeyde muhaliflerin elindeki bölgelere yardımın Türkiye sınırından değil, Suriye içinden aktarılması gerektiğini kaydediyor.