Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbank’ın davasıyla ilgili beklentilerini bugün ilki gerçekleşen ‘Türkiye – ABD Ortak Mekanizması’nın" bakanlar düzeyindeki toplantısında dile getirdiğini açıkladı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la yaptıkları görüşmede, Halkbank davasının da gündeme geldiğini belirterek ABD’de yargı süreci devam eden davayı, "siyasi” olarak nitelendirdi. Çavuşoğlu “Görüşmede, bize göre tamamen siyasi motifli bir dava olan Halkbank davasını da gündeme getirdik” diye konuştu.
“Fetöcüler'in getirdiği sözde belgelerle açılmış siyasi motifli bir dava”
VOA Türkçe muhabiri Mehmet Sümer’in, Halkbank davasının görüşmede nasıl ele alındığıyla ilgili sorusunu Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şöyle yanıtladı: “Birincisi, Halkbank davası tamamen siyasi motifli bir dava. Bu gerçek. Fetöcüler'in getirip de ondan sonra verdiği sözde belgeler, şunlar, bunlar. Onların yönlendirmesiyle burada başlayan bir dava olduğunu biliyoruz. İkincisi, Halkbank bir devlet kurumudur. Yargı bağışıklığı var. Bu gayet açık, bunun örnekleri de var. Dolayısıyla, bu konudaki beklentilerimizi de yaptığımız görüşmede dile getirdik.”
New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbank, daha önce İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nin aldığı kararı temyiz etmek için ABD Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Halkbank’ın ABD’de yargılanabileceğine hem federal hem de istinaf mahkemeleri gerekli kriterleri sağlamadığı için “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” girmediğine hükmeden kararlar almıştı.
Halkbank temyiz başvurusunu, Anayasa Mahkemesi’nin tanıdığı sürenin son günü olan 13 Mayıs’ta yapmış, Anayasa Mahkemesi, 35 sayfalık başvuru dilekçesini dün dava dosyası kayıtlarında yayınlamıştı.
Halkbank, dilekçesinde yüzde 75 hissesinin Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu’na ait olduğunu, alt mahkeme kararlarında aslında Türkiye’nin yargılanma kararı alındığını, hem federal mahkeme hem de istinaf mahkemesinde, aleyhlerine alınan kararların, hem uluslararası hukuk hem de Amerikan yasalarının ihlali olduğunu öne sürüyor. Halkbank, alt mahkemelerin vermiş olduğu kararların aslında NATO üyesi ve uzun yıllardan beri ABD’nin dost ve müttefiki olan Türkiye’yi yargılamak olduğunu belirterek kararın, kabul edilemez olduğunu belirterek temyizini istemişti.
Halkbank, Bakan Çavuşoğlu’nun bugün basın toplantısında vurguladığı, “Halkbank’ın yargı bağışıklığı var. Bu gayet açık, bunun örnekleri de var” ifadesinde olduğu gibi, farklı mahkemelerin diğer ülkelerin kamu kuruluşlarının “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında ABD'de yargılanamayacağına dair şimdiye kadar alınan bazı kararlardan örnekleri de başvuru dilekçesine eklemişti.