California'da bir öğretmen, sınıfındaki yarasanın ısırması sonucu kuduza yakalanarak hayatını kaybetti

California eyaletinde bir öğretmen, yarasa tarafından ısırıldıktan sonra öldü.

California eyaletinde bir öğretmen, geçen ay sınıfında kuduz olduğu tahmin edilen bir yarasa tarafından ısırıldıktan sonra öldü.

Öğretmen Leah Seneng'in 22 Kasım'daki ölümünün ardından halk sağlığı yetkilileri, ABD'de insanlarda görülen kuduzun en yaygın kaynağı olan yarasaların tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

ABD'de her yıl kuduzdan ölenlerin sayısı 10‘dan az olsa da, hızlı bir şekilde tedavi edilmediği takdirde kuduz, hemen her zaman ölümle sonuçlanıyor.

Hayatını kaybeden öğretmenin arkadaşı Laura Splotch, yerel televizyon kanalı KFSN'ye yaptığı açıklamada, 60 yaşındaki Leah Seneng'in Ekim ayı ortasında sınıfında bir yarasa bulduğunu, yarasayı alıp dışarı çıkarmaya çalıştığını ancak o sırada ısırıldığını söyledi.

Arkadaşı, Leah Seneng'in hemen kuduz belirtileri göstermediğini ancak haftalar sonra fenalaştığını ve hastaneye kaldırıldığını, burada tıbbi komaya sokulduğunu ve birkaç gün sonra öldüğünü söyledi.

Öğretmenlik yaptığı Dos Palos-Oro Loma Okul Bölgesi yaptığı açıklamada, Leah Seneng'i “kendini işine adamış şefkatli bir eğitimci” olarak nitelendirdi.

Açıklamada, “Leah'nın ölümüne büyük olasılıkla bir yarasa ısırması sonucu kuduza yakalanmasıyla ilgili olduğunu öğrendiğimizde çok şaşırdık. Merced İlçesi Halk Sağlığı Dairesi ile yürütülen soruşturmada işbirliği yapıyoruz” denildi.

Okul bölgesi idaresi ayrıca ilçe halkının, çevrede yarasaların ve diğer yaban hayatının bulunduğu bilinen bir bölgede yaşayıp çalıştığını vurguladı ve “toplumumuzu yarasalar dahil herhangi bir vahşi hayvanla doğrudan temasa geçmenin tehlikeleri konusunda eğitmeye yardımcı olmaya devam edeceğiz” dedi.

Merced İlçesi, kuduz vakasını doğruladı ancak gizlilik yasaları nedeniyle ölen kişinin adını açıklamadı. California Halk Sağlığı Dairesi de ölen kişinin kuduza yakalandıktan sonra hayatını kaybettiğini doğruladı.

ABD'de en çok yarasalar kuduz taşıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre ABD'de kuduz vakaları en çok yarasalarda görülüyor. ABD'de rakun, kokarca ve tilkilerde de kuduza rastlanabiliyor. Türkiye dahil başka birçok ülkede en çok köpeklerde kuduz vakaları görülüyor.

Kuduzlu yarasaların ABD'de Hawaii dışında tüm eyaletlerde bulunduğunu kaydeden CDC, Amerika’da kuduz nedeniyle hayatını kaybeden insanların hastalığı en çok yarasalardan kaptığını belirtiyor.

Bir yarasanın kuduz olduğu nasıl anlaşılır?

CDC, gündüz aktif olan, bir evin içinde ya da yerde yatar halde bulunan, uçamayan ya da yanına yaklaşıldığında havalanmayan yarasalarda kuduz olma ihtimalinden şüphe duyulması gerektiği uyarısı yapıyor. Uçabilen tek memeli türü olan yarasalar, gececil (noktürnal) oldukları için gündüz aktif olmaları, anormal bir durum olduğuna işaret ediyor.

Yarasalarla karşılaşınca ne yapmalı?

CDC'nin uyarılarına göre yarasalara asla dokunmamak gerekiyor.

Yarasanın ısırması ya da tırmalaması durumunda yaralanan bölgeyi sabunlu suyla yıkamak ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak şart.

Yarasanın tükürüğünün göz, burun, ağız gibi mukozalı dokulara ya da açık yaralara teması durumunda da acilen bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekli.

Yarasa ısırığı, çok küçük olması nedeniyle fark etmesi de zor olabiliyor.

Kuduz nedir?

Kuduza maruz kaldıktan sonra, kuduz virüsünün semptomlara neden olabilmesi için beyne gitmesi gerekir. Maruz kalma ile belirtilerin ortaya çıkması arasındaki bu kuluçka dönemi, haftalar ya da aylar sürebiliyor.

Kuduzun ilk belirtileri halsizlik, genel olarak rahatsızlık, ateş veya baş ağrısı gibi grip belirtileriyle benzerlik gösteriyor. Isırık bölgesinde rahatsızlık, karıncalanma veya kaşıntı hissi de olabiliyor ve bu belirtiler birkaç gün sürebiliyor.

Genellikle, kuduz virüsü beyin fonksiyon bozukluğuna neden olduğunda, ilk belirtilerden sonraki iki hafta içinde ciddi hastalık ortaya çıkıyor. Yaygın belirtiler arasında anksiyete, kafa karışıklığı, ajitasyon ve halüsinasyonlar bulunuyor.

Kuduzun klinik belirtileri ortaya çıktığında hastanın iyileşme olasılığı neredeyse hiç bulunmuyor.

Kuduzlu hayvanla temas sonrası profilaksi tedavisi nasıl yapılır?

Kuduz virüsüne maruz kalan kişilerde derhal temas sonrası önlem amaçlı tedaviye başlanıyor.

Yaralı bölgenin yıkanmasından sonra bir doz insan kuduz bağışıklık globulini (HRIG) ve kuduz aşısı uygulanıyor. Aşı, ilk dozdan sonraki 3, 7 ve 14'üncü günlerde tekrar ediliyor.

HRIG'nin, profilaktik tedavinin başlangıcında yalnızca bir kez ve yalnızca daha önce aşılanmamış kişilere uygulanması gerekiyor. HRIG, vücut kendi antikorlarını aktif olarak üreterek aşıya yanıt verene kadar acil antikorlar sağlıyor. HRIG, şırıngayla yaralı bölge ve civarına uygulanıyor.