10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde, İstanbul’daki vatandaşlar gazetecilerin çalışma koşullarıyla ilgili görüşlerini VOA Türkçe’yle paylaştı.
“Yazıları ya da düşünceleri sebebiyle islerine son verilmesi utanç verici bir durum”
Uzun yıllar farklı gazete ve dergilerde gazeteci olarak çalıştığını anlatan İbrahim Bakır, bir dönem gazeteciliğin rahat yapılabildiğini ama şu anda bunun mümkün olmadığını belirtti.
Bakır, “Belli kalıplar var ve bunun ötesine çıkamıyorsunuz. Maalesef ne yaparsanız artık suç sayılıyor. Bir gazetecinin mali krizden dolayı işinden atılması kısmen kabul edilebilir bir şey ama düşünceleri yüzünden, yazdıkları şeyler yüzünden, ya da yaptıkları haber yüzünden işinden atılması utanç verici bir durum” dedi.
“Türkiye’de gazetecilere kısıtlama yok”
Özel bir kurumda sağlık çalışanı olarak görev yapan ve uzun yıllar Avrupa’da yaşadığını ifade eden Nurettin Yılmaz ise Avrupa’da gazeteciliğin Türkiye’ye nazaran daha zor şartlarda yapıldığını savunuyor. Türkiye’de herhangi bir kısıtlama olduğunu düşünmediğini ifade eden Yılmaz, Türkiye’yi koruyacak, sahip çıkacak gazetecilere ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
“İftiralarla terörist ilan ediliyorlar”
Bir şirkete danışmanlık yaptığını anlatan Sezer Akça, hükumet tarafında olmayan ve aleyhte yazı yazan bir gazetecinin şu anda hem işinin hem de hayatının her yönüyle riskli olduğunu iddia etti. Akça, “gazeteciler keşke sadece işten çıkarılsalar. Bazen iftiralarla terörist bile olabiliyorlar. Bu damgalanan insanların sadece kendileri değil aileleri de olumsuz etkileniyor. Değerli birçok gazeteci dostum şu anda yazdıkları köse yazılarından dolayı ya soruşturmadalar ya da yurtdışına çıkış yasakları var. Bunlar ülkemiz adına çok ayıp şeyler” diye konuştu.
Emekli memur Münir Çetin, Türkiye’de işten çıkarılan gazetecilerin mutlaka işiyle ilgili bir sıkıntıları olduğu için işyeri tarafından işlerine son verildiğini söyledi. Türkiye’de basının da özgür olduğunu savunan Çetin, bunlara en güzel örneklerin Sözcü gazetesi ve Fox TV haber bülteninin olduğunu ifade etti.
Türkiye’de gazetecilerin rahat çalışamadığını düşünen Gürbüz Kaya, belli bir taraf medya grubunun havuz içinde toplandığını ifade etti. Sorunun kamuoyunda yeterli derecede konu edilmediğini söyleyen Kaya, bunun da sebeplerinin gazetecilerin örgütlenememesi ve halkın konuya duyarsız kalmasının etkili olduğunu ifade etti.
“Gazetecinin üzerindeki baskı kalkarsa toplum daha çok aydınlanır”
Gazetecilerin bir hukuk görevlisi gibi bağımsız olabilmesi adına yaptıkları haberlerden dolayı üzerlerindeki baskıların kaldırılması ve işlerinden çıkarılmamaları gerektiğini savunan Volkan Sancaklı, böyle olursa toplumun aydınlatılabileceğini ve doğru haberlerin yapılabileceğini söyledi.
“Ben bile çekiniyorsam gazeteci ne yapsın?”
Üniversite öğrencisi Berfin Anıl ise gazetecilerin özgür olarak çalışamadıklarını vurguladı.
Anıl, “Bir vatandaş olarak ben bile burada sizinle konuşmaya çekiniyorsam ve bunun için bir endişe duyuyorsam, mesleği sorgulamak ve soru sormak olan bir gazeteci tabi ki işini özgürce ve rahat yapamaz” ifadelerini kullandı.