Çavuşoğlu’yla Alman Bakanın 'Zor Görüşmesi'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile Berlin'de biraraya geldi. AK Partili siyasetçilerin Almanya’daki konuşmalarının iptal edilmesi sonrasında oluşan gerilim nedeniyle merakla beklenen ve Çavuşoğlu'nın kaldığı otelde yapılan yaklaşık 1,5 saatlik görüşme sonrası Gabriel basına açıklama yaptı.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın haberi

"Zor bir görüşme oldu" diyen Gabriel, "Son günlerdeki gerilim her iki ülkeye de zarar verir; ilişkiler normale dönmelidir," diye konuştu. AK Partili bakanların referandum toplantılarının iptal edilmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ardından da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nın Nazi benzetmesini yanlış bulduğunu ve bu tarz benzetmelerin bundan sonra yapılmaması gerektiğini söylediğini belirten Gabriel, "İki ülke de normalleşmeden yana. Fikir ayrılıkları çok olsa da görüşmeleri sürdürmeliyiz. Şu an zor olsa da aramızdaki güçlü bağı hatırlamalıyız," dedi.

Türkiye’den siyasetçilerin Almanya’da toplantı yapabileceklerini bildiren bakan, "Ülkemizde konuşma yapmak isteyen bir siyasetçi, burada fikir özgürlüğü olduğunu, ancak hukuki kanunlar ve saygı gibi kurallara uyulması gerektiğini de unutmamalı" şeklinde konuştu. Dışişleri Bakanı Gabriel, Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasını da gündeme getirdiğini ve Türk meslektaşıyla Yücel’e Alman diplomatlarının destek sağlaması konusunda anlaştıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, "Son 1 yılda Almanya'da yaşayan Türk toplumuna yönelik sistematik baskıdan rahatsız olduğumuzu ve Türk toplumunun da çok etkilendiğini, esasen Almanya'nın entegrasyon politikalarıyla da çeliştiğini söyledim" şeklinde konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Alman bakana önümüzdeki dönemde hangi AK Partili bakanların ve siyasetçilerin Almanya'da ne faaliyette bulunacağı bilgisini verdiğini ve gelecek siyasetçilerin engellenmemesi gerektiğini söylediğini de açıkladı. Türkiye ve Almanya’nın birbirine ihtiyaç duyan iki ülke olduğunu belirten Çavuşoğlu, Almanya’nın terör gruplarına destek olduğunu söyleyerek, ülkenin bu konudaki tavrını değiştirmesini istedi.

Your browser doesn’t support HTML5

Çavuşoğlu Almanya'da Konuştu

Dışişleri Bakanı, Deniz Yücel’in tutukluluk süreci ile ilgili olarak, "Bu adeletin ve hukuk sisteminin vereceği bir karardır’ dedi. Ayrıca Alman meslektaşının Türkiye’ye geleceğini de duyurdu.

Öte yandan Başbakan Angela Merkel’in dün akşam Hristiyan Birlik Partileri'nin meclis grup toplantısında kapalı kapılar ardında yaptığı konuşmasında, Ankara ile Berlin arasında yaşanan gerginliğin tırmandırılmamasına özen gösterilmesi çağrısı yaptığı öğrenildi. Almanya'nın Türkiye ile Türk bakanların referandum etkinlikleri konusunda çıkan gerginliğe ‘tahammül edebilmesi gerektiğini’ savunan Merkel’in, "Almanya'nın Türkiye'ye düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlama suçlamasında bulunup, buna ifade ve düşünce özgürlüğünü kısıtlayarak yanıt vermesi akıllıca olmaz," dediği aktarıldı.