Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) öncülüğünde, “Gelirde Adalet Vergide Adalet” talebiyle İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen çalışan ve emekliler, iktidar cephesinden yeni vergi düzenlemesi çağrısına kulak verilmesini istedi.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, beraberindeki Birleşik Metal - İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu gibi konfederasyon yöneticileri ile çalışanlar, Ulus Meydanı’nda buluştu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, HEDEP Eş Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Akın ve muhalefet partilerine mensup milletvekilleri de meydandaki buluşmaya katıldı.
Çerkezoğlu, Ulus Meydanı’ndaki mitingde, “Yola çıkarken, ‘Yalnız yürümeyeceğiz. Bu hayat pahalılığı ve vergi adaletsizliği cenderesinde hayatta kalmaya çalışan milyonların adımları bizimle olacak’ dedik. ‘Milyonların yüreği bizimle atacak’ dedik. Gerçekten de yürüyüşümüz her bir adımda büyüdü” sözleriyle katılanlara teşekkür etti.
Your browser doesn’t support HTML5
“Ülkeyi halktan kopuk bir zihniyet yönetiyor”
DİSK’in son iki yıldır gelirde ve vergide adalet mücadelesi verdiğini ancak taleplerine herhangi bir yanıt alamadığını kaydeden Çerkezoğlu, “Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına en derin bölüşüm kriziyle girildi. Yaşadığımız bu tablo tesadüf değil. Bu ülkeyi ‘aşırı yoksulluk ve açlık sınırında kişi bulunmamaktadır’ diyen halktan kopuk bir zihniyet yönetiyor. Zenginden, şirketlerden, patronlardan vergi alamayan siyasi iktidar bütün vergi yükünü işçinin, emekçinin sırtına yüklüyor” dedi.
Adil bir vergi sistemi için hazırladıkları kanun teklifini tüm siyasi partilerle paylaştıklarını belirten Çerkezoğlu, “Bu kanun teklifinin Meclis’ten geçmesi için Ulus Meydanı’ndan sesleniyoruz. Bu kanun teklifini oy birliği ile geçirin” çağrısında bulundu.
Bu arada milyonlarca çalışan ve emekli adına vergide adalet talebini iletmek için Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu talebine halen yanıt alamadıklarını söyleyen Çerkezoğlu, “Demek ki Sayın Bakan’ın işçilere söyleyecek lafı yok. Gözü kulağı İngiltere’de, dünyanın dört bir tarafındaki zenginlerde olanların işçilere söyleyecek sözü yok” tepkisini paylaştı.
Özgür Özel “CHP sokakta, sahada olacak” sözünü anımsattı
DİSK kortejine Sıhhiye’den Ulus’a doğru yürüyerek eşlik eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, meydandaki açıklamasında, TBMM gündemindeki bütçe görüşme maratonunu anımsatarak, vergi gelirlerine dayalı bir ülke bütçesi olduğuna dikkat çekti. Sermaye kesiminden 10 katı daha fazla vergilendirmenin yoksullardan, emekçilerden alındığını söyleyen Özel, “Aldığımız ekmekten, içtiğimiz sudan, çocuk bezinden, elektrikten vergi alınıyor. Bu adaletsiz vergi düzenine itiraz ediyoruz” dedi.
Özel, 4 Kasım’dan önce CHP Genel Başkanlığı’na adaylığı sürecinde sıkça ana muhalefet partisi olarak eylemlerde sahada olacaklarını söylüyordu. Bu kapsamda bugünkü yürüyüş eyleminde de “Bütün haklı taleplerinizde, sokaktaysa sokakta, meydandaysa meydanda, grevdeyse grevde yanınızda olacağız” diyen Özel, işçilere destek sözü ile “Bu daha başlangıç, hep birlikte mücadele edeceğiz. Hep birlikte kazanacağız” diye konuşmasını bitirdi.
HEDEP Eş Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Akın da, “Sizlerin mücadelesi bizler için takdire şayandır. Bu mücadelede öncülük yapan arkadaşlarımızı kutluyoruz. Ama yetmez. Tüm meslek örgütlerinin bu adaletsiz sistem karşısında yan yana olması gerekiyor. Biz bu mücadelede her zaman sizlerin yanındayız” diye konuştu.
Çalışanlar vergi yüküyle ilgili neler söylüyor?
VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı emekli veya çalışanlar, mevcut ekonomik koşullarda maaş yetersizliği yaşarken vergiler nedeniyle yetersiz gelir elde ettiklerini düşünüyor.
Memur olduğunu belirten Murat Kahraman, “Vergi dilimi kapsamında bir kamu çalışanıyım, onu söyleyeyim. Şu anda yüzde 25’lik vergi dilimindeyim. Aldığımız maaşların zaten büyük bir kesimi peşinen vergi olarak kesiliyor. Bugün DİSK’in yaptığı eyleme aslında herkes destek vermeli, sonuçta sınıf dayanışmasıyla birlikte vergide adalet istememiz gerekiyor. Çünkü kazandığımızın büyük bir oranını peşinen vergi olarak devlete veriyoruz. Bu vergi de emekçilerin pastadan aldığı payı gitgide küçültüyor aslında” diye konuştu. Arzu Çerkezoğlu’nun açıkladığı üzere dolaylı vergilerden de şikayetçi olduklarını belirten Kahraman, toplam vergi gelirinden sadece yüzde 6’sını işverenlerin ödediğini belirterek, bunun çok çok az olduğunu söyledi.
“Herkes dilenci durumunda”
Emekli İsminaz Öztürk de, emekli olmasına rağmen halen çalışmak zorunda olanlardan birisi olduğunu belirterek, “Herkes şu an dilenci durumunda. Herkes çok perişan, geçiremiyoruz. Halimizi yukarıdakiler bilmiyor. Sadece çok perişanız, çok yoksunuz. Çalışıyoruz, ikinci kere çalışıyoruz, yine yetmiyor. Türkiye'nin bu hale gelmesine çok üzüldüm. Bu duruma gelmememiz lazımdı. Baştakiler bizi düşünmüyor verdiler, işçilerden, emekli adamdan vergiler alınmaması gerekiyor. Yani zaten aldığımız 3 kuruş ama yetmiyor. Bunu da bizden kesiyorlar. Yani öğretmen emeklisi de perişan işçi emeklisi de perişan mahvoldu zaten” diye konuştu.
İşçi olduğunu kaydeden Kamil Akkurt da, “Vergi oranı yüzde 27 diyorlar ama aslında yüzde 50’den fazla. Bizim elimize geçen rakam belli iken hesabı yapsınlar nasıl oluyor da yüzde 27 diyorlar anlamıyoruz. Seyyanen zam diye aldığımız 6 bin lira ile toplam 20 bin lira almış oluyoruz. Maaşımız ile geçinemiyoruz. Açlık sınırı altında kaydı bizim maaşlarımız. Türkiye şartlarına göre bir ücret ve adaletli bir vergi oranı bekliyoruz” dedi.
Emekli Murat Sezgin de, “Türkiye’de vergi adaleti yok. Çalışanların üstüne sürekli ek vergiler geliyor. Özellikle yılın başında aldığımız maaş ile yılın sonuna doğru vergiler yüzde 35-40 oranında artarak maaşımızı azaltıyor. Bunun yanısıra dolaylı vergilere de son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.