Besime El Sefer IŞİD’e meydan okuyanlardan. Geçen ay Irak’ın kuzeyinde dünyanın en eski Hristiyan yerleşimlerinden olan el-Kuş’tan kaçmaya zorlanmış. Peşmergelerin IŞİD’i çekilmeye zorlamasıyla kente geri dönmüş:
“IŞİD buraya gelip bizi yurdumuzdan atmaya çalıştı. Onlar buraya yabancı. IŞİD’den en çok zarar gören Hristiyanlar ve Yezidiler.”
El Sefer döndükten sonra evini Irak’ın Hristiyan tarihine dikkat çeken bir müzeye dönüştürmüş. IŞİD’in birkaç kilometre ötede olduğu düşünülürse bu cesur bir tavır.
Cebrail Tooma Meryem Ana Kilisesi’nin başrahibi:
“Bu tarihi kentte yaşayanlar için zor bir durum. Tehlikedeyiz ve geleceğin bize, bu kente, tarihimize ve inancımıza neler getireceğini bilmiyoruz.”
Londra Üniversitesi’nin Doğu Araştırmaları Okulu’ndan Erica Hunter bölgedeki Hristiyanlar ve diğer azınlıkların yüzlerce yıldır böyle bir tehdit görmediğini söylüyor:
“14’üncü yüzyılda sofu bir İslam lideri olan Timurlenk Irak ve İran’da ciddi bir etnik temizlik yaptı. Bu tarihin kötü bir dönemiydi. Bence IŞİD Timur’u geçti.”
El Kuş yakınlarındaki Aziz Hormezd manastırı 7’inci yüzyılda inşa edilmiş. Diğer binalar IŞİD işgalinden kurtulan bu manastır kadar şanslı değil.
Erica Hunter: “IŞİD’in genel tavrı düşünülürse Irak’taki manastırlar, eserler, ikonlar Ortaçağ’dan kalma bütün kültürel geçmiş, büyük olasılıkla yok edildi.”
Aziz Hormezd güneye doğru harika bir Musul manzarasına sahip. Bu yöndeki topraklar IŞİD kontrolunda. Peşmergeler El Kuş’u ölünceye kadar savunacaklarını söylüyor:
“Aileler el-Kuş’u terk ettiklerinde geriye eli silahlı 60 erkek kaldı. Ertesi gün bu sayı 200’e çıktı ve sonra da artmaya devam etti.”
IŞİD’in kontroluna giren bölgelerde Hristiyanlar ya İslam’ı kabul etmeye zorlandı, cizye ödemeye ya da ölmeye mahkum edildi.
Erica Hunter: “Dünyanın olup bitenlere daha fazla ilgi göstermemesi çok kaygı verici. Hangi mezhepten olursa olsun doğulu Hristiyanlar Batı tarafından unutuldu.”
Irak’taki dini azınlıklar IŞİD tehdidi ne kadar güçlü olursa olsun bu terörist örgüte karşı koyma konusunda kararlı görünüyor.