Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarla Mücadelede Aşının Önemi

  • Mariama Diallo

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarla Mücadelede Aşının Önemi

New York’ta kısa süre önce yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarında biraraya gelen sağlık uzmanları bulaşıcı olmayan hastalık vakalarındaki artışla nasıl mücadele edilebileceğinin yollarını aradı. Bu hastalıkların bazılarını aşılarla önlemek mümkün.

Her 20 saniyede bir çocuk aşılarla önlenebilen hastalıklardan ölüyor. Bu nedenle sağlık uzmanları aşıların tıptaki en iyi yatırımlardan biri olduğunu söylüyor. Tüm dünya çocuklarının aşılanmasını teşvik eden GAVI Alliance adlı kuruluşun başkanı Seth Berkley, bu yılki Birleşmiş Milletler bulaşıcı olmayan hastalıklar zirvesine katılanlardan: “Bulaşıcı olmayan hastalıklardan bazıları, enfeksiyonel. Kanser vakalarının %20’sine enfeksiyonlar neden oluyor. Karaciğer kanserinin en büyük nedeni olan Hepatit B’nin önlenmesinde büyük başarı sağladık. HPV aşısınınsa rahim ağzı kanserini önlemede aynı başarıyı elde edeceğini umuyoruz.”

Seth Berkley, çocuk ölümlerinin en önde gelen nedenlerinden zatürre ve ishalle mücadelede yeni aşıları piyasaya sürüldüğünü söylüyor: “Bunlar, gelişmekte olan ülkelerdeki en yaygın virütik ishale neden olan rotavirüse ve zatürreye neden olan pnömo-koksit bakterisine karşı geliştirilen aşılar. Pnömo-koksit, gelişmekte olan ülkelerde sadece zatürreye neden olmakla kalmıyor, menenjite de yol açıyor.”

Birleşmiş Milletler Vakfı “Shot At Life” “Hayat İçin Aşı” adlı bir kampanya başlattı. Kampanyanın amacı gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların aşıya daha fazla erişimini sağlamak. Bu ülkelerde aşı olamayan 2 milyon çocuk, 5 yaşına gelmeden yaşamını yitiriyor. Amerikan Kızılhaç Kuruluşu’ndan David Meltzer, kızamıktan her yıl tüm dünyada 150 bin çocuğun öldüğünü, Amerika’da bile kızamığın ölüme neden olduğunu söylüyor: “1960 ve 70’li yıllarda Amerika’da kızamığın kökü kurutulmuş, hastalık tarih kitaplarındaki yerini almıştı. Ancak 2000 yılından bu yana 700 bin çocuk kızamıktan hayatını kaybetti.”

Meltzer aşılarla otizm arasında bir bağ olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu söylüyor: “Kızamık aşısının otizme yol açtığı iddiası, birçok akademik ve bilimsel çalışmayla çürütüldü.”

Amerikan Pediatri Akademisi Başkanı Errol Alden, aşıların otizme neden olduğu inancının aşılama çabalarını zorlaştırdığını söylüyor: “Gelişmekte olan ülkelere aşıları nasıl ulaştırırız, aşı uygulamasını gerçekleştirecek sistemi nasıl kurarız, bunları düşünüyoruz. Aşılar hakkında çok sayıda yanlış inanış ve önyargı var. Bunların büyük çoğunluğunun gerçekle ilgisi yok.”

Dünya Sağlık Örgütü aşılara olan erişimi genişletmenin her yıl bir milyon 700 bin hayat kurtaracağını bildiriyor.