ALERTCalifornia yapay zeka programı geçen ay kullanılmaya başlandı. Bir kamera San Diego kentinin 80 kilometre doğusundaki Cleveland Ulusal Ormanı'nda sabaha karşı 3'te çıkan bir yangını tespit etti.
California'da itfaiye ekipleri yangınları tespit etmekte yapay zekayı kullanıyor. 1.000'den fazla kameradan gelen görüntüler eyalet genelinde bir makinede toplanıyor. Bu makine acil müdahale ekiplerine uyarı gönderiyor.
ALERTCalifornia yapay zeka programı geçen ay kullanılmaya başlandı. Bir kamera San Diego kentinin 80 kilometre doğusundaki Cleveland Ulusal Ormanı'nda sabaha karşı 3'te çıkan bir yangını tespit etti.
Herkesin uykuda olduğu ve dumanın karanlık nedeniyle görülmediği yangın, kısa sürede büyüyüp son yıllarda California'yı kavuran dev yangınlardan birine hızla dönüşebilirdi. Ancak yapay zekanın bir itfaiye ekibinin şefini uyarmasıyla 60 personel hemen görevlendirildi, çok sayıda itfaiye aracı, iki buldozer, iki su tankeri ve diğer malzemeler seferber edildi. 45 dakika içinde yangın söndürüldü.
San Diego California Üniversitesi'nden mühendislerin geliştirdiği program, California'nın Chico kentindeki bir şirket olan DigitalPath'in yapay zekasını kullandı. Platform devlet dairelerinin yerleştirdiği 1.038 kameranın görüntülerini tarıyor. Bunların her biri uzaktan kumandayla 360 derece dönebiliyor.
Yapay zeka programının 10 Temmuz'da başlamasından bu yana California İtfaiye Teşkilatı içinde 911'den çağrı gelmeden önce yapay zekanın ekibi uyardığı başka örnekler de yaşandı.
ALERT California'nın baş uzmanlarından San Diego California Üniversitesi jeoloji profesörü Neal Driscoll şimdilik gelen örneklerin çok az sayıda olduğunu ve sonuca varmakta henüz yeterli olmadığını söylüyor.
California İtfaiye Teşkilatı istihbarat uzmanı Suzanne Leininger, "Bu dünyanın herhangi bir yerinde yüzde 100 uygulanabilecek bir sistem, özellikle de yangınların ve iklim değişikliğinin gittikçe arttığı düşünülürse" dedi.
Leininger'in işinin bir kısmı ise makinenin öğrenmesini sağlamak. Kaydedilmiş eski videoları kamera ağından izliyor ve bu görüntülerde yangın olup olmadığını yapay zekaya "evet" ya da "hayır" komutuyla iletiyor.
Sistem oldukça hassas, bulut, duman, toz hatta duman yayan bir kamyon bile sahte pozitif sonuçların çıkmasına neden olabiliyor.
Driscoll'a göre yüzlerce uzman eyalette bu uygulamayı sürdürerek makinenin öğrenmesine katkı sağladıkça, yapay zeka haftalar içinde daha güvenilir ve doğru hale geldi.
Kamera ağının yanı sıra platform, birçok farklı veriyi daha toplayıp değerlendiriyor. Bunlar arasında yangınları tetikleyebilecek kurumuş bitki örtüsünün tespit edilmesini sağlayan hava gözlem verileri de var.
Uçaklar ve drone'lar insan gözünün göremediği infrared ve diğer dalga verilerini topluyor.
Kış aylarında platform atmosferik nehirleri ve kar yığınlarını ölçebiliyor. San Diego California Üniversitesi ekibi yangınların neden olduğu tahribatı ve bunların erozyon, tortu dağılımı, su kalitesi, toprak kalitesi üstüne etkilerine dair verileri de topluyor.
Tüm özel şirketlere ve akademik araştırmacılara açık olan bu veriler yangın davranış modellemesi oluşturulmasında ve yapay zekanın henüz öngörülemeyen kullanım alanlarının geliştirilmesinde kullanılabilir.
Driscoll, aşırı iklim koşullarının yaşandığı bugünlerde verilerin herkese açık olmasının teknolojinin bu büyük soruna çözüm üretilmesine yardımcı olmasını sağlayacağı görüşünde.